GraphQL.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší praktiky pro invalidaci cache v Apollo Client?

Jaké jsou nejlepší praktiky pro invalidaci cache v Apollo Client?

Když pracuji s Apollo Clientem a GraphQL, často se setkávám s problémem, jak správně invalidovat cache. Mám pocit, že to je klíčová součást efektivního používání Apollo, ale někdy si nejsem jistý, jaké jsou ty nejlepší praktiky. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené metody nebo tipy, které by mi mohly pomoci v této oblasti. Například, kdy je nejlepší použít metodu resetování cache a jak to ovlivňuje výkon aplikace? Jak si mohu být jistý, že se mi podaří správně invalidovat data, když se mění na serveru? A co refreshování dat – je lepší mít nastaveno automatické obnovování nebo to raději dělat ručně? Jak to funguje v praxi u různých projektů? Také by mě zajímalo, jestli někdo z vás má zkušenosti s použitím Apollo Client ve větších aplikacích a jaké výzvy jste museli překonat v souvislosti s cachováním a jeho invalidací. Děkuji za každou radu a zkušenost!

145 slov
1.5 minut čtení
6. 11. 2024
Josef Málek

Invalidace cache v Apollo Clientu může být fakt tricky, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Pokud měníš data na serveru, tak je dobrý použít refetchQueries, což ti umožní znovu načíst konkrétní dotazy. Tohle je skvělý, když víš, že nějaká část dat byla změněna a chceš mít jistotu, že ukazuješ aktuální info.

Další věc – pokud děláš nějaké mutace, tak můžeš i upravit cache přímo pomocí update funkce. To ti dá větší kontrolu a můžeš to udělat rychleji, než čekat na další načtení ze serveru.

Resetování cache se používá spíš v situacích, kdy potřebuješ začít od znova (např. při logoutu nebo změně uživatele), ale bacha na to, protože to může zpomalit aplikaci kvůli načítání všech dat znova.

Co se týče refreshování dat, tak záleží na aplikaci. Automatický refresh je fajn pro real-time data, ale může to být i moc náročný na výkon. Ruční refresh je lepší pro statičtější data, kde víš, kdy se něco změní.

Větší aplikace často bojují s tímhle, protože přehled o tom, co se mění a jak to aktualizovat, může být náročný. Ale když s tím zacházíš správně a používáš tyhle tipy, tak bys měl být v pohodě.

191 slov
1.9 minut čtení
7. 1. 2025
Ladislav Tomeš

Pokud jde o invalidaci cache v Apollo Client, je to fakt důležitá věc. Nejlepší praktiky zahrnují využívání refetchQueries po mutacích, což je super, když chceš mít jistotu, že se ti data aktualizují. Pokud děláš něco jako přidání nebo úpravu dat, tak tímhle způsobem můžeš načíst čerstvou verzi dat.

Další možností je použít update ve svých mutacích – tady můžeš ručně upravit cache podle toho, co se přesně změnilo. Zatímco resetování cache je fajn pro vymazání všeho a načtení nových dat, může to zpomalit aplikaci, protože musíš vše znovu načítat.

Co se týče automatického refreshování, záleží na projektu – někdy je lepší to mít pod kontrolou a refreshovat data ručně na základě událostí, to ti dává větší jistotu a snižuje zátěž sítě. A v těch větších aplikacích se často setkáš s problémy, jako jsou race conditions nebo stale data – tam je dobré mít nějakou strategii pro synchronizaci dat.

Celkově to chce experimentovat a najít to, co funguje nejlíp pro tvůj konkrétní případ.

160 slov
1.6 minut čtení
30. 12. 2024
Ivana Jarošová

Když se bavíme o invalidaci cache v Apollo Client, tak je to fakt důležitá věc, co ti může ušetřit spoustu problémů. Hlavně je dobrý mít na paměti, kdy a proč invalidovat data. Třeba po úspěšném mutování dat bys měl určitě provést refetch dotazu nebo přímo aktualizovat cache pomocí writeQuery nebo writeFragment. To ti pomůže udržet data aktuální bez nutnosti resetovat celou cache, což by mohlo zpomalit aplikaci.

Resetování cache je většinou poslední možnost. Používej to, když víš, že se něco zásadního změnilo a potřebuješ začít úplně od nuly. Jinak bych doporučil spíš refetching – to je určitě efektivnější. Co se týče automatického refreshování dat, záleží na aplikaci; někdy je lepší mít kontrolu a dělat to ručně, zvlášť pokud se ti nechtějí neustále přenášet stejná data.

Mám zkušenosti s většíma projektama a tam je fakt potřeba mít přehled o tom, co se děje v cache. Někdy se stane, že máš dva komponenty, co sdílejí stejný data a pak nastanou problémy s konzistencí. Proto je dobrý mít systém pro sledování změn a vědět, kdy něco invalidovat. Celkově je nejlepší experimentovat a najít si workflow, co ti sedí – každý projekt je trochu jiný.

189 slov
1.9 minut čtení
16. 1. 2025
Elena Černá
GraphQL.cz/Články/GraphQL na frontendu
Pokročilé techniky správy cache s Apollo ClientObjevte různé strategie správy cache v Apollo Client, které pomáhají zlepšit výkon aplikací a snižují počet HTTP požadavků.
1000 slov
10 minut čtení
22. 7. 2024
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky