GraphQL.cz/Fórum/Proč používat Apollo Client s TypeScript?

Proč používat Apollo Client s TypeScript?

Zajímalo by mě, proč vlastně používat Apollo Client ve spojení s TypeScript? Jsem vývojář a v poslední době se hodně zajímám o to, jak efektivně pracovat s GraphQL, a slyšel jsem, že Apollo Client je velmi populární nástroj. Ale proč zvolit právě TypeScript? Jaké výhody to přináší? Vím, že TypeScript má své výhody jako statická typizace a lepší autocompletion, ale jak konkrétně to ovlivňuje práci s Apollo Clientem? Mohli byste mi prosím přiblížit, co všechno se dá díky tomu získat? Například mám na mysli aspekty jako je snazší správa dotazů a mutací, lepší údržba kódu nebo třeba integrace s Reactem. A co třeba typy pro GraphQL schéma, jak se to dá udělat efektivně? Zajímá mě, jestli je to opravdu tak výhodné, nebo jestli je to jenom nějaký trend. Díky za každou informaci!

132 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2024
Martina Zachová

Apollo Client a TypeScript jdou fakt dohromady. Hlavně ti TypeScript s Apollo pomůže udržet kód čitelnější a méně chybový. Díky statické typizaci víš, co od dotazů a mutací čekat, takže ti to ušetří dost času při debugování. Když píšeš dotazy, TypeScript tě hezky upozorní na chyby už v editoru, což je super pro údržbu kódu.

Pokud máš GraphQL schéma, můžeš si snadno generovat typy pomocí nástrojů jako graphql-codegen. To ti dá typy pro query a mutation, což se pak promítne do tvého React kódu – žádné nejasnosti s props nebo state. Rychlejší autocompletion v IDE je taky výhoda, prostě víš, co všechno můžeš použít.

Jako bonus, když pracuješ s Reactem a Apollo, ta integrace je fakt hladká. Apollo Provider hezky funguje s useQuery a useMutation hooky a TypeScript ti dává jistotu, že tyhle hooky vrací to, co očekáváš. Celkově to fakt zjednodušuje práci a zvyšuje efektivitu. Takže pokud se chceš vyhnout potížím s typováním a chybama v runtime, určitě do toho jdi.

161 slov
1.6 minut čtení
12. 2. 2024
Andrea Odehnalová

Používání Apollo Client s TypeScript má spoustu výhod. První a asi největší plus je, že díky statické typizaci si můžeš být jistý, že data, co dostáváš z GraphQL serveru, jsou přesně taková, jaká očekáváš. To ti šetří čas na debugging, protože ty chyby, co bys normálně zjistil až při běhu aplikace, vidíš už v editoru.

Například když definuješ dotaz a pak ho používáš v komponentě, TypeScript ti může říct, jestli jsi neudělal nějakou blbost v typech. Navíc to dost zjednodušuje spolupráci s ostatníma devama, protože každý ví, jaký typ dat se vrací. Z pohledu údržby kódu je to fakt super – víc se soustředíš na logiku než na to, jestli ti někde nevyhazuje error.

Co se týče integrace s Reactem, tak Apollo Client skvěle funguje s hooks a TypeScript ti pomůže mít i ty hooks typizované. Takže když třeba děláš useQuery nebo useMutation, máš jistotu, že ti to vrátí data v očekávaném formátu.

A pokud jde o generování typů z GraphQL schématu, tak existují nástroje jako GraphQL Code Generator, který ti to všechno hezky vygeneruje. Takže ty si vlastně během chvíle vytvoříš kompletní typy pro tvoje dotazy a mutace.

Na závěr – je to rozhodně trend, ale má to reálné výhody. Pokud chceš skládat robustní aplikace a mít lepší kontrolu nad tím, co děláš, tak TypeScript s Apollo Clientem je prostě dobrá volba.

220 slov
2.2 minut čtení
1. 3. 2024
Věra Jandová

Apollo Client s TypeScript je super combo, fakt. Hlavně to přináší statickou typizaci, což ti šetří spoustu času při hledání chyb. Když si definuješ typy pro GraphQL schéma, tak máš jistotu, že dotazy a mutace budou mít správný tvar. To znamená méně runtime chyb a lepší údržbu kódu, protože VS Code nebo jiný IDE ti pak hezky doplňuje kód.

Další věc je, že když pracuješ s Reactem, tak typové definice ti usnadní práci s komponentami, které dostávají data z Apollo Clientu. Můžeš mít třeba props s jasně definovanými typy, což ti pomůže líp chápat, co která komponenta potřebuje a co vrací.

Když se na to podíváš z pohledu týmu, tak s TypeScriptem je snazší onboarding nových členů - rychleji pochopí strukturu projektu a jaké datové typy se používají. A nezapomeň, že když máš dobře definované typy pro data z GraphQL API, tak si můžeš snadno generovat typy přímo z schémat pomocí různých nástrojů jako Apollo Codegen nebo GraphQL Code Generator. Celkově je to prostě výhodné a šetří to nervy.

167 slov
1.7 minut čtení
18. 5. 2024
Martina Burešová
GraphQL.cz/Články/GraphQL na frontendu
Integrace Apollo Client s TypeScript v React projektechObjevte, jak efektivně začlenit Apollo Client s TypeScript do vašich React projektů a získat tím vyšší úroveň typové bezpečnosti při práci s GraphQL A...
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2021
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky