GraphQL.cz/Fórum/Generování GraphQL schématu pro Apollo Client a TypeScript

Generování GraphQL schématu pro Apollo Client a TypeScript

Zajímá mě, jestli je možné mít typy GraphQL schématu automaticky generované pro Apollo Client a TypeScript. V poslední době se dost zabývám vývojem aplikací, které používají GraphQL a jsem nadšený z toho, jak moc to všechno zjednodušuje práci s API. Ale narazil jsem na problém, kdy jsem chtěl mít jistotu, že ty typy, které používám v TypeScriptu, jsou v souladu s GraphQL schématem. Vím, že Apollo Client je skvělý nástroj pro práci s GraphQL, ale přemýšlím, jestli existuje nějaký způsob, jak automatizovat generování těchto typů. Hledal jsem nějaké knihovny nebo nástroje, které by mi s tím mohly pomoci. Je to něco, co už někdo vyzkoušel? Jaké máte zkušenosti s generováním typů pro TypeScript přímo ze schématu? Máte nějaké tipy nebo rady, co používat? Rád bych věděl víc o tom, jak to celé funguje a zda to opravdu ušetří čas a sníží riziko chyb v aplikaci. Pokud byste mohli doporučit konkrétní postupy nebo nástroje, byl bych vám moc vděčný. Je také někde dobrý tutoriál nebo dokumentace k tomuto tématu? Díky moc za pomoc!

172 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2021
Natálie Kolmanová

Jo, tohle je dost běžný problém, co lidi řeší při práci s Apollo Client a TypeScript. Naštěstí existují nástroje, co ti můžou pomoct s generováním typů automaticky, což je fakt super. Můžeš zkusit třeba graphql-codegen, což je populární nástroj na generování typů podle GraphQL schématu. Měl by umět generovat TypeScript typy přímo z tvého schématu a dotazů. Stačí ho správně nastavit v codegen.yml a pak ho spustit. Když se ti to povede, ušetříš si spoustu času a snížíš riziko chyb při práci s API. Další věc je, že tohle generování typů ti umožní mít typovou kontrolu přímo ve tvých komponentách, což je hodně užitečné. K tomu najdeš spoustu tutoriálů online, většinou na oficiální stránce graphql-codegen, tak mrkni tam. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
21. 6. 2024
Marek Švanda

Jo, generování typů pro Apollo Client a TypeScript je fakt možný a docela užitečný. Můžeš použít nástroj jako je graphql-code-generator, což je super populární pro generaci TypeScript typů přímo ze schématu. Nastavíš to tak, že mu dáš URL na tvůj GraphQL endpoint a on ti vygeneruje typy podle toho, co máš ve schématu. Můžeš ho integrovat do svého build procesu, takže když uděláš změny v API, typy se ti vždycky automaticky aktualizují.

Doporučuji kouknout na dokumentaci k graphql-code-generator, tam najdeš příklady jak na to. Je tam i možnost generovat fragmenty a další užitečné věci. Taky můžeš použít pluginy jako typescript-operations, který ti pomůže s generováním typů pro jednotlivé operace (query, mutation). Ušetří ti to dost času a sníží to riziko chyb, protože máš jistotu, že typy odpovídají tomu, co API vrací.

Takže jo, určitě to vyzkoušej. Je to hrozně praktický a já jsem s tím spokojený.

145 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2024
Nikola Valentová

Jo, je to určitě možný. Existuje několik nástrojů, co ti můžou pomoct generovat typy pro TypeScript přímo ze schématu GraphQL. Třeba graphql-code-generator je super populární a snadno se používá. Můžeš si ho nastavit, aby ti automaticky generoval typy na základě tvého GraphQL schématu. Takhle budeš mít jistotu, že typy v TypeScriptu odpovídají schématu bez ručního přepisování.

Stačí si přidat pár závislostí a vytvořit konfigurační soubor, kde uvedeš, kde najít tvé schéma a co všechno chceš generovat. Je to fakt rychlé a šetří to spoustu času. Co se týče dokumentace, tak na stránkách graphql-code-generator jsou dobré příklady a tutoriály, takže doporučuji mrknout tam.

Takže když to shrnu, rozhodně doporučuji vyzkoušet ten graphql-code-generator. Ušetříš si spoustu problémů s typy a budeš mít klidnější spaní, protože víš, že všechno sedí. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2024
Radek Roubal
GraphQL.cz/Články/GraphQL na frontendu
Integrace Apollo Client s TypeScript v React projektechObjevte, jak efektivně začlenit Apollo Client s TypeScript do vašich React projektů a získat tím vyšší úroveň typové bezpečnosti při práci s GraphQL A...
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2021
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky