GraphQL.cz/Fórum/Jak můžu snížit množství dat, která mi GraphQL vrací?

Jak můžu snížit množství dat, která mi GraphQL vrací?

Přemýšlím, jak optimalizovat dotazy v GraphQL, protože mi vrací víc dat, než potřebuju. Mám pocit, že když volám API, dostávám spoustu zbytečných informací, které vůbec nevyužiju. Je jasné, že GraphQL je skvělý pro flexibilitu a umožňuje vybrat si přesně to, co chci, ale i tak se mi zdá, že moje dotazy jsou přeplněné daty. Jak bych mohl lépe strukturovat své dotazy nebo co udělat proto, abych snížil množství dat, která dostávám zpět? Existují nějaké speciální techniky nebo doporučení pro psaní efektivnějších dotazů? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké nástroje nebo tipy na ladění dotazů, abych viděl, kolik dat se vlastně přenáší. Nebo je něco v nastavení serveru, co by mi mohlo pomoci omezit množství vrácených dat? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak s tímhle problémem pracovat a co dělají ostatní vývojáři. Děkuji!

135 slov
1.4 minut čtení
13. 3. 2023
Karel Slavík

Myslím, že hlavní věc je, abys byl fakt konkrétní v těch dotazech, co posíláš. Místo toho, abys bral všecko, vyber si jen ty pole, co fakt potřebuješ. Třeba místo user \{ id name email address phone \} zkus něco jako user \{ id name \}, pokud nepotřebuješ zbytek. Jo a nezapomeň na fragmenty! Ty ti můžou pomoct zjednodušit opakující se části dotazů.

Pak je dobrý si hlídat response size, třeba pomocí nějakých nástrojů jako Apollo Client nebo GraphQL Playground, kde můžeš vidět, kolik dat ti to vrací. Někdy lidi zapomínají na pagination, což je další věc – pokud máš seznamy, použij paginaci, aby ses nedostal do situace, kdy ti API vrací všechno najednou.

Taky se zkus mrknout na serverový settings – některý GraphQL servery mají možnost nastavit limit na velikost odpovědi nebo nějaký throttling. A pokud ti to moc nefunguje, můžeš i zvážit napsání vlastních resolverů pro optimalizaci dat.

Jasně, že GraphQL je super pro flexibilitu, ale s tou volbou dat můžeš fakt ušetřit hodně bandwidthu a zrychlit aplikaci. Takže jo, soustřeď se na to a mělo by to být lepší.

178 slov
1.8 minut čtení
12. 2. 2024
Dana Pazderová

Snížit množství dat, co ti GraphQL vrací, můžeš tím, že si pořádně přizpůsobíš své dotazy. Místo abys volal celou strukturu dat, vyber si jen ty pole, co fakt potřebuješ. Tím ušetříš spoustu zbytečných informací. Zkus používat fragmenty pro opakující se části, ušetříš tím na délce dotazu.

Dobrý tip je taky ladit dotazy pomocí GraphQL Playground nebo Apollo Client devtools, ty ti ukážou, kolik dat se vlastně posílá a vrací. Takže můžeš sledovat, co funguje a co ne.

Pokud máš možnost, tak můžeš nastavit na serveru nějaké limity na velikost odpovědí, nebo použít pagination pro velké sady dat. To ti pomůže přenášet jen to, co potřebuješ v danou chvíli a nemusíš tahat všechno najednou.

Celkově se snaž být co nejvíc specifický v tom, co chceš od API. Tímhle stylem bys měl snížit objem dat a udělat dotazy efektivnější.

135 slov
1.4 minut čtení
20. 6. 2024
Adam Urban

Pokud chceš snížit množství dat, co ti GraphQL vrací, měl bys začít tím, že si pořádně promyslíš, co vlastně potřebuješ. Místo toho, abys volal všechny možné atributy, vyber si jen ty klíčové. Třeba místo dotazu na celý objekt s mnoha poli zkus udělat dotaz jen na to, co opravdu využiješ. Taky se podívej na fragmenty - to ti může pomoct znovu použít stejné části dotazu a udržet věci přehlednější. Pokud máš hodně zanořených dat, tak zvaž, jestli je fakt potřeba všechno načítat v jednom dotazu nebo jestli by nebylo lepší udělat víc menších dotazů. Další věc je, že můžeš použít nějaké nástroje jako Apollo Client, který ti ukáže kolik dat se vlastně přenáší a kde můžeš optimalizovat. A pokud máš možnost, tak se porad se serverem, aby implementoval nějaké limity na datové objemy nebo paginaci. To by mohlo taky dost pomoct.

141 slov
1.4 minut čtení
14. 12. 2024
Renata Šimůnková
GraphQL.cz/Články/Pokročilé GraphQL dotazy
Optimalizace dotazů pro minimalizaci přenesených dat v GraphQLNaučte se techniky, jak optimalizovat GraphQL dotazy, aby se minimalizoval objem přenášených dat a zvýšila se efektivita API. Tento článek vám ukáže, ...
1000 slov
10 minut čtení
29. 9. 2022
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky