GraphQL.cz/Fórum/Hluboké dotazy v GraphQL - jak na ně?

Hluboké dotazy v GraphQL - jak na ně?

Stává se mi, že při práci s GraphQL často narazím na situaci, kdy musím sestavit dotazy, které jsou až moc hluboké. Nejde jen o to, že mám složitou strukturu dat a potřebuju dostat hodně informací najednou, ale čím víc úrovní do hloubky jdu, tím víc se obávám, že to ovlivní výkon aplikace. Mám pocit, že to může být pro server zátěž a nevíte, jestli je lepší mít jeden komplexní dotaz nebo několik menších. Jak moc hluboko lze vlastně jít? Existují nějaké osvědčené praktiky, jak optimalizovat tyto dotazy? Přemýšlím také o tom, jak to celé zjednodušit pro frontend a jestli existují nějaké nástroje nebo knihovny, které mi s tím mohou pomoci. A co když potřebuju data z různých zdrojů? Jak se s tím vypořádat v kontextu GraphQL? Říkal jsem si, jestli nemám raději zvážit použití fragmentů nebo jiných technik pro snížení komplexity dotazu. Také bych rád věděl, jak se k tomu staví ostatní vývojáři a zda máte nějaké příklady z praxe, které by mi mohly pomoci lépe pochopit tuto problematiku. Myslíte si, že je vůbec reálné mít efektivní dotazy i při hlubokém vnoření? Jaké máte tipy pro optimalizaci a co byste dělali jinak? Děkuji za vaše názory a rady!

198 slov
2 minut čtení
20. 7. 2024
Ladislav Šilhavý

Dotazy v GraphQL můžou být fakt oříšek, zvlášť když se dostaneš do hloubky. Základní věc je si říct, co vlastně potřebuješ. Obecně platí, že čím víc dat taháš najednou, tím víc zátěže to dává serveru. Takže je fajn zvážit, jestli by nešlo udělat víc menších dotazů místo jednoho velkého. Můžou se ti fragmenty hodit na opakující se části, což trochu zjednoduší dotazy a udělá je přehlednější. Zkus taky optimalizovat schéma, třeba přidat možný limit na hloubku dotazů, aby se předešlo extrémům. Nástroje jako DataLoader mohou pomoct s optimalizací načítání dat a snížením počtu dotazů do DB. Když potřebuješ data z různých zdrojů, můžeš použít rozhraní typu federace nebo stitchování schémat. Uvidíš, že i s hlubokými dotazy to jde udělat efektivně, když si to dobře naplánuješ.

125 slov
1.3 minut čtení
24. 12. 2024
Štěpán Škoda

Hluboké dotazy v GraphQL můžou být fakt problém. Obecně platí, že čím víc úrovní, tím víc dat se musí zpracovat, což může zpomalit server. Zkus se zamyslet, jestli opravdu potřebuješ všechna ta data najednou. Někdy je lepší rozdělit to na menší dotazy, i když to znamená udělat víc požadavků, tak to může být efektivnější.

Pokud jde o optimalizaci, určitě využij fragmenty, pomůžou ti snížit opakování kódu a udělat dotazy přehlednější. Některé knihovny ti taky můžou usnadnit práci, třeba Apollo Client má dobré nástroje pro cachování a správu dotazů.

Když potřebuješ data z různých zdrojů, můžeš zkusit použít datové agnostické přístupy nebo microservices architekturu. To ti umožní lépe spravovat různé zdroje a dotazy.

Jasně, že je možné mít efektivní dotazy i při hlubokém vnoření, ale vyžaduje to trochu plánování a experimentování. Sleduj výkon a případně optimalizuj dotazy podle potřeby. Hlavně se neboj testovat a přizpůsobovat to tvým konkrétním potřebám.

148 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2024
Kristýna Procházková

Jo, tohle je dost častý problém. Když se dostaneš do hodně hlubokých dotazů, tak to může fakt zpomalit server. Obecně platí, že bys měl mít na paměti výkon a radši dělat menší dotazy, které pak spojíš na frontendu. Když děláš vše v jednom dotazu, tak to může bejt náročný na zpracování a můžeš narazit na timeouty nebo jiné problémy.

Doporučuji uvažovat o fragmentách, jak jsi zmínil. Tím si zjednodušíš dotazy a opakující se části kódu můžeš mít hezky oddělený. Je dobrý mít nějakou strukturu, abys viděl, co vlastně potřebuješ a co si můžeš odmyslet.

Pro data z různých zdrojů je fajn mít nějakou logiku na backendu, která to umí poskládat dohromady, takže to frontend nemusí zvládat sám. Někdy se používají i datové loader knihovny pro optimalizaci načítání dat. Zkrátka se snaž držet dotazy co nejjednodušší a pokud možno vyhnout se příliš hlubokým vnořením. V reálném světě to chce experimentovat a ladit.

Každopádně je dost lidí, co mají podobné zkušenosti a doporučují prostě sledovat výkon a monitorovat, co funguje a co ne. Takže klidně zkoušej a testuj.

175 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2024
Helena Doleželová
GraphQL.cz/Články/Pokročilé GraphQL dotazy
Optimalizace dotazů pro minimalizaci přenesených dat v GraphQLNaučte se techniky, jak optimalizovat GraphQL dotazy, aby se minimalizoval objem přenášených dat a zvýšila se efektivita API. Tento článek vám ukáže, ...
1000 slov
10 minut čtení
29. 9. 2022
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky