Hluboké dotazy v GraphQL - jak na ně?
Stává se mi, že při práci s GraphQL často narazím na situaci, kdy musím sestavit dotazy, které jsou až moc hluboké. Nejde jen o to, že mám složitou strukturu dat a potřebuju dostat hodně informací najednou, ale čím víc úrovní do hloubky jdu, tím víc se obávám, že to ovlivní výkon aplikace. Mám pocit, že to může být pro server zátěž a nevíte, jestli je lepší mít jeden komplexní dotaz nebo několik menších. Jak moc hluboko lze vlastně jít? Existují nějaké osvědčené praktiky, jak optimalizovat tyto dotazy? Přemýšlím také o tom, jak to celé zjednodušit pro frontend a jestli existují nějaké nástroje nebo knihovny, které mi s tím mohou pomoci. A co když potřebuju data z různých zdrojů? Jak se s tím vypořádat v kontextu GraphQL? Říkal jsem si, jestli nemám raději zvážit použití fragmentů nebo jiných technik pro snížení komplexity dotazu. Také bych rád věděl, jak se k tomu staví ostatní vývojáři a zda máte nějaké příklady z praxe, které by mi mohly pomoci lépe pochopit tuto problematiku. Myslíte si, že je vůbec reálné mít efektivní dotazy i při hlubokém vnoření? Jaké máte tipy pro optimalizaci a co byste dělali jinak? Děkuji za vaše názory a rady!