Jak se zbavit N+1 dotazů v GraphQL?
Nedávno jsem narazil na problém s N+1 dotazy při používání GraphQL ve své aplikaci a chtěl bych se podělit o své myšlenky a zároveň se zeptat na rady od ostatních. Při dotazování na určité entity, které mají vztahy, jsem si všiml, že se mi generuje spousta dotazů na databázi, což samozřejmě negativně ovlivňuje výkon mé aplikace. Je mi jasné, že to může způsobit značné zpomalení a zbytečné zatížení serveru, ale nevím, jak to efektivně vyřešit. Vím, že existují techniky jako je "batching" a "caching", ale nejsem si jistý, jak je správně implementovat. Můžete mi prosím poradit, jak se dá zbavit těchto N+1 dotazů? Jaké konkrétní knihovny nebo přístupy byste doporučili? Je lepší použít například DataLoader nebo nějaké jiné řešení? Taktéž bych rád věděl, zda máte zkušenosti s optimalizací GraphQL dotazů obecně. Jaké nejlepší praktiky byste doporučili pro návrh schémat, abych se vyhnul těmto problémům už při návrhu API? A co takové monitorování výkonu a analýza datových toků? Jak to celé skloubit dohromady, aby to fungovalo hladce? Díky moc za každou radu!