Problémy s výkonem při používání GraphQL
Nedávno jsem začal používat GraphQL pro svůj projekt a narazil jsem na problém s výkonem. Když porovnám dotazy, které posílám na backend, tak se mi zdá, že GraphQL je mnohem pomalejší než standardní REST API. Nechápu, proč tomu tak je, když jsem slyšel, že by měl být výkon lepší díky možnosti načítat pouze potřebná data. Mám pocit, že načítání dat trvá déle, než by mělo, a i když se snažím optimalizovat své dotazy, stále to není ono. Možná dělám něco špatně? Zkoušel jsem použít fragmenty a optimalizovat množství dat, které načítám v jednom dotazu, ale i tak mám pocit, že to není tak rychlé, jak bych očekával. Může to mít nějakou souvislost s tím, jak mám nastavený server nebo s tím, jak GraphQL zpracovává dotazy? Také mě zajímá, jestli je potřeba v GraphQL nějak více myslet na strukturu dat a jak to může ovlivnit rychlost odpovědí. Ostatně jsem si všiml, že když spouštím složitější dotazy, tak i doba odezvy se výrazně prodlužuje, což je frustrující. Mohli byste mi prosím poradit, co bych měl zkontrolovat nebo jaké praktiky bych měl dodržovat pro zlepšení výkonu při práci s GraphQL? Jaké nástroje nebo techniky existují pro optimalizaci výkonu, a co nejčastěji lidé dělají špatně? Děkuji moc za pomoc!