GraphQL.cz/Fórum/Jak omezit množství dat z GraphQL dotazu?

Jak omezit množství dat z GraphQL dotazu?

Zdravím všechny, narazil jsem na problém, který mě trápí, když pracuji s GraphQL a jeho dotazy. Mám pocit, že se mi vrací víc dat, než skutečně potřebuji, a to může být dost neefektivní. Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší způsoby, jak optimalizovat tyto dotazy tak, aby se snížilo množství vracených dat. Vím, že GraphQL je super v tom, že si mohu vybrat přesně ta pole, která chci, ale občas mám pocit, že i tak dostávám spoustu zbytečných informací. Může mi někdo poradit, jestli existují nějaké konkrétní techniky nebo nejlepší praktiky pro omezení dat? Například používání fragmentů nebo nějaké možnosti filtrování? Je důležité mít na paměti i výkon a rychlost načítání dat při těchto dotazech. Jakým způsobem tedy mohu efektivně snížit objem dat vracených z mých GraphQL dotazů? Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Děkuji za jakoukoli radu!

137 slov
1.4 minut čtení
30. 11. 2024
Jana Hlaváčová

Zkus se zaměřit na to, co přesně potřebuješ, a používej fragmenty. Můžeš si definovat fragmenty pro opakovaně používané části dotazů, takže ti to ušetří místo a zjednoduší to i údržbu. Také se podívej, jestli můžeš použít argumenty pro filtrování dat přímo v dotazu. Například, pokud chceš jenom aktivní uživatele, tak se snaž přidat filtr na status. U některých API je možnost omezit počet vrácených položek pomocí paginace – to je další způsob, jak snížit objem dat. A když se ti nevrací potřeba data, můžeš upravit backend tak, aby vracel jenom to důležité. Pokud používáš nějaký klientský nástroj na GraphQL, můžeš taky zkusit optimalizovat cacheování odpovědí. Tohle všechno by ti mělo pomoct snížit množství zbytečných dat.

115 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2024
Natálie Kolmanová

Když chceš omezit množství dat vracených z GraphQL dotazů, tak se zaměř na to, co přesně potřebuješ. Využívej fragmenty, to ti pomůže opakovaně používat části dotazů a zjednodušit jejich strukturu. Důležité je taky filtrování - pokud můžeš filtrovat přímo na serveru, udělej to. Tím snížíš objem dat už na úrovni API. Zkus se taky podívat na pagination, pokud pracuješ s velkými kolekcemi dat. Místo toho, aby ses snažil stáhnout všechno najednou, načti jen to, co potřebuješ v danou chvíli. Ujisti se, že tvé dotazy jsou co nejefektivnější a nevracej zbytečná pole. Když použiješ tyhle triky, měl bys mít daleko méně dat a rychlejší načítání.

104 slov
1 minut čtení
25. 8. 2024
Ladislav Šilhavý

Jasně, je to docela běžný problém. Můžeš zkusit pár věcí, aby ses zbavil zbytečných dat. Za prvé, jak už jsi zmínil, vybírej si jen ta pole, která fakt potřebuješ. Místo toho, abys hodil všechny informace do dotazu, zaměř se na ty klíčový. Pak fragmenty – ty ti můžou pomoct rozdělit dotazy a znovu použít části. Taky bys mohl zkontrolovat, jestli API podporuje nějaký filtr nebo pagination. To by ti mohlo výrazně snížit objem dat, co ti chodí zpátky. No a poslední rada – sleduj, co se děje v síti při dotazech. Někdy můžeš identifikovat, kde je ten přebytek informací. Když se na to podíváš blíž, možná najdeš i další optimalizace. Drž se!

112 slov
1.1 minut čtení
30. 10. 2024
David Valenta
GraphQL.cz/Články/Skalování GraphQL služeb
Optimalizace výkonu GraphQL API pro vysokou zátěžJak zlepšit výkon GraphQL API při práci s velkým množstvím dat a uživatelských požadavků? Zjistěte nejlepší praktiky a techniky, které vám pomohou efe...
1000 slov
10 minut čtení
10. 2. 2023
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky