GraphQL.cz/Fórum/Zpomalení GraphQL API - co s tím?

Zpomalení GraphQL API - co s tím?

Hledám pomoc, protože moje GraphQL API začíná být opravdu pomalé a nevím, co s tím. Někdy se zdá, že odpovědi přicházejí jako v některém z těch starých dial-up připojení. Mám podezření, že to může být způsobeno tím, jak jsem si nastavil dotazy, ale nejsem si jistý. Nevím, jestli je to tím, že mám příliš složité dotazy, nebo jestli třeba přetěžuji server nějakým způsobem. Zkoumal jsem různé techniky optimalizace, ale nedaří se mi najít to pravé řešení. Někdo říkal něco o lazy loadingu a paginaci, ale nejsem si jistý, jak to implementovat v mém případě. Taky jsem slyšel o nějakých nástrojích na sledování výkonu API, ale nemám s tím zkušenosti. Může mi někdo poradit, co všechno bych měl zvážit a jaké kroky podniknout? Je vůbec možné zrychlit existující API bez toho, abych musel dělat zásadní změny? Jaké jsou nejlepší praktiky pro optimalizaci GraphQL dotazů? Myslíte si, že by pomohlo nějaké caching nebo by bylo lepší se zaměřit na refaktoring samotného schématu? Rád bych slyšel názory a tipy od ostatních vývojářů, kteří se potýkali s podobnými problémy.

175 slov
1.8 minut čtení
8. 3. 2024
Lenka Pazderová

Zpomalování GraphQL API může být fakt frustrující. Zkus se podívat na to, jaké dotazy vlastně posíláš. Složitý dotaz, co tahá hodně dat najednou, může dost zpomalit odpověď. Lazy loading a paginace by ti opravdu mohly pomoct – místo toho, abys tahal všechno najednou, si můžeš načítat jen to, co potřebuješ.

Taky zkus nějaký caching. Třeba Redis nebo Memcached by mohly urychlit opakující se dotazy. Vůbec bys neměl podceňovat monitoring. Nástroje jako Apollo Engine nebo Grafana ti ukáží, kde jsou bottlenecky. A pokud máš možnost, refaktorování schématu by taky mohlo dávat smysl. Zjednodušení některých typů nebo rozdělení dotazů na menší části může zrychlit odezvu.

Nenech se odradit, je to proces a obvykle to chce víc pokusů a omylů. Hodně štěstí!

118 slov
1.2 minut čtení
23. 4. 2024
Natálie Pražáková

Když ti GraphQL API zpomaluje, tak pár věcí si můžeš zkontrolovat. První je, jaký máš nastavený resolver. Pokud děláš příliš složité dotazy na databázi, tak to může být problém. Zkus se podívat na to, jestli se nedají nějak zjednodušit. Lazy loading a paginace jsou super nápady, protože místo toho, abys tahal všechna data najednou, můžeš načítat jen to, co opravdu potřebuješ, a tím snížit zátěž. Taky se podívej na caching - třeba Redis nebo něco podobného. Může hodně ušetřit čas, pokud máš často stejné dotazy. A pokud nevíš, jak na to, tak existují nástroje jako Apollo Engine nebo GraphQL Voyager, které ti ukážou, kde máš bottlenecky. S refaktoringem schématu buď opatrný - někdy stačí drobné úpravy a můžeš ušetřit spoustu času. Takže doporučuji začít s jednoduchými optimalizacemi a pak teprve jít do větších změn.

134 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2024
Luboš Jedlička

Jasně, rychlost API může být frustrující. Zkus se podívat na to, jaké dotazy posíláš. Jestli máš moc složité dotazy, tak to určitě zpomaluje výkon. Lazy loading a paginace jsou super nápady – tímto způsobem načteš jen potřebná data a ne všechno najednou. Zvaž caching, může ti ušetřit spoustu času místo opakovaného dotazování na stejná data. Taky se mrkni na nějaké nástroje pro monitoring jako Apollo Engine nebo jiný profiler, co ti ukáže, kde se to zpomaluje. Někdy stačí optimalizovat schéma, třeba přehodit některé resolvery nebo snížit počet dotazů do databáze. Refaktoring může bejt potřeba, ale začni s těmito jednoduchými věcmi a uvidíš, co to udělá. Hodně štěstí!

107 slov
1.1 minut čtení
14. 11. 2024
Aleš Vašíček
GraphQL.cz/Články/Skalování GraphQL služeb
Monitorování a analýza výkonu GraphQL API: Klíč k úspěchu vašich aplikacíObjevte techniky a nástroje pro sledování výkonu GraphQL aplikací. Naučte se, jaké metriky sledovat a jak optimalizovat vaše API pro lepší uživatelsko...
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2023
Martin Horák
Přečíst článek
Podobné otázky