GraphQL.cz/Fórum/Zabezpečení gRPC API s GraphQL

Zabezpečení gRPC API s GraphQL

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě poslední dobou trápí. Používám gRPC API ve svém projektu, který je postavený na GraphQL. Slyšel jsem, že zabezpečení API je velmi důležité, ale nějak se mi nedaří přijít na to, jak to celé efektivně zkombinovat. Jakým způsobem tedy mohu zabezpečit své gRPC API, když ho integruji s GraphQL? Mám použít nějaké specifické metody autentizace, jako třeba OAuth 2.0 nebo JWT? Nebo je lepší se zaměřit na nějaké jiné přístupy? Zajímalo by mě také, jestli existují speciální knihovny nebo nástroje, které by mi mohli pomoci, aby moje API bylo bezpečné a zároveň efektivní. Vím, že špatné zabezpečení může mít vážné následky a nechci riskovat. Možná má někdo zkušenosti s tímto typem implementace a mohl by poradit, co funguje nejlépe. Děkuji za jakékoliv tipy nebo rady!

134 slov
1.3 minut čtení
22. 10. 2024
Bedřich Musil

Zabezpečení gRPC API je fakt důležitý téma, když to kombinuješ s GraphQL. Co se týká autentizace, tak OAuth 2.0 a JWT jsou rozhodně dobrý volby. OAuth ti umožní mít víc kontrolu nad přístupem a JWT zase skvěle funguje pro předávání informací mezi klientem a serverem bez nutnosti uchovávat session na serveru.

Můžeš třeba použít nějakou middleware, co ti ověří tokeny před tím, než se dostanou k tvému gRPC API. To může být super ochrana proti nežádoucím přístupům. Určitě se podívej po nějakých knihovnách jako grpc-gateway, ta ti pomůže spojit REST a gRPC a můžeš na ní aplikovat zabezpečení.

Další věc, co bys měl zvážit, je HTTPS pro šifrování dat během přenosu. Bez toho bys mohl mít problém s odposloucháváním.

A nezapomeň na logování a monitoring, to ti pak hodně pomůže odhalit případné pokusy o útoky. Mám zkušenosti, že když tohle všechno zkombinuješ, tak máš větší šanci udržet svoje API v bezpečí.

148 slov
1.5 minut čtení
28. 11. 2024
Jana Hlaváčová

Zabezpečení gRPC API je fakt důležitý, hlavně když to máš propojený s GraphQL. Můžeš určitě použít OAuth 2.0 nebo JWT, to jsou jako standardy, co fungujou dost dobře na autentizaci a autorizaci. S JWT můžeš jednoduše posílat tokeny mezi klientem a serverem, což je fajn pro stateless aplikace.

Pak máš možnost používat HTTPS, to je základ. Bez něj bys mohl mít problém s odposlechem dat. V gRPC to jde snadno nastavit, stačí konfigurovat TLS.

Pokud hledáš knihovny, tak zkus třeba grpc-gateway, která ti pomůže převádět gRPC volání na HTTP/JSON, což usnadní integraci s GraphQL. Další věc by mohla být nějaká gateway layer, která by ti pomohla s autentizací a ochranou před DDoS útoky.

A nezapomeň na logging a monitoring, to ti pak pomůže sledovat podezřelé aktivity. Když to shrnu, OAuth 2.0/JWT + HTTPS + dobré knihovny a monitoring = solidní základ pro bezpečný API.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 12. 2024
Denisa Tomešová

Zabezpečení gRPC API je fakt důležitý, zvlášť když to mixuješ s GraphQL. Doporučil bych zkoušet JWT pro autentizaci, je to docela běžný přístup a uživatelům se s tím bude dobře pracovat. OAuth 2.0 taky funguje, ale je to víc komplexní, takže pokud nechceš mít zbytečný zmatky, začni s JWT.

Další věc, co bys měl zvážit, je TLS pro šifrování přenosu. To ti pomůže ochránit data během komunikace mezi klientem a serverem.

Existují knihovny jako grpc-gateway, který ti může pomoct převádět gRPC na REST, což pak může usnadnit integraci s GraphQL. A pokud používáš nějaký framework jako Apollo Server pro GraphQL, můžeš tam napojit middleware pro ověřování tokenů. Zkrátka, dej si pozor na autentizaci a šifrování a mělo by to být OK.

121 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Daniela Šilhavá
GraphQL.cz/Články/Integrace s gRPC
Zabezpečení API: Integrace gRPC do GraphQL pro vysokou úroveň ochranyObjevte, jak integrace gRPC do GraphQL může posílit zabezpečení vašich API a ochránit citlivá data. Podívejte se na praktické tipy a techniky pro zlep...
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2024
Martin Horák
Přečíst článek
Podobné otázky