GraphQL.cz/Fórum/Co potřebuju vědět o ověřování v gRPC a jeho integraci do GraphQL?

Co potřebuju vědět o ověřování v gRPC a jeho integraci do GraphQL?

Přemýšlím, jak nejlépe implementovat ověřování uživatelů, když pracuji s gRPC a GraphQL. Mám pár otázek ohledně toho, jak tyto dvě technologie spolupracují, protože jsem slyšel, že gRPC je skvělý pro efektivní komunikaci a GraphQL zase pro flexibilní dotazy. Jaký je nejlepší způsob, jak implementovat autentizaci v gRPC? Vím, že existují různé metody, jako třeba tokeny nebo certifikáty, ale co je pro můj případ nejlepší? A co se týče integrace s GraphQL, jak vlastně ověřování funguje? Mám používat middleware pro ověřování API požadavků v GraphQL nebo to mám řešit přímo na úrovni gRPC? Jak zajistit, aby se mi podařilo udržet bezpečnost a zároveň efektivitu? Také by mě zajímalo, zda existují nějaké knihovny nebo nástroje, které usnadňují tuto integraci. Je také nutné mít na paměti určité best practices při navrhování API pro ověřování? Nakonec bych rád věděl, jestli jsou nějaké specifické problémy nebo úskalí, na které bych měl dát pozor při práci s těmito technologiemi dohromady. Díky za pomoc!

157 slov
1.6 minut čtení
11. 10. 2024
Marek Matoušek

Ověřování v gRPC můžeš řešit různě, ale asi nejběžnější jsou JWT (JSON Web Tokens) nebo OAuth 2.0. Ty jsou skvělý pro API, protože fungují s tokeny, což je snadný na implementaci a efektivní. S gRPC můžeš použít interceptory, což je něco jako middleware, a ověřování provádět tam. Z hlediska GraphQL bys měl mít možnost použít middleware přímo na úrovni GraphQL serveru, aby ses ujistil, že každý dotaz má platný token před jeho zpracováním. Takže vlastně kombinací obojího – gRPC i GraphQL – si to můžeš přizpůsobit podle potřeby.

Pokud jde o knihovny, tak pro gRPC je fajn používat existující knihovny pro autentizaci jako Google Cloud Auth Library nebo grpc-auth. Pro GraphQL můžeš využít Apollo Server a jeho middleware pro ověřování. Co se týče best practices, zaměř se na zabezpečení tokenů (třeba pomocí HTTPS), kontroluj expiraci tokenů a neukládej citlivé informace do tokenu.

Jako úskalí bych zmínil možné problémy s latencí – gRPC je rychlý, ale pokud budeš provádět hodně ověřování na GraphQL úrovni, může to zpomalit odpovědi. Takže je dobrý najít správnou rovnováhu mezi bezpečností a výkonem.

176 slov
1.8 minut čtení
20. 12. 2024
Daniela Karásková

Pokud jde o ověřování v gRPC a jeho integraci s GraphQL, tak je dobrý nápad mít jasnou strategii. Pro gRPC můžeš použít JWT tokeny, to je asi nejrozšířenější metoda. Na serveru pak ověříš každý příchozí požadavek a určíš, jestli má uživatel přístup. Certifikáty jsou taky možnost, ale většinou víc složitá a možná nadbytečná pro běžné aplikace.

Co se týče GraphQL, doporučuje se použít middleware, který bude zpracovávat ověřování předtím, než dotaz dorazí na resolver. Takže vlastně můžeš mít obě vrstvy – gRPC i GraphQL – se svým vlastním ověřováním, což může být bezpečnější. Důležité je držet API co nejjednodušší a nezapomínat na zabezpečení tokenů nebo jiných údajů.

Knihovny jako grpc-gateway mohou usnadnit práci s integrací gRPC a HTTP, což ti umožní pružnější dotazy přes GraphQL. Určitě si pohlídej best practices jako třeba řídit se principem "least privilege", aby uživatelé měli jen ty práva, co potřebují.

Na co si dávat pozor? Tak hele, snaž se vyhnout přetěžování serveru přílišným počtem ověřovacích kroků a sleduj výkonnost. Taky si dej bacha na možné útoky jako je replay attack při použití tokenů. Toť asi tak všeobecně, hodně štěstí s integrací!

183 slov
1.8 minut čtení
11. 12. 2024
Natálie Řezáčová

Ověřování v gRPC je docela fajn, většinou se používají tokeny (např. JWT), protože jsou jednoduché na použití a zajišťují bezpečnost. Pokud používáš gRPC, můžeš si přidat middleware, který zpracovává tokeny na serveru předtím, než zpracováváš dotazy. To ti umožní mít kontrolu nad tím, kdo může co volat.

Pokud jde o GraphQL, nejlepší je udělat si také middleware pro ověřování, takže když někdo pošle dotaz, nejdřív se ověří, jestli má práva. Můžeš mít i nějakou logiku pro role a oprávnění, což dává smysl. Takže vlastně ověřování bude na obou úrovních – gRPC i GraphQL.

Vhodné knihovny jsou třeba Apollo Server pro GraphQL a pro gRPC můžeš zkusit něco jako grpc-gateway nebo grpc-auth. Měj na paměti best practices jako použití HTTPS, pravidelnou rotaci klíčů a tak. Je dobrý si dávat bacha na CORS a CSRF problémy při integraci obou technologií.

Jedno z úskalí může být složitost správy stavu autentizace mezi těmito dvěma vrstvami. Takže je dobré mít jasně definované API a udržovat to přehledné. Hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2024
Denisa Kolářová
GraphQL.cz/Články/Integrace s gRPC
Zabezpečení API: Integrace gRPC do GraphQL pro vysokou úroveň ochranyObjevte, jak integrace gRPC do GraphQL může posílit zabezpečení vašich API a ochránit citlivá data. Podívejte se na praktické tipy a techniky pro zlep...
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2024
Martin Horák
Přečíst článek
Podobné otázky