GraphQL.cz/Fórum/Může cachování zrychlit aplikaci s GraphQL?

Může cachování zrychlit aplikaci s GraphQL?

Zajímalo by mě, jestli má smysl používat caching v aplikaci, kterou stavím na GraphQL. Mám pocit, že by to mohlo zlepšit rychlost načítání dat a celkově urychlit uživatelskou zkušenost. V poslední době jsem narazil na různé techniky cachování, jako je client-side cache nebo server-side cache, a přemýšlím, jak by se daly využít v kontextu GraphQL. Vím, že GraphQL umožňuje flexibilní dotazy a že můžu vybírat jen ta data, která potřebuju, ale co když mám komponenty, které často vyžadují stejná data? Může mi cache ušetřit čas na serveru, nebo snížit latenci při načítání dat? A jak vlastně implementovat caching do GraphQL? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní knihovny nebo techniky? Je to vůbec efektivní způsob optimalizace výkonu aplikace? Jaké máte zkušenosti s cachováním v rámci GraphQL? Byl bych vděčný za jakékoliv tipy nebo doporučení, co funguje v praxi.

137 slov
1.4 minut čtení
26. 2. 2022
Bohumil Havlík

Jo, caching v GraphQL má smysl a může to fakt pomoct. Když máš hodně komponent, co furt chcou stejný data, tak je cache udržuje v paměti a ty je nemusíš každou chvíli tahat ze serveru. Zkrátí se tím latence a server pak taky nemá tolik práce, což je fajn. Můžeš použít client-side caching, což je cool pro aplikace na frontendu – třeba Apollo Client to umí skvěle. Ten si zapamatuje výsledky dotazů a když pak potřebuješ stejný data, tak to vytáhne rychle z cache místo aby se ptal serveru. Na serveru můžeš zkusit nějaký reverse proxy jako Redis nebo nějaké knihovny pro caching přímo v backendu. V praxi to může dramaticky zlepšit výkon. Takže určitě do toho jdi, pokud tvá aplikace běží s hodně opakujícími se dotazy.

127 slov
1.3 minut čtení
5. 5. 2023
Dana Mašková

Jasně, cachování může hodně pomoct. U GraphQL to dává smysl, protože se často dotazuješ na stejná data víckrát, tak proč je nenačítat pořád znovu? Client-side cache, jako Apollo Client nebo Relay, ti může ušetřit spoustu času, protože ukládá výsledky dotazů a při opakovaných požadavcích je vrací přímo z paměti. To sníží latenci a urychlí načítání.

Na serveru můžeš taky implementovat caching pomocí Redis nebo Memcached pro ukládání odpovědí na dotazy. Pokud máš hodně statických dat, tak to může být obrovský rozdíl v rychlosti. A ještě pamatuj na TTL (time-to-live), aby ses ujistil, že data jsou aktuální a ne zastaralá.

Pokud jde o knihovny, zkus Apollo pro frontend a na backendu si můžeš pomoct nějakým middlewarem pro cachování. Čím víc dat se budeš snažit ušetřit a zrychlit, tím víc uvidíš rozdíl v uživatelském zážitku. Takže určitě doporučuju experimentovat s různými možnostmi cachování.

140 slov
1.4 minut čtení
5. 9. 2024
Štěpán Vaculík

Cachování může rozhodně zrychlit tvoji GraphQL aplikaci. Když máš komponenty, co často potřebují stejná data, tak cache ti ušetří spoustu volání na server. Tím pádem se sníží latence a celkově to urychlí načítání. Zvaž využití client-side cache, třeba Apollo Client má super podporu pro cachování. Na serverové straně můžeš implementovat caching pomocí Redis nebo Memcached. Ty pak ukládají odpovědi a když přijde stejný dotaz, vrátí data z cache místo toho, aby se znovu dotazoval databáze. Můžeš si nastavit expiraci dat, aby se ti cache neplnila zastaralými informacemi. Takže jo, rozhodně má smysl cachování v GraphQL a může to výrazně zlepšit výkon aplikace. Zkus to a uvidíš rozdíl.

107 slov
1.1 minut čtení
27. 6. 2024
Ludmila Roubalová
GraphQL.cz/Články/Caching strategií
Caching a jeho vliv na UX v GraphQL aplikacíchProzkoumejte, jak caching ovlivňuje uživatelský zážitek v GraphQL aplikacích a jak ho efektivně využít pro zvýšení spokojenosti uživatelů.
1000 slov
10 minut čtení
15. 9. 2020
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky