GraphQL.cz/Fórum/Fungují knihovny jako Apollo Client dobře s cache v GraphQL?

Fungují knihovny jako Apollo Client dobře s cache v GraphQL?

Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s používáním Apollo Client v projektech, které využívají GraphQL. Slyšel jsem, že Apollo má nějakou pokročilou cache, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje v praxi. Jak to vlastně ovlivňuje výkon aplikace? Mám na mysli především, jestli se data správně ukládají a zda se dá s nimi dobře pracovat. Narazil jsem na pár článků, kde se zmiňovalo, že cache může být problematická, ale jiní zase říkali, že je to super nástroj na optimalizaci dotazů a zrychlení načítání dat. Také by mě zajímalo, jestli jste měli nějaké problémy při synchronizaci dat mezi serverem a klientem nebo jestli je možné nějakým způsobem cache invalidovat podle potřeby. Máte nějaké tipy na to, jak nastavit Apollo Client tak, aby to všechno fungovalo hladce? Jak se vám osvědčila práce s cache v reálných projektech? Díky za vaše názory!

140 slov
1.4 minut čtení
14. 12. 2023
Libor Kalous

Jo, Apollo Client s cache fakt funguje dost dobře. Mám s tím zkušenost a říkal bych, že ta cache dost pomáhá. Když uděláš dotaz, tak se data uloží a při dalším dotazu na stejný data je to hnedka načtený z cache, což zrychluje výkon aplikace. Samozřejmě, občas se vyskytnou problémy, třeba když se data mění na serveru a ty na klientovi máš starou verzi v cache. V tom případě je dobrý znát možnosti invalidace cache – můžeš třeba použít funkci refetchQueries nebo manualně resetovat cache. Co se týče nastavení Apollo Client, doporučuji pečlivě nastavit typy fetchPolicy, aby si měl pod kontrolou, kdy se načítají data z cache a kdy znovu ze serveru. Jinak je to v pohodě, dá se s tím pracovat a i ve větších projektech mi to fungovalo celkem hladce.

132 slov
1.3 minut čtení
26. 3. 2024
Ivana Jarošová

Když mluvíme o Apollo Client a jeho cache, tak to funguje celkem dobře, ale je to trochu dvousečné. Ta cache je fakt mocná, protože ti umožní rychleji načítat data, když už je máš v cache. To může fakt zrychlit tvoji aplikaci a ušetřit dotazy na server. Ale problém je, že když se data změní na serveru a ty to nemáš správně synchronizované, tak můžeš mít zastaralé informace.

Co se týče invalidace cache, tak Apollo má možnosti, jak to udělat – buď můžeš použít refetchQueries nebo update funkce po mutacích. To je fajn, ale musíš si na to dávat pozor, jinak ti může ujít nějaká důležitá aktualizace.

V reálných projektech mi to většinou fungovalo dobře, ale občas jsem narazil na situace, kdy jsem musel ladit cache invalidaci, aby byly data aktuální. Doporučuji si dobře přečíst dokumentaci k nastavení Apollo Client a experimentovat s různýma politikama cachování, abys našel tu nejlepší pro tvůj projekt. Celkově to může být super nástroj na optimalizaci, když víš, jak ho správně nastavit.

166 slov
1.7 minut čtení
6. 5. 2024
Vlastimil Švec

Jo, Apollo Client s cache fakt funguje docela dobře, pokud to nastavíš jak máš. Ta pokročilá cache je v podstatě něco jako paměť, co si pamatuje dotazy, takže když se pokusíš načíst stejná data znovu, může ti je hodit z cache místo znovu ze serveru. To dost urychluje načítání dat a celkově to zlepšuje výkon. Ale je pravda, že někdy se ti může stát, že data v cache nejsou aktuální, a pak je potřeba nějakým způsobem tu cache invalidovat nebo refreshnout. Můžeš to udělat třeba tak, že po úspěšné mutaci nebo aktualizaci dat prostě zavoláš refetchQueries nebo updateCache. Jinak synchronizace mezi serverem a klientem může být tricky, když máš víc komponentů, co používají stejná data. Obecně ale funguje dobře a hodně lidí si na to zvykne. Doporučuju si projít dokumentaci a třeba nastavit cachePolicy podle potřeby. V reálných projektech se s tím dá pracovat hezky a většinou to funguje tak, jak se očekává.

153 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2023
Kateřina Němcová
GraphQL.cz/Články/Caching strategií
Porovnání cachingových knihoven a mechanizmů pro GraphQLDetailní srovnání populárních knihoven a technik pro caching ve frameworku GraphQL na GraphQL.cz.
1000 slov
10 minut čtení
10. 6. 2023
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky