GraphQL.cz/Fórum/Můžu použít Redis pro caching dotazů v GraphQL?

Můžu použít Redis pro caching dotazů v GraphQL?

Zajímalo by mě, jestli je možné využít Redis jako cache pro GraphQL dotazy. Slyšel jsem, že Redis je super rychlý a hodně lidí ho používá pro caching, ale nevím, jestli se to hodí i pro GraphQL. Mám aplikaci, kde často provádíme podobné dotazy na stejná data a přemýšlím, jak to udělat efektivněji. Je to dobrý nápad použít Redis k uchovávání výsledků dotazů? Jak by to vlastně fungovalo? Musím se na něco speciálního zaměřit při implementaci nebo je to celkem straightforward? A co výkon? Opravdu to může zrychlit načítání dat, když vezmu v úvahu všechny ty složité dotazy a jejich strukturu v GraphQL? Zaujalo by mě i, jestli máte nějaké příklady nebo zkušenosti s tímto přístupem. Děkuji za jakékoli informace a tipy!

121 slov
1.2 minut čtení
25. 3. 2024
Pavla Kratochvílová

Jo, určitě můžeš použít Redis jako cache pro GraphQL dotazy. Je to skvělá volba, když máš hodně časté a podobné dotazy na stejná data. Redis je super rychlý, takže ti to opravdu může zrychlit načítání dat. Jak by to fungovalo? Můžeš si nastavit middleware, který při každém dotazu zkontroluje, jestli už výsledek není v cache. Když je, vrátí ho hned, jinak provede dotaz do databáze a výsledek uloží do Redis.

Při implementaci se zaměř na to, aby jsi správně serializoval data do Redis, protože GraphQL dotazy můžou mít různou strukturu. Taky je dobrý mít strategii pro expiraci cache, aby se ti tam neukládaly zastaralé výsledky. A co výkon? Jo, můžeš očekávat znatelné zrychlení, hlavně pokud máš složitější dotazy nebo víceroznačné data.

Osobně jsem to vyzkoušel a fakt to ušetřilo spoustu času při načítání. Jen si dej pozor na to, jak moc dat ukládáš do cache, aby ti to pak nevytvářelo chaos. Celkově ale doporučuji to zkusit.

154 slov
1.5 minut čtení
9. 5. 2024
Ivana Brychtová

Jo, můžeš určitě použít Redis pro caching GraphQL dotazů. Je to fakt rychlý a hodně lidí to dělá, protože to pomáhá snížit zatížení databáze a zrychlit odpovědi. V podstatě, když uděláš dotaz, tak místo toho, abys pokaždé tahal data z databáze, můžeš nejdřív zkontrolovat Redis, jestli už ty data nemáš uložený. Pokud jo, tak je vezmeš odtamtud a je to hotový. Když ne, tak je načteš z databáze a uložíš do Redis pro příště.

Při implementaci se zaměř na to, jakým způsobem ukládáš data – třeba podle URL dotazu nebo nějakého unique ID. Musíš taky myslet na expirační časy, aby ti tam nezůstávaly zastaralý data. Výkon se určitě zlepší, zvlášť když máš hodně podobných dotazů. Mám zkušenost, že to fakt urychluje načítání a zlepšuje celkovou responzivnost aplikace.

Jako příklad bych doporučil podívat se po knihovnách, co už integrují Redis s GraphQL – ušetříš si dost práce s manuálním cache managementem. Takže jo, jdi do toho!

154 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2024
Antonín Hůlka

Jo, určitě můžeš použít Redis na caching pro GraphQL dotazy. Je to fakt dobrý nápad, zvlášť když máš hodně podobných dotazů na stejná data. Redis je rychlý a efektivní, takže ti to může hodně zrychlit načítání dat. Funguje to tak, že když přijde dotaz, nejdřív zkontroluješ, jestli je výsledek už v cache (tj. v Redis). Pokud jo, vrátíš ho hned a ušetříš čas. Když ne, zavoláš backend nebo databázi pro data a pak je uložíš do Redis pro další použití.

Při implementaci se zaměř na klíčování – jak budeš ukládat výsledky dotazů do cache. Můžeš třeba používat hash nebo nějaký unikátní identifikátor pro každý dotaz. Taky si dej pozor na expiraci cachovaných dat, aby se ti neukládaly zastaralé informace.

Co se výkonu týče, pokud máš složité dotazy s vícero relacemi a podobně, caching to určitě urychlí – hlavně u často opakovaných dotazů. Mnoho lidí to dělá a mají s tím dobré zkušenosti. Takže jestli chceš zlepšit výkon své aplikace, jdi do toho! Pomůže to.

162 slov
1.6 minut čtení
12. 3. 2024
Martin Novák
GraphQL.cz/Články/Caching strategií
Porovnání cachingových knihoven a mechanizmů pro GraphQLDetailní srovnání populárních knihoven a technik pro caching ve frameworku GraphQL na GraphQL.cz.
1000 slov
10 minut čtení
10. 6. 2023
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky