GraphQL.cz/Fórum/Hromadění dotazů v GraphQL pro lepší výkon

Hromadění dotazů v GraphQL pro lepší výkon

Zdravím všechny, hodně poslední dobou čtu o GraphQL a jeho výhodách, ale mám jednu otázku, která mi nedá spát. Jak vlastně můžu hromadit více dotazů v GraphQL, abych zlepšil výkon svých aplikací? Narazil jsem na to, že když dělám víc dotazů za sebou, tak to může být pomalé a já bych rád našel nějaký způsob, jak toho dosáhnout efektivněji. Slyšel jsem něco o tom, že by se daly používat fragmenty nebo něco podobného, ale úplně tomu nerozumím. Mám i pocit, že pokud bych mohl posílat více dotazů najednou, mohlo by to urychlit načítání dat. Také mě zajímá, jestli jsou nějaké nejlepší praktiky nebo příklady z praxe, které byste mi doporučili. Někdo zmínil batching nebo optimalizaci výsledků dotazů, ale nevím, kde začít. Jaké nástroje nebo knihovny byste doporučili? Děkuju za jakoukoli pomoc!

131 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2023
Bohuslav Havel

Pokud chceš zlepšit výkon při práci s GraphQL, určitě bys měl zvážit batching dotazů. Místo toho, abys posílal víc dotazů po jednom, můžeš je spojit dohromady do jednoho "batch" dotazu. To znamená, že ve stejném požadavku pošleš víc dotazů a server je zpracuje najednou, což může výrazně snížit latenci.

Další věc, co doporučuji, jsou fragmenty. Umožňují ti sdílet části dotazů mezi různými požadavky. Pokud máš nějaké opakující se části v dotazech, tak místo kopírování a vkládání můžeš použít fragmenty, což je efektivnější.

Některé knihovny jako Apollo Client mají zabudované funkce pro batching a optimalizaci dotazů. Můžeš třeba nastavit Apollo, aby automaticky hromadil dotazy na server při rychlých voláních. Také se podívej na Linky jako BatchHttpLink v Apollo, to ti umožní odesílat víc dotazů najednou.

Zvaž taky caching – pokud už nějaká data načteš, můžeš je uchovat a pak je znovu použít místo opakovaného načítání ze serveru. Tímhle způsobem se ti to celé zrychlí a sníží se zátěž na server.

Celkově je dobrý prostudovat si dokumentaci ke GraphQL a knihovnám, co používáš. Bude to chtít trochu experimentování, ale výsledek ti může ušetřit spoustu času a zlepšit výkon aplikace.

183 slov
1.8 minut čtení
16. 11. 2023
Bohuslav Dostál

Když chceš zrychlit načítání dat v GraphQL, určitě se zaměř na batching a fragmenty. Batching znamená, že místo toho, aby si posílal víc dotazů jednotlivě, můžeš je zkombinovat do jednoho dotazu. Tím ušetříš čas na síti a snížíš latenci. Fragmenty zase umožňují sdílet části dotazu, což ti pomůže snížit opakování a zjednodušit kód.

Další věc je třeba Apollo Client, ten má zabudovanou podporu pro batching, takže pokud používáš Apollo, měl bys to mít jednodušší. Dobrý tip je taky sledovat, kolik dat vlastně potřebuješ - snaž se optimalizovat výsledky dotazů, aby ses vyhnul přetahování zbytečných informací.

Taky se mrkni na DataLoader, ten pomáhá s agregací dotazů na backendu a může výrazně zlepšit výkon. Takže shrnuto - hromadění dotazů, fragmenty a správné nástroje jako Apollo nebo DataLoader ti můžou hodně pomoct. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
26. 12. 2024
Zdeněk Čermák

Hromadění dotazů v GraphQL je super způsob, jak zrychlit aplikaci. Zkus používat batching, to ti umožní poslat víc dotazů najednou a server je pak může zpracovat efektivněji. Třeba Apollo Client to má už zabudované. Fragmenty jsou taky fajn, protože ti umožňují sdílet část dotazů mezi různými částmi aplikace, což šetří data a zjednodušuje kód. Pokud chceš optimalizovat výsledky, zaměř se na page size nebo implementuj caching, to může hodně pomoct. Když děláš víc dotazů, můžeš je zkombinovat do jednoho dotazu a vyhnout se tak zbytečným voláním. Také nezapomeň na nástroje jako DataLoader, ten zvládne hromadit dotazy na úrovni serveru. Zkus si to všechno projít a uvidíš, že výkon poroste.

109 slov
1.1 minut čtení
24. 8. 2024
David Dunka
GraphQL.cz/Články/Batching dotazů
Optimalizace výkonu GraphQL pomocí hromadění dotazůJak efektivně aplikovat techniky hromadění dotazů pro zrychlení interakcí s GraphQL API a zvýšení produktivity vývojářů.
1000 slov
10 minut čtení
15. 11. 2020
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky