GraphQL.cz/Fórum/Jak na n+1 problém v GraphQL dotazech?

Jak na n+1 problém v GraphQL dotazech?

Nedávno jsem se začal zabývat GraphQL a narazil jsem na termín n+1 problém, což mi přijde jako vážný problém, se kterým se potýká hodně vývojářů. Dalo by se říct, že mám zkušenosti s REST API a tam jsem se s tímto problémem nikdy tak silně nesetkal. Ale teď, když se snažím optimalizovat dotazy v GraphQL, tak zjišťuji, že to může být opravdu neefektivní, hlavně když potřebuju načíst související data. Jak to vlastně funguje? Proč je to v GraphQL tolik zásadní a co všechno to obnáší? Zkoušel jsem si nastavit nějaké základní dotazy a zjistil jsem, že když mám třeba seznam uživatelů a každý z nich má nějaké příspěvky, tak když se chci dostat k těm příspěvkům přes jednotlivé uživatele, GraphQL mi najednou udělá spoustu dotazů. Což je jasně špatně z pohledu výkonu. Jak se tedy dá tento n+1 problém efektivně vyřešit? Existují nějaké osvědčené postupy, které bych měl dodržovat? Vím, že existují techniky jako je například batching nebo dataloader, ale jak je implementovat správně? Mám také obavy z toho, jak to ovlivní celkovou architekturu aplikace a jestli to bude mít vliv na její rozšiřitelnost do budoucna. Není to všechno přece jen složitější než při práci s REST? Jaké konkrétní techniky se ve vaší praxi osvědčily? Máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně knihoven, které by mohly pomoci s optimalizací dotazů a snížením počtu odesílaných požadavků? Jak to vlastně funguje v reálných aplikacích? Měli jste někdy situaci, kdy se vám nedařilo tento problém překonat? Jak jste ho nakonec vyřešili?

247 slov
2.5 minut čtení
31. 12. 2024
Soňa Moravcová

N+1 problém je v GraphQL fakt otravný, zejména když začínáš, protože to znamená, že místo jednoho dotazu uděláš spoustu dotazů na server. To se děje, když třeba načítáš uživatele a pak k nim každý zvlášť dotahuješ příspěvky. Místo toho, abys dostal všechno najednou, tak to pak trvá a bere to výkonnost. Aby ses tomu vyhnul, můžeš využít techniky jako Dataloader. Ten ti umožní „batching“ dotazů. V podstatě to funguje tak, že když dotáhneš data pro jednoho uživatele, Dataloader si pamatuje ID a pak je všechny posílá najednou místo jednotlivě. Takže ušetříš čas i na síti.

Důležitý je nastavit Dataloader správně – většinou ho inicializuješ na začátku každého resolveru a pak ho používáš pro všechny následné dotazy v rámci jedné relace. Z pohledu architektury to může být trochu komplikované na začátku, ale dlouhodobě ti to ušetří spoustu problémů s výkonem.

Existují i další knihovny jako Apollo Client, který taky umí efektivně řídit caching a batching dotazů, takže bys mohl zkusit i to. V reálných aplikacích jsem se s tím potkal a občas se stalo, že jsem zapomněl správně nastavit Dataloader – pak bylo jasné, že je něco špatně, když se server dusil pod návalem požadavků. Nakonec jsem si udělal checklist, abych nezapomněl na batching a cacheování vždycky při přidávání nových resolvers. Držím palce!

210 slov
2.1 minut čtení
22. 12. 2024
Barbora Benešová

Jo, n+1 problém je fakt otravný a v GraphQL se s ním setkáš dost často. V podstatě to znamená, že když děláš dotaz, tak se ti spouští n dotazů na databázi, kde n je počet uživatelů třeba, protože každý uživatel má svoje příspěvky. Takže místo jednoho dotazu na všechny příspěvky pro všechny uživatele uděláš n dotazů, což je k ničemu.

S tímhle se dá bojovat pomocí pár technik. Jednou z nejznámějších je DataLoader, který ti pomůže seskupit ty dotazy do jednoho a sníží počet požadavků. Funguje tak, že když zavoláš loader na příspěvky pro uživatele, tak to načte všechny najednou místo po jednom. Další možnost je použít nějaké techniky jako je eager loading a přednačítat data, když už víš, že je budeš potřebovat. Třeba v ORM jako Sequelize nebo Mongoose tohle umí.

Co se týče architektury, tak to může být o něco složitější než REST, ale s dobrým návrhem a dodržováním těchto praktik to zvládneš. Pokud se ti podaří optimalizovat dotazy už na začátku vývoje, vyhneš se spoustě problémům později.

Knihovny jako Apollo Client nebo Relay mají vlastně zabudované mechanismy pro optimalizaci dotazů a práci s daty. Zkoušel jsem i různý caching techniky a imho to hodně pomohlo. Jediný problém může být, pokud začne data narůstat a pak se můžeš dostat do situace, kdy to nebude fungovat ideálně. Ale většinou jde nějaký workaround najít.

222 slov
2.2 minut čtení
12. 9. 2024
Radek Eliáš

n+1 problém v GraphQL je fakt otravnej, obzvlášť když se snažíš vyždímat co nejvíc z dotazů. Když načítáš seznam uživatelů a potom jejich příspěvky, tak místo jednoho dotazu dostaneš hromadu. To fakt není dobrý pro výkon, protože to dělá spoustu požadavků na server. Aby ses tomu vyhnul, můžeš použít Dataloader, což je knihovna, co ti pomůže seskupovat a optimalizovat tyhle dotazy. V podstatě vezme všechny požadavky na příspěvky a udělá z toho jeden hromadný dotaz. Taky můžeš zkusit batching, což je podobné – seskupíš víc dotazů do jednoho. Je dobrý mít to už v návrhu API, abys to nemusel dodělávat později. Někdy je lepší mít super jednoduché dotazy a pak se zaměřit na cachování dat nebo paginaci pro snížení zátěže. Sice se to může zdát složitější než REST, ale když to správně nastavíš, tak se ti to vyplatí. Měl jsem pár situací, kdy jsem n+1 problém neodhalil hned a pak jsem musel optimalizovat až po nasazení. Takže doporučuji testovat předem a koukat po těchhle technikách už v návrhu aplikace.

169 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2024
Natálie Řezáčová
GraphQL.cz/Články/Batching dotazů
Problémy s n+1 dotazy a jak je vyřešit pomocí hromadění v GraphQLZjistěte, jak efektivně řešit problémy s n+1 dotazy v GraphQL pomocí technik hromadění dotazů. Přehled strategií a tipů pro optimalizaci výkonu vašich...
1000 slov
10 minut čtení
1. 5. 2024
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky