Jak na n+1 problém v GraphQL dotazech?
Nedávno jsem se začal zabývat GraphQL a narazil jsem na termín n+1 problém, což mi přijde jako vážný problém, se kterým se potýká hodně vývojářů. Dalo by se říct, že mám zkušenosti s REST API a tam jsem se s tímto problémem nikdy tak silně nesetkal. Ale teď, když se snažím optimalizovat dotazy v GraphQL, tak zjišťuji, že to může být opravdu neefektivní, hlavně když potřebuju načíst související data. Jak to vlastně funguje? Proč je to v GraphQL tolik zásadní a co všechno to obnáší? Zkoušel jsem si nastavit nějaké základní dotazy a zjistil jsem, že když mám třeba seznam uživatelů a každý z nich má nějaké příspěvky, tak když se chci dostat k těm příspěvkům přes jednotlivé uživatele, GraphQL mi najednou udělá spoustu dotazů. Což je jasně špatně z pohledu výkonu. Jak se tedy dá tento n+1 problém efektivně vyřešit? Existují nějaké osvědčené postupy, které bych měl dodržovat? Vím, že existují techniky jako je například batching nebo dataloader, ale jak je implementovat správně? Mám také obavy z toho, jak to ovlivní celkovou architekturu aplikace a jestli to bude mít vliv na její rozšiřitelnost do budoucna. Není to všechno přece jen složitější než při práci s REST? Jaké konkrétní techniky se ve vaší praxi osvědčily? Máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně knihoven, které by mohly pomoci s optimalizací dotazů a snížením počtu odesílaných požadavků? Jak to vlastně funguje v reálných aplikacích? Měli jste někdy situaci, kdy se vám nedařilo tento problém překonat? Jak jste ho nakonec vyřešili?