GraphQL.cz/Fórum/Jak začít s integrací GraphQL do REST API?

Jak začít s integrací GraphQL do REST API?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá začít s integrací GraphQL do mého stávajícího REST API. Mám už nějakou dobu fungující aplikaci, která využívá klasické RESTful endpointy, ale slyšel jsem, že GraphQL nabízí spoustu výhod, jako je efektivnější načítání dat a větší flexibilita pro klienty. Nechci ale přijít o to, co už mám, takže by mě zajímalo, jaký je nejlepší přístup k tomu, abych mohl postupně přidávat GraphQL k mému existujícímu systému. Myslíte, že je lepší začít s úplnou přestavbou API, nebo se můžu pokusit o nějakou hybridní variantu, kde budu mít vedle sebe REST a GraphQL? Jaké technologie nebo knihovny byste doporučili pro usnadnění této integrace? A co třeba migrace dat – je potřeba zásadně přepracovat databázový model nebo stačí pouze vytvořit nové dotazy a mutace v GraphQL? Vím, že každý projekt je jiný, ale rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, jak se s tímto přechodem vypořádali. Jaké jsou hlavní úskalí, na která bych si měl dávat pozor při integraci GraphQL do REST API? Rád bych se vyhnul zbytečným chybám a problémům v budoucnu.

176 slov
1.8 minut čtení
18. 8. 2024
Ondřej Janků

Integrace GraphQL do existujícího REST API může být fakt dobrý krok. Osobně bych šel do hybridní varianty, kde bys měl obě možnosti vedle sebe. Tím si zachováš to, co už máš, a zároveň můžeš začít experimentovat s GraphQL bez velkých rizik. Postupně můžeš přidávat nové endpointy v GraphQL a třeba i zkoušet refaktorovat ty staré RESTové, jak se ti to bude hodit. Pokud jde o technologie, můžeš zkusit Apollo Server nebo Express-GraphQL, jsou to celkem populární volby a mají dostatek dokumentace. Co se týče databáze, většinou není potřeba zásadně měnit model, stačí vytvořit nové dotazy a mutace. Ale pozor na to, že GraphQL může přinést i složitější dotazy, tak si dej pozor na výkon. Hlavní úskalí jsou určitě optimalizace a návrh schématu, aby to nebylo moc chaotické. Důležité je dobře plánovat, jak budou klienti ty data konzumovat, aby jsi se vyhnul zbytečným problémům.

143 slov
1.4 minut čtení
21. 5. 2024
Patrik Pícha

Integrace GraphQL do stávajícího REST API může být fajn projekt, pokud to uděláš správně. Je lepší jít cestou hybridní varianty, kde necháš REST API běžet vedle GraphQL. Takže začni třeba tím, že si vytvoříš nový GraphQL server, který bude komunikovat s tvým stávajícím backendem. Můžeš použít knihovny jako Apollo Server nebo Express-GraphQL. Ty ti pomůžou s nastavením a ulehčí práci.

Co se databáze týče, nemusíš ji zásadně měnit. Stačí napsat nové dotazy a mutace pro GraphQL, které budou volat existující REST endpointy. Můžeš použít resolver funkce, abys udělal tu vazbu mezi GraphQL a REST.

Hlavní úskalí vidím v tom, že si musíš dobře promyslet strukturu dat a jak je budeš vracet. Klienti můžou chtít různá data najednou a ty se můžeš dostat do situace, kdy budeš muset optimalizovat výkon. Takže si dej pozor na N+1 problém, to je častý problém u GraphQL.

Taky si dej pozor na dokumentaci – klienti budou potřebovat vědět, jaké dotazy mohou posílat. Pokud tohle ošetříš hned od začátku, ušetříš si spoustu práce později. Když to uděláš postupně, tak to zvládneš bez větších problémů.

175 slov
1.8 minut čtení
17. 5. 2023
Zuzana Hlávková

No, já bych šel spíš tou hybridní cestou. Můžeš mít REST API a k tomu přidat GraphQL jako další vrstvu. To ti umožní zachovat stávající funkčnost, zatímco se postupně učíš s GraphQL. Můžeš začít třeba s nějakými jednoduchými dotazy, které bys mohl udělat přes GraphQL a uvidíš, jak to půjde. Co se týče technologií, tak třeba Apollo Server je fajn volba a krásně se integruje s Node.js, když to máš na tomhle stacku. Pokud jde o databázi - většinou ji nemusíš předělávat, spíš vytvoříš nové resolvery pro GraphQL dotazy a mutace, které pak budou komunikovat s tvou existující DB. Ale dej si pozor na výkonnost – když začneš dostávat složité dotazy od klientů, může se ti to vymknout z rukou, tak sleduj co a jak se dotazuje. Práce s autentizací a autorizací může být taky trochu oříšek, protože si musíš promyslet, jak to udělat bezpečně. Takže jo, postupně a opatrně na to.

152 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2023
Lukáš Burian
GraphQL.cz/Články/Mixování API přístupů
Integrace GraphQL a REST API: Efektivní přístup k datůmPodrobný návod na to, jak kombinovat GraphQL s REST API pro využití silných stránek obou technologií. Naučte se optimalizovat přístup k datům a zlepši...
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2020
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky