GraphQL.cz/Fórum/Jak vybrat první API, které přepnu na GraphQL?

Jak vybrat první API, které přepnu na GraphQL?

Když už jsem se rozhodl, že chci přejít na GraphQL, tak se mi honí hlavou spousta otázek. Jak vlastně vybrat to správné API, které bych měl přepnout jako první? Vím, že GraphQL přináší spoustu výhod jako flexibilitu a efektivitu, ale kde začít? Co třeba vzít v úvahu při výběru? Mám zvolit nějaké malé API, nebo rovnou skočit do něčeho většího a složitějšího? Jaké jsou faktory, které by mě měly vést k rozhodnutí? Je lepší začít s něčím jednoduchým, co už znám, nebo se pokusit o něco nového? A co když udělám chybu při výběru? Jak moc je důležité mít dokumentaci k API už teď, když přecházím na GraphQL? Měla by být API dobře zdokumentována, nebo si myslíte, že se s tím nějak poperu později? A co výkon? Mělo by pro mě být důležité, jak rychle to API funguje? Nebo je všechno o tom, co chci s GraphQL dělat a jaké mám cíle? Také bych rád slyšel názory na to, zda je lepší mít REST API s mnoha koncovými body nebo spíš jedno komplexní API v GraphQL. Jsem docela zmatený ze všech těch možností a rád bych slyšel názory ostatních. Jak jste vybírali vy? Co byste doporučili a na co si dát pozor?

202 slov
2 minut čtení
13. 1. 2024
Antonín Macek

Pokud přemýšlíš, jaký API na GraphQL přepnout jako první, tak bych asi začal s tím, co už dobře znáš. Tím se vyhneš zbytečným komplikacím a budeš mít lepší přehled o tom, co bude fungovat. Zkusit menší API je fajn, protože můžeš experimentovat a učit se bez velkého stresu. To neznamená, že nemůžeš jít do něčeho většího, ale pro první pokusy je lepší začít s něčím prostějším. Dokumentace k původnímu API by měla být v pohodě, protože když ji máš, tak to ušetří čas a nervy při převodu na GraphQL. A co výkon? To bys měl brát v úvahu taky, protože efektivita GraphQL může být super, ale pokud původní API funguje pomalu, tak to asi nebude ideální. A ohledně struktury - jestli zvolíš REST s mnoha koncovými body nebo komplexní GraphQL API záleží na tom, jak plánuješ API používat. Někdy je jednodušší mít víc menších endpointů než jeden velký. Takže shrnuto - začni s něčím malým a dobře zdokumentovaným, ať máš jednodušší start.

162 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2024
Věra Hrdličková

Když přemýšlíš, jaký API přepnout na GraphQL, tak bych doporučil začít s něčím, co už máš dobře zmapované. Třeba nějaké menší API, které už znáš a víš, jak funguje. Je to lepší pro experimentování, abys nešel hned do nějakého velkého chaosu. Zároveň je dobrý mít k dispozici dokumentaci k původnímu REST API, protože ti to pomůže při přechodu.

Co se výkonu týče, tak záleží na tom, jak moc toho API používáš. Pokud je to něco, co se často volá a je důležité pro tvoje aplikace, tak na to dej pozor. Ale zase si nemyslím, že bys měl hned skákat do nějakého komplexního řešení.

S REST API máš většinou víc koncových bodů a může bejt jednodušší udělat menší změny. Ale GraphQL ti zas dává víc flexibility ohledně toho, co a jak dostaneš. Takže mezi těmihle dvěma styly bych se zamyslel taky nad tím, co vlastně chceš dosáhnout.

Takže shrnuto - malý API, který znáš, dobrá dokumentace a přemýšlej o tom, co chceš s GraphQL dělat. A neboj se zkusit něco nového! Nejdůležitější je se do toho pustit a učit se za chodu.

181 slov
1.8 minut čtení
10. 4. 2024
Ladislav Matoušek

Myslím, že nejlepší je začít s nějakým menším a jednodušším API. Takhle si můžeš otestovat GraphQL a zjistit, jak to vlastně funguje, aniž bys riskoval velkou katastrofu. Zkus vybrat API, který už znáš, třeba něco, co má logickou strukturu dat. Pokud to dobře zdokumentovaný API, tak to ti usnadní práci. Je super mít dobrou dokumentaci, protože si tím ušetříš nervy později.

Co se výkonu týče, určitě se na to koukni, ale většinou to není zásadní faktor na začátek. Spíš se zaměř na to, co chceš z GraphQL vytáhnout a jaké máš cíle. Pokud jde o REST vs. GraphQL, já bych šel spíš do jednoho komplexního GraphQL API než do mnoha REST koncových bodů. V GraphQL můžeš získat všechna data v jednom požadavku a to je fajn.

Hlavně se neboj udělat chybu – na tom se člověk učí. Zkus si naplánovat postup a pak uvidíš, kam tě to zavede.

147 slov
1.5 minut čtení
5. 10. 2024
Roman Hácha
GraphQL.cz/Články/Mixování API přístupů
Kdy a jak přejít z REST na GraphQL: Strategie a tipyPraktické rady pro vývojáře, kteří zvažují přechod ze staršího REST API na moderní GraphQL. Tento článek nabízí užitečné strategie a tipy, jak efektiv...
1000 slov
10 minut čtení
11. 1. 2024
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky