Jaké jsou hlavní výhody GraphQL oproti REST?
Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody má GraphQL ve srovnání s REST. Třeba jsem slyšel, že GraphQL umožňuje získat pouze ta data, která potřebujeme, což by mohlo ušetřit spoustu přenosu dat a zrychlit aplikace. To zní super, ale jak přesně to funguje? Dále mě zajímá, jestli je pravda, že GraphQL podporuje silnější typování a jak to ovlivňuje práci vývojářů. Zmínil jsem se o tom, že jsem v některých případech měl problémy s verzováním API v REST, a slyšel jsem, že GraphQL to řeší jinak. Jak? Co se týče dokumentace a komunikace mezi frontendem a backendem, nezdá se mi, že by REST byl tak efektivní jako GraphQL – může mi někdo vysvětlit, jak to má GraphQL udělané? Mám také pocit, že v případě složitějších dotazů bývá REST někdy neefektivní a vyžaduje mnoho volání na server. Jak se s tímhle problémem vypořádává GraphQL? Celkově bych chtěl vědět, jaké jsou ty nejlepší praktiky při používání GraphQL oproti tradičnímu REST API a co by měli vývojáři vědět předtím, než se rozhodnou pro přechod na GraphQL. Rád bych slyšel názory a zkušenosti těch, kteří už s oběma technologiemi pracovali. Děkuju!