GraphQL.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody GraphQL oproti REST?

Jaké jsou hlavní výhody GraphQL oproti REST?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody má GraphQL ve srovnání s REST. Třeba jsem slyšel, že GraphQL umožňuje získat pouze ta data, která potřebujeme, což by mohlo ušetřit spoustu přenosu dat a zrychlit aplikace. To zní super, ale jak přesně to funguje? Dále mě zajímá, jestli je pravda, že GraphQL podporuje silnější typování a jak to ovlivňuje práci vývojářů. Zmínil jsem se o tom, že jsem v některých případech měl problémy s verzováním API v REST, a slyšel jsem, že GraphQL to řeší jinak. Jak? Co se týče dokumentace a komunikace mezi frontendem a backendem, nezdá se mi, že by REST byl tak efektivní jako GraphQL – může mi někdo vysvětlit, jak to má GraphQL udělané? Mám také pocit, že v případě složitějších dotazů bývá REST někdy neefektivní a vyžaduje mnoho volání na server. Jak se s tímhle problémem vypořádává GraphQL? Celkově bych chtěl vědět, jaké jsou ty nejlepší praktiky při používání GraphQL oproti tradičnímu REST API a co by měli vývojáři vědět předtím, než se rozhodnou pro přechod na GraphQL. Rád bych slyšel názory a zkušenosti těch, kteří už s oběma technologiemi pracovali. Děkuju!

185 slov
1.9 minut čtení
5. 12. 2024
Viktor Hora

GraphQL má fakt několik vychytávek, co REST nemá. Za prvé, to, co zmiňuješ – můžeš si přesně říct, co chceš dostat zpátky. S REST tě obvykle nutí brát celej objekt, i když potřebuješ jen pár polí. To šetří data a čas, což je super pro mobilní aplikace nebo pomalejší připojení.

Pak je tu to typování. GraphQL má jasně danou strukturu, takže víš, co dostaneš. To se hodí při vývoji, protože to usnadňuje práci s dokumentací a např. IDE ti může pomáhat s autokompletem. Oproti RESTu, kde se to občas musíš domýšlet.

Co se týče verzování API, GraphQL to řeší tím, že vlastně neexistuje. Místo toho, aby ses musel starat o verze jako v REST (např. /v1/, /v2/), prostě přidáváš nový pole do existujících typů a klienti si můžou vybrat, co chtějí.

Když mluvíme o složitějších dotazech – ano, REST často vyžaduje víc volání na server pro různé zdroje. GrafQL ti umožní udělat jeden dotaz a dostat všechna potřebná data najednou. Takže menší latence a efektivnější komunikace.

Při přechodu na GraphQL je dobrý mít na paměti tyhle best practices: dodržuj konvence pojmenovávání, používej fragmenty pro opakující se dotazy a snaž se optimalizovat výkon pomocí technik jako je batching a caching.

Celkově to chce trochu jiný přístup k designu API než u RESTu, ale jakmile si na to zvykneš, uvidíš benefity.

215 slov
2.2 minut čtení
16. 10. 2024
Bohuslav Havel

GraphQL má opravdu pár jasných výhod oproti REST. Jak jsi zmínil, to specifikování, co přesně chceš dostat, je fajn. Můžeš třeba dotáhnout jen potřebná pole bez toho, aby ti server posílal spoustu zbytečných dat. To šetří šířku pásma a zrychluje načítání. Třeba v mobilních aplikacích to může být zásadní.

K tomu typování – GraphQL je silně typovaný a to fakt pomáhá. Vývojáři hned vidí, co můžou použít a co ne, což snižuje chyby. V RESTu občas narazíš na problémy s formátem dat a můžeš se dost divit, co ti server vrátí. U GraphQL víš dopředu, jaké data můžeš očekávat.

Verzování API je další téma – u RESTu si často musíš dělat novou verzi API, když něco změníš. U GraphQL je to jinak, můžeš měnit schéma a přidávat nové featury bez toho, aby ses bál o staré dotazy. To hodně usnadňuje práci.

Pokud jde o dokumentaci, GraphQL má introspekci, takže si můžeš hned prohlédnout, co všechno API podporuje a jak to funguje. U RESTu často musíš mít externí dokumentaci.

S těmi složitými dotazy máš pravdu – místo aby jsi musel posílat několik volání na server jak u RESTu, kde ti to vrátí data po částech, tak u GraphQL uděláš jedno volání a vyřešíš to naráz. Je to prostě efektivnější.

Když přecházíš na GraphQL, tak je dobré si uvědomit pár věcí – naučit se správně strukturovat schéma a optimalizovat dotazy. Je fajn mít nějaký caching nebo batching řešení na serverové straně, aby se to nezasekávalo s vícero dotazy najednou.

Takže za mě GraphQL zní super pro moderní aplikace, ale chce to trochu přehodnotit způsob práce na backendu a frontendě.

262 slov
2.6 minut čtení
23. 9. 2024
Daniel Kolář

GraphQL má fakt hodně výhod oproti REST. Hlavně to, že si můžeš říct přesně, co chceš dostat. To znamená, že nemusíš dostávat zbytečný data, což šetří šířku pásma a zrychluje načítání. U REST ti často vrátí celej objekt i s datama, co nepotřebuješ, takže to může být dost neefektivní. Tady je příklad – pokud chceš jen jméno a email uživatele, v GraphQL prostě specifikuješ tyhle dva atributy a nic víc.

Co se týče verze API, tak u REST je to často o tom, že musíš mít víc verzí endpointů, což může být chaos. U GraphQL máš jeden endpoint a postupně přidáváš pole nebo typy do schématu. Takže když potřebuješ něco novýho, stačí to prostě dodat bez toho, abys musel měnit starý endpointy.

Typování v GraphQL je fakt silnější a to hodně pomáhá vývojářům. Když děláš dotazy, vidíš přesně, jaká struktura ti přijde zpět a co můžeš čekat. Méně chyb a víc pohodlí při práci.

Ohledně dokumentace – GraphQL má integrovanou dokumentaci díky introspekci, takže se dá během vývoje podívat na to, co všechno můžeš volat. U REST si musíš číst dokumentaci zvlášť.

A nakonec složitější dotazy – místo aby ses musel táhnout po několika voláních na serveru (což je unavující), tak v GraphQL můžeš udělat jeden komplexní dotaz a dostat všechno najednou.

Když přecházíš na GraphQL, tak doporučuju začít s dobře promyšleným schématem a mít jasnou představu o tom, co používáš. Všechny tyhle věci dělají GraphQL super volbou pro moderní aplikace.

237 slov
2.4 minut čtení
4. 9. 2024
Antonín Hradil
GraphQL.cz/Články/Mixování API přístupů
Kdy a jak přejít z REST na GraphQL: Strategie a tipyPraktické rady pro vývojáře, kteří zvažují přechod ze staršího REST API na moderní GraphQL. Tento článek nabízí užitečné strategie a tipy, jak efektiv...
1000 slov
10 minut čtení
11. 1. 2024
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky