GraphQL.cz/Fórum/Jak mohu zrychlit dotazy v GraphQL pomocí batching a caching?

Jak mohu zrychlit dotazy v GraphQL pomocí batching a caching?

Nedávno jsem začal pracovat na projektu, kde používáme GraphQL a všiml jsem si, že některé dotazy trvají docela dlouho. Zajímalo by mě, jak bych mohl zlepšit výkon našich dotazů. Slyšel jsem něco o technikách jako batching a caching, ale nejsem si úplně jistý, jak je implementovat a co vlastně všechno obnášejí. Můžete mi prosím objasnit, co to přesně znamená? Jak funguje batching v GraphQL? Funguje to tak, že se víc dotazů zabalí do jednoho, nebo to má jiný princip? A co caching? Jak moc to může pomoci snížit latenci při získávání dat? Mám na mysli jak serverový caching tak i klientský. Jaké knihovny nebo nástroje byste doporučili pro tyto účely? Je nějaká osvědčená praxe, jak tyto techniky kombinovat pro maximální efektivitu? Byl bych rád za konkrétní tipy nebo příklady, které jste použili ve svých projektech. Každá rada by mi pomohla, protože chci, aby naše API bylo co nejrychlejší a uživatelsky přívětivé. Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2021
Emil Sedláček

Zrychlení dotazů v GraphQL pomocí batching a caching je super téma. Batching funguje tak, že místo posílání několika jednotlivých dotazů, co se můžou zpracovávat samostatně, se dají dohromady do jednoho většího dotazu. Tím se sníží počet požadavků na server, což může značně zrychlit odezvu. Na to se hodí třeba DataLoader, což je knihovna od Facebooku. Ta umí hezky seskupit dotazy a optimalizovat je, takže místo několika dotazů do databáze uděláš jeden a vrátíš všechno pohromadě.

Co se týče caching, to je taky klíčový. Můžeš mít serverový cache na úrovni databáze nebo dokonce HTTP cache. To znamená, že když uživatel udělá dotaz, výsledek se uloží a při stejném dotazu se místo opětovného zpracování vrátí ten uložený výsledek. Pro serverovej caching můžeš použít Redis nebo Memcached. Na klientovi pak můžeš využít Apollo Client, který má zabudovaný caching a umí udržovat data lokálně.

Kombinace obou technik ti může pomoct dost výrazně snížit latenci. Například nejdřív uděláš batching pro snížení počtu dotazů a pak aplikuješ caching pro opakované dotazy. Je dobré mít nějakou strategii pro invalidaci cache, aby se ti nevracely zastaralé data.

Takže doporučuji začít s DataLoaderem na serveru a Apollo Client na klientovi. Klidně si zahraj s nastavením různých strategií cachingu, ať zjistíš, co funguje nejlíp pro tvůj projekt.

204 slov
2 minut čtení
15. 8. 2024
Karel Kovář

Zrychlení dotazů v GraphQL můžeš fakt dobře udělat pomocí batching a caching. Batching znamená, že místo toho, abys posílal víc samostatných dotazů na server, zabalíš je do jednoho. Ušetří to čas, protože server může zpracovat víc požadavků najednou. Tohle obvykle děláš pomocí knihoven jako DataLoader, která sesbírá všechny dotazy a pošle je najednou.

Co se týče caching, to je taky super. Můžeš mít caching na straně serveru (např. s Redis nebo Memcached), kde si ukládáš odpovědi na časté dotazy, což sníží latenci, když uživatel posílá stejný dotaz. Na klientské straně můžeš třeba využít Apollo Client, který má integrovaný caching a umí inteligentně rozhodnout, kdy vzít data z cache a kdy udělat nový dotaz.

Kombinace obou těchto technik ti určitě pomůže zrychlit API. Zkus experimentovat s různými přístupy a zjistit, co nejlépe funguje pro tvůj projekt. Nezapomeň sledovat metriky výkonu, abys viděl, co se zlepšuje. Hodně štěstí!

144 slov
1.4 minut čtení
13. 10. 2023
Věra Strnadová

Zrychlení dotazů v GraphQL můžeš fakt dost ovlivnit pomocí batching a caching. Batching znamená, že místo jednoho dotazu pošleš víc dotazů najednou a server je zpracovává jako jeden. Tím se sníží počet požadavků a latence, což je super. Například můžeš použít něco jako DataLoader, co ti to automaticky zařídí, když máš víc dotazů na stejný zdroj dat.

Co se týče caching, tak to je další velká věc. Můžeš mít serverový caching, kde si ukládáš výsledky dotazů na serveru, takže pokud se na stejný data někdo zeptá znovu, dostane je rychleji. Na to se dají použít různé knihovny jako Redis nebo Memcached. Klientský caching funguje podobně, ale ukládá data na straně klienta, třeba pomocí Apollo Client, co umí cachovat výsledky a pak je poskytnout bez potřeby dalšího dotazu na server.

Kombinace batching a caching může být mocná – batchuješ příchozí dotazy a zároveň cachuješ výsledky pro rychlejší odpovědi. Například když uživatel dělá víc dotazů během krátké doby, tak mu můžeš naservírovat data přímo z cache, místo abys to bral z databáze pořád dokola.

Doporučuji prozkoumat Apollo Server a Apollo Client – mají dobré možnosti pro caching a batching. Taky zvaž použití GraphQL middleware, co ti pomůže optimalizovat requesty. Myslím, že když tyhle techniky zkombinuješ, mohlo by to hodně pomoct s výkonem tvého API.

209 slov
2.1 minut čtení
6. 9. 2024
Viktor Jonáš
GraphQL.cz/Články/Účinnost resolverů
Pohled na batching a caching ve resolverech: Zefektivnění výkonu GraphQLObjevte, jak techniky batching a caching mohou zásadně zlepšit výkon vašich GraphQL resolverů. Přečtěte si, jak tyto metody fungují a jak je implement...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2020
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky