GraphQL.cz/Fórum/Co je to batching v GraphQL a proč se používá?

Co je to batching v GraphQL a proč se používá?

Zajímalo by mě, co přesně znamená pojem batching v kontextu GraphQL? Narazil jsem na to v několika článcích, ale pořád mi to není úplně jasné. Zjistil jsem, že se to nějak týká optimalizace dotazů, ale jak to vlastně funguje? Proč je batching důležitý a jaké výhody přináší při práci s daty? Mám pocit, že při vícero dotazech najednou by to mohlo šetřit čas a zdroje, ale chtěl bych vědět víc o tom, jak se to implementuje a jestli jsou nějaké konkrétní příklady nebo situace, kdy je batching opravdu užitečný. Také by mě zajímalo, jestli se to dá použít ve všech případech nebo jsou nějaké omezení. Díky moc za jakékoli informace!

110 slov
1.1 minut čtení
27. 3. 2023
Roman Khýr

Batching v GraphQL znamená, že se vícero dotazů na server posílá najednou, místo aby se posílaly jednotlivě. To je fakt super pro optimalizaci výkonu, protože tím se snižuje počet požadavků na server a tím pádem i latence. Místo toho, aby jsi musel čekat na odpověď na každý jednotlivý dotaz, všechno se zabalí do jednoho a server to zpracovává hromadně.

Je to užitečné hlavně v aplikacích, kde se často dělají vícero dotazy na související data. Například, když načítáš informace o uživatelích a zároveň potřebuješ jejich příspěvky nebo komentáře. Batching ti šetří čas i síťové zdroje, což je fajn.

Co se týče implementace, můžeš použít nějaké knihovny jako Apollo nebo Relay, které ti s tím pomůžou a udělají to za tebe. Ale pozor – batching není vždycky vhodný. Když máš nějaké složité dotazy nebo závislosti mezi daty, může to vést k problémům s pořadím nebo nekonzistencí.

Celkově vzato, batching je super technika pro efektivní práci s GraphQL API, ale je dobrý vědět, kdy a jak ho použít.

162 slov
1.6 minut čtení
27. 2. 2024
Kateřina Havelková

Batching v GraphQL prostě znamená, že se víc dotazů zabalí do jednoho, což šetří čas a zbytečný overhead. Když máš víc požadavků na server, tak místo toho, abys posílal každý dotaz zvlášť, tak je pošleš dohromady. Tím se sníží počet requestů a ušetří se latence, protože server může zpracovat jeden dotaz rychleji než spoustu jednotlivých.

Je to fajn pro optimalizaci, hlavně když máš frontend, co potřebuje načíst víc dat najednou. Například když děláš nějakou stránku s uživatelskými profily a potřebuješ pro každý profil nějaké info - tak místo několika API volání pošleš jeden dotaz a dostaneš všechno najednou.

Na druhou stranu to má i svoje limity. Ne všechny operace se dají batchovat, záleží na tom, jak je API nastavený. Někdy taky může být problém se synchronizací dat nebo s tím, jak dlouho server čeká na další požadavek, než ho zpracuje.

Celkově je batching super způsob, jak zefektivnit práci s daty přes GraphQL, ale je dobrý mít na paměti i tyhle potenciální problémy.

159 slov
1.6 minut čtení
9. 5. 2024
Kristýna Matoušková

Batching v GraphQL je vlastně způsob, jak optimalizovat vícero dotazů najednou. Místo toho, abys posílal jednotlivé dotazy na server a čekal na odpovědi, můžeš je "zabalit" do jednoho většího dotazu. To šetří čas, protože se minimalizuje počet požadavků na server a tím pádem i latence. Například, pokud potřebuješ data o uživatelích a pak jejich postech, místo dvou dotazů můžeš udělat jeden, který ti vrátí oboje. Tohle je super užitečné, když máš vícero souvisejících dat, co chceš načíst najednou.

Implementace batching může být trošku složitější, ale často se používají knihovny jako Apollo, které tohle řešení usnadňují. Ale není to univerzální řešení pro všechny případy. Například pokud bys měl opravdu velké dotazy nebo nějaké specifické podmínky na serveru, tak to nemusí vždy fungovat optimálně. Takže jo, batching má svoje výhody a hodí se hlavně u komplexnějších aplikací, kde potřebuješ šetřit čas a zdroje.

140 slov
1.4 minut čtení
4. 3. 2024
Milada Zajícová
GraphQL.cz/Články/Účinnost resolverů
Pohled na batching a caching ve resolverech: Zefektivnění výkonu GraphQLObjevte, jak techniky batching a caching mohou zásadně zlepšit výkon vašich GraphQL resolverů. Přečtěte si, jak tyto metody fungují a jak je implement...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2020
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky