GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když se při použití GraphQL objeví chyba?

Co dělat, když se při použití GraphQL objeví chyba?

Nedávno jsem začal používat GraphQL pro svůj projekt a musím říct, že je to úžasná technologie, ale narazil jsem na pár problémů, které mi nedají spát. Když se snažím provést některé dotazy, občas se mi objeví různé chyby. Například jednou mi to vrátilo "400 Bad Request" a jindy zase "Internal Server Error". Nejde mi do hlavy, co tyto chybové hlášky přesně znamenají a jak bych je měl řešit. Zkoušel jsem kontrolovat dokumentaci, ale stejně jsem nezačal chápat, co dělám špatně. Myslím, že problém může být ve struktuře mého dotazu nebo možná ve způsobu, jakým mám nastavený server, ale nevím kde začít hledat. Dalo by se říct, že v těchto situacích tápu jako slepec ve tmě. Takže moje otázka zní: Jaké jsou nejlepší postupy pro diagnostiku a řešení chyb při práci s GraphQL? Měl by člověk zkontrolovat syntax dotazu jako první? Co dělat, když si myslím, že je vše správně nastavené, ale stále to nefunguje? Existují nějaké nástroje nebo techniky, které by mohly pomoci odhalit problém? A co se týče API serveru, co bych měl zkontrolovat tam? Jaké jsou možné důvody selhání a jak si mohu být jistý, že dělám všechno správně? Čekám na vaše rady a zkušenosti – cokoliv, co byste mohli sdílet. Díky!

204 slov
2 minut čtení
10. 10. 2024
Eva Švábová

Když narazíš na chyby jako "400 Bad Request" nebo "Internal Server Error", tak první co udělej, je zkontrolovat syntax svého GraphQL dotazu. Ujisti se, že všechny názvy polí a typy odpovídají tomu, jak jsou definované v API. Hlavně se dívej na závorky a uvozovky, malá chyba tam může udělat velký problém.

Pokud si myslíš, že dotaz vypadá v pohodě, mrkni na serverovou část. Zkontroluj logy serveru, tam by mohly být užitečné informace o tom, co se pokazilo. Můžeš zkusit použít nástroje jako Postman nebo Insomnia k testování dotazů a sledování odpovědí serveru.

Další možností je využít GraphQL Playground nebo Apollo Studio, které ti dají víc informací o tom, co se děje. A pokud máš chybu 500, může to být problém s backendem – třeba s databází nebo s logikou resolveru. Takže i tam je dobré hledat.

Zkus postupně testovat jednotlivé části dotazu a zjistit, kde to drhne. Udržuj klid a nezapomeň, že i se zkušenějšími developery se občas stane, že něco přehlédnou. Hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2023
Pavel Horálek

Takže, pokud dostáváš tyhle chyby jako 400 Bad Request nebo Internal Server Error, určitě je dobrý začít s kontrolou syntaxe dotazu. V těchto chybách může bejt problém třeba ve špatných parametrech nebo v tom, že se pokoušíš dotazovat něco, co neexistuje. Zkus se podívat na GraphQL Playground nebo Insomnia, ty ti často ukážou, co je špatně.

Pokud si myslíš, že je dotaz v pohodě, zkontroluj server. Zjisti, jestli API běží, a podívej se do logů serveru na chyby. Možná tam najdeš víc informací o tom, co se děje. Taky se ujisti, že máš správně nastavený CORS a autentifikaci, protože i to může způsobit problémy.

Někdy může být problém i ve verzích knihoven, které používáš - ujisti se, že jsou všechny aktuální. A když nic z toho nepomůže, zkus dotazovat jednodušší položky a buduj dotaz postupně. To ti může pomoct najít konkrétní místo, kde to nefunguje. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2024
Emil Sedláček

Když ti GraphQL vrací tyhle chyby, prvně zkontroluj syntaxi dotazu. I malá chyba může způsobit, že to nefunguje. Pak se podívej na endpoint, jestli je správně nastavený. Můžeš použít nástroje jako Postman nebo Insomnia pro testování API a sledování, co se vlastně posílá a přijímá. Taky si dej pozor na typy dat – pokud posíláš něco, co server nečeká, může to hodit chybu.

Důležitý je i logování na serveru. Pokud máš přístup k logům, můžeš tam najít víc informací o tom, proč to padlo. Občas to může být problém s autentizací nebo oprávněními, takže zkontroluj i tyto aspekty. A pokud máš možnost, debuguj přímo serverovou část, abys viděl, kde se to láme.

Někdy stačí i jen přečíst si dokumentaci API pořádně – tam mohou být zmíněny specifické požadavky na dotazy nebo hlavičky. Když nic nezabere, zkus najít podobný problém na fórech nebo GitHubu, můžeš tam najít užitečné rady od lidí, co tím prošli.

152 slov
1.5 minut čtení
15. 10. 2022
Natálie Hrušková
GraphQL.cz/Články/Edge Cases v Dotazech
Implementace mechanismů pro hlášení chyb v GraphQL serverechJak vytvořit robustní systém pro zachytávání a reportování chyb v GraphQL API, aby byly okrajové scénáře správně zpracovány a uživatelé dostali inform...
1000 slov
10 minut čtení
3. 6. 2022
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky