GraphQL.cz/Fórum/Jak zjednodušit dotazy v GraphQL pro mobilní aplikace?

Jak zjednodušit dotazy v GraphQL pro mobilní aplikace?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit, jak efektivně zjednodušit dotazy v GraphQL, zvlášť když se to týká mobilních aplikací. Mám pocit, že když dělám dotazy pro mobilní verzi, tak se mi hromadí spousta dat, která vlastně vůbec nepotřebuji. Možná je to tím, že nevím přesně, jaký je nejlepší způsob, jak strukturovat ty dotazy, aby byly co nejefektivnější. Hlavně mi jde o to, aby se minimalizovalo množství dat, které se přenáší mezi serverem a klientem. Je lepší používat fragmenty nebo by bylo rozumnější mít víc menších dotazů? Jak to děláte vy? Přemýšlel jsem také o tom, jestli by mohlo být užitečné využít nějaké caching mechanismy nebo třeba batching dotazů. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti? Mám obavy, že příliš složité dotazy mohou zpomalit aplikaci a negativně ovlivnit uživatelský zážitek. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené praktiky nebo tipy na optimalizaci těchto dotazů přímo pro mobilní zařízení. Děkuji za každou radu a tip!

154 slov
1.5 minut čtení
2. 7. 2021
Radek Kalous

Myslím, že to, co říkáš, je fakt důležité. Zjednodušení dotazů v GraphQL pro mobilní aplikace může dost pomoct. Když děláš dotazy, je dobré vybírat jen ty data, co fakt potřebuješ. Fragmenty jsou super pro opakující se části, ale pokud máš hodně různých dat, tak radši menší dotazy. Můžeš udělat víc volání na server, ale zaměřit se na konkrétní data a tím snížit objem přenášených dat.

Caching je taky skvělý nápad. Pomocí caching mechanismů můžeš ušetřit spoustu času a dat, protože nepotřebuješ pořád stahovat stejný věci. Taky zkus používat batching dotazů, aby se zmenšil počet requestů. A nezapomeň na lazy loading – načítání dat až na potřebu uživatele.

Pro optimalizaci se vyplatí sledovat výkon a ladit podle toho, co vidíš. Taky je dobré mít jasně definované API a rozmyslet si strukturu dat dopředu. Na tom záleží hodně.

135 slov
1.4 minut čtení
24. 1. 2024
Bedřich Vejvoda

Zjednodušení dotazů v GraphQL pro mobilní aplikace je fakt důležitý. Místo toho, abys posílal jedno velký dotazy, zkus radši víc menších. Můžeš tím snížit množství dat, co se přenáší. Fragmenty jsou fajn, ale pozor na to, aby se ti to nezkomplikovalo. Někdy je lepší mít jednoduchý dotaz s přesně tím, co potřebuješ, než se snažit všechno naskládat do jednoho.

Caching je super nápad! Ulož si data, co už jsi jednou načetl, ať je nemusíš tahat pořád znova. Taky zkuste batching – když potřebuješ víc dat najednou, posílej je v jednom dotazu místo několika malých.

Jinak dělej testy na výkonu a sleduj, jak to ovlivňuje uživatelskou zkušenost. Když to bude pomalý, tak to nikdo používat nebude. Hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
8. 8. 2024
Bohumil Netolický

Tak já bych doporučil zaměřit se na to, co fakt potřebuješ. Zkus používat fragmenty, abys nemusel opakovat stejná pole v různých dotazech. Tím zjednodušíš strukturu a ušetříš místo. Ale pozor, pokud máš moc fragmentů, tak to může být v některých případech neefektivní. To je dobré pro větší datové struktury.

Dále menší dotazy můžou být výhodné, zvlášť když je to o specifických datech, co mobil potřebuje. Měj na paměti, že méně je někdy víc. Zvaž taky caching – může ti ušetřit spoustu datového přenosu, zvlášť při opakovaných dotazech. Batching by mohl pomoct snížit počet dotazů, což je fajn pro výkon.

A nezapomeň monitorovat odpovědi serveru, jako třeba latenci a velikost dat. To ti pomůže doladit dotazy podle potřeby. Hlavně se soustřeď na uživatelský zážitek – rychlé načítání je klíčový. Tak hodně štěstí!

131 slov
1.3 minut čtení
15. 6. 2024
Štěpán Pánek
GraphQL.cz/Články/Mobilní aplikace a GraphQL
Optimalizace dotazů pro mobilní aplikace s GraphQLNaučte se techniky pro optimalizaci GraphQL dotazů, aby vaše mobilní aplikace běžela plynuleji a efektivněji.
1000 slov
10 minut čtení
20. 1. 2021
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky