GraphQL.cz/Fórum/Kdy přejít na GraphQL z REST API?

Kdy přejít na GraphQL z REST API?

Slyšel jsem poslední dobou hodně o GraphQL a přemýšlím, jestli by to pro moje projekty nebylo lepší řešení než klasické REST API. Mám několik aplikací, které už nějakou dobu používají REST, ale občas mi přijde, že je to dost komplikované, hlavně když potřebuji načíst víc dat najednou nebo když se mění struktura odpovědí. Je mi jasné, že GraphQL nabízí větší flexibilitu a možnost dotazovat se na konkrétní data, ale kdy je opravdu ten správný čas udělat tu změnu? Myslím tím nejen otázku technologií, ale i třeba údržbu kódu a možné investice do učení nových principů. Jaké jsou klíčové faktory, podle kterých bych měl zvažovat přechod na GraphQL? Třeba jak to ovlivní výkon aplikace nebo jak se s tím bude pracovat v týmu? Měl bych se zaměřit na konkrétní situace ve svých současných projektech, nebo je lepší se podívat na dlouhodobější výhody? Zajímá mě i to, jestli má někdo zkušenosti s migrací z REST na GraphQL a co všechno to obnášelo. Jaké problémy jste museli řešit? Je v tom víc výhod než nevýhod? Jak vlastně začít s implementací GraphQL, když už mám zavedenou REST architekturu? Opravdu se vyplatí investovat čas do změny nebo je lepší zůstat u toho, co znám? Těším se na vaše názory a zkušenosti.

206 slov
2.1 minut čtení
11. 3. 2023
Irena Zachová
Irena Zachová

Přechod na GraphQL z REST záleží fakt na pár věcech. Pokud máš aplikace, kde často potřebuješ načítat víc dat nebo se ti mění struktura, tak bys mohl ušetřit dost práce. GraphQL je super v tom, že si můžeš dotazovat přesně to, co potřebuješ, takže ti to může zjednodušit front-end a snížit počet API volání. Ale musíš počítat s tím, že učení nových věcí zabere čas a bude potřeba upravit celej backend, což může bejt dost práce.

Pokud máš malý projekty nebo něco, co moc neměníš, tak se ti možná investice nevyplatí. Na druhou stranu, pokud plánuješ expandovat a přidávat nový funkce, tak se ti GraphQL může hodit. Taky je třeba říct, že když přejdeš na GraphQL, změní se i to, jak tvůj tým pracuje – třeba kódování dotazů a správa dat.

Měl jsem zkušenosti s migrací z REST na GraphQL a bylo to náročný. Hlavně jsem musel řešit optimalizaci výkonu, protože ne vždycky ten první dotaz běžel rychle. Takže jo, je to o vyvážení – jestli máš čas a zdroje do toho investovat a jak moc ta změna ovlivní tvoje projekty v budoucnu. Pokud si nejsi jistý, klidně začni s nějakým malým prototypem a uvidíš, jak to půjde.

196 slov
2 minut čtení
21. 6. 2024
Robert Vlk
Robert Vlk

Přechod na GraphQL může být super, pokud se často potýkáš s tím, že REST API ti vrací víc dat, než potřebuješ, nebo naopak musíš dělat víc requestů, abys získal vše. To je fakt otravné. Když máš víc frontendů, jako třeba web a mobil, GraphQL ti ušetří spoustu práce s různými endpointy a verzemi.

Ale pozor – migrace není jen tak. Je dobrý si uvědomit, že GraphQL má jinou filozofii a způsoby práce s daty, takže bude potřeba čas na učení a přechodný období, kdy budete mít obojí. Pokud už teď děláš hodně věcí v RESTu, tak může být lepší to nechat tak a přidávat GraphQL paralelně. Taky si dej pozor na výkon – pokud nemáš dobře nastavený server nebo dotazy, může to být pomalejší.

Ono hodně záleží na týmu – pokud jsou lidi ochotní se učit a experimentovat, tak proč ne? Ale pokud máte v týmu někoho, kdo se toho bojí nebo je neochotný se přizpůsobit, může to celý proces zkomplikovat. Takže podle mě je důležité zhodnotit konkrétní situaci ve tvých projektech a jestli ti GraphQL opravdu přinese víc výhod než nevýhod. Zkus třeba udělat prototyp a zjistit, jak by to fungovalo v praxi.

194 slov
1.9 minut čtení
3. 2. 2025
Lukáš Vojtěch
Lukáš Vojtěch

Přechod na GraphQL z REST je velký krok a hodně záleží na konkrétních potřebách tvého projektu. Pokud máš aplikace, kde často potřebuješ víc dat najednou a struktura odpovědí se mění, tak to může být výhoda. GraphQL ti umožňuje dotazovat se na přesně to, co potřebuješ, a nemusíš se trápit s over-fetching nebo under-fetching dat.

Zároveň si ale dej pozor na to, že přechod na GraphQL obnáší učení nových konceptů a technologií. Tým bude potřebovat čas na adaptaci, a pokud máte už zavedenou REST architekturu, může být migrace zpočátku bolestivá. Můžeš začít menšími projekty nebo novými funkcemi v GraphQL a postupně to rozšiřovat.

Je dobrý zmínit, že výkon může být lepší, ale záleží na implementaci. Někdy může být GraphQL složitější na optimalizaci než REST, takže si dej pozor na možné problémy s N+1 dotazy a dalšími výkonovými pastmi.

Pokud máš hodně datových modelů a časté změny v API, tak je přechod určitě atraktivnější. Ale jestli ti REST funguje a nemáš s tím moc problémů, tak není nutné hned skákat do nového řešení. Zvažuj krátkodobé i dlouhodobé výhody a nevýhody a podle toho se rozhodni.

180 slov
1.8 minut čtení
2. 7. 2024
Ondřej Holub
Ondřej Holub
Podobné otázky