Kdy přejít na GraphQL z REST API?
Slyšel jsem poslední dobou hodně o GraphQL a přemýšlím, jestli by to pro moje projekty nebylo lepší řešení než klasické REST API. Mám několik aplikací, které už nějakou dobu používají REST, ale občas mi přijde, že je to dost komplikované, hlavně když potřebuji načíst víc dat najednou nebo když se mění struktura odpovědí. Je mi jasné, že GraphQL nabízí větší flexibilitu a možnost dotazovat se na konkrétní data, ale kdy je opravdu ten správný čas udělat tu změnu? Myslím tím nejen otázku technologií, ale i třeba údržbu kódu a možné investice do učení nových principů. Jaké jsou klíčové faktory, podle kterých bych měl zvažovat přechod na GraphQL? Třeba jak to ovlivní výkon aplikace nebo jak se s tím bude pracovat v týmu? Měl bych se zaměřit na konkrétní situace ve svých současných projektech, nebo je lepší se podívat na dlouhodobější výhody? Zajímá mě i to, jestli má někdo zkušenosti s migrací z REST na GraphQL a co všechno to obnášelo. Jaké problémy jste museli řešit? Je v tom víc výhod než nevýhod? Jak vlastně začít s implementací GraphQL, když už mám zavedenou REST architekturu? Opravdu se vyplatí investovat čas do změny nebo je lepší zůstat u toho, co znám? Těším se na vaše názory a zkušenosti.