GraphQL.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody GraphQL oproti REST?

Jaké jsou hlavní výhody GraphQL oproti REST?

Zajímalo by mě, jaké vlastně jsou ty hlavní výhody GraphQL, když to srovnám s REST. Vím, že REST má svoje plusy a funguje už dlouho, ale slyšel jsem, že GraphQL přináší něco nového a zajímavého. Může mi někdo přiblížit, jak je to s tím dotazováním? Přijde mi, že u GraphQL si můžu říct přesně, co potřebuju a není to tak rigidní jako u REST. Jak to teda funguje v praxi? A co třeba výkon? Je pravda, že GraphQL může snížit počet dotazů na server? Co se stane, když potřebuji hodně různých dat najednou? S REST jsem měl často problém s tím, že jsem musel posílat vícero dotazů nebo jsem dostával zbytečné informace. Mám pocit, že tohle by mohlo být u GraphQL lepší. A co oprávnění a zabezpečení? Jak se to řeší tam? Je toho tolik, co bych rád věděl! Jak se vlastně GraphQL integruje do stávajících systémů s REST API? A co podpora ze strany frameworků nebo knihoven? Třeba jestli to je dobře zdokumentované nebo se používá snadno. Určitě bych ocenil nějaké příklady použití a tipy pro začátečníky. Děkuju moc za všechny postřehy!

183 slov
1.8 minut čtení
8. 3. 2023
Luboš Kalous

GraphQL má fakt spoustu výhod oproti REST. Začnu tím, co si zmínil – dotazování. U GraphQL si fakt můžeš vybrat, co přesně chceš dostat. Místo toho, abys dostal celou šílenou strukturu dat jako v REST, tak si prostě řekneš o konkrétní pole. To ti šetří čas a přenosový objem. S RESTem jsi často musel posílat vícero dotazů na server nebo jsi dostával zbytečný data, což je fakt otravný. Třeba když potřebuješ info o uživateli a jeho příspěvcích, tak to můžeš dotáhnout v jednom dotazu místo dvou nebo tří.

Co se týče výkonu, tak jo, GraphQL může snížit počet dotazů na server, protože dokážeš všechno zabalit do jednoho dotazu. Ale pozor, když si chceš vyžádat velký množství dat najednou, může to být taky problém s výkonem – pokud nemáš dobře nastavený server, může to vytížit.

Pokud jde o oprávnění a zabezpečení, GraphQL to řeší hodně podobně jako REST – většinou se používají middleware pro ověřování a autorizaci. Ale je dobrý mít na paměti, že máš víc flexibility, ale taky víc odpovědnosti za to, co vlastně necháš klientovi přístupný.

Integrace do stávajících REST API může být hladká – většina frameworků má nástroje na to, jak to spojit. Například Apollo Server ti umožní použít GraphQL vedle existujícího REST API.

Dokumentace pro GraphQL je většinou slušná a existuje spousta knihoven jako Apollo nebo Relay, které ti usnadní práci. Příklady použití najdeš snadno online a tipy pro začátečníky jsou skoro všude – stačí se podívat na tutoriály.

Takže jo, GraphQL má spoustu výhod a určitě stojí za to se ho naučit.

253 slov
2.5 minut čtení
24. 10. 2024
David Duchoň

GraphQL má fakt pár výhod oproti REST. Hlavní je, že ti dovoluje dotazovat se na přesně ty data, který potřebuješ, takže se vyhneš tomu, že dostaneš zbytečný informace. Místo vícero dotazů na server kvůli různým endpointům, můžeš všechno splácat do jednoho dotazu a server ti vrátí jen to, co si řekl. To může fakt šetřit čas a snížit zátěž na síť.

Když potřebuješ hodně různých dat najednou, tak to je v REST často peklo, protože musíš posílat několik požadavků, což znamená víc latence a zbytečný overhead. U GraphQL si prostě napíšeš jeden dotaz a máš hotovo.

Co se týče zabezpečení, tak tam většinou používáš nějaký autentizační mechanismus jako OAuth nebo tokeny, ale je dobrý mít plán na řízení přístupových práv, protože s GraphQL můžeš klidně vyžadovat citlivější data a je třeba to hlídat.

Integrace s REST API není až tak složitá – můžeš mít GraphQL vrstvy nad existujícími REST službami. Většina populárních frameworků jako Apollo nebo Relay to podporuje a mají dobrou dokumentaci, takže začátečník by neměl mít problémy.

Příklady použití jsou různé – od mobilních aplikací po weby, kde potřebuješ dynamicky načítat data bez zbytečných dotazů. Takže pokud se s tím začneš hrabat, určitě se ti to vyplatí.

199 slov
2 minut čtení
23. 10. 2024
Libor Němec

GraphQL má fakt dost výhod oproti REST. Hlavní je, že si můžeš přesně říct, co chceš jako data. U REST většinou dostaneš celou strukturu a pak to filtruješ na klientovi, což je blbost. S GraphQL prostě pošleš dotaz a vrátí ti jen to, co potřebuješ, což šetří šířku pásma a zrychluje to načítání.

Další věc je, že ti GraphQL dovolí udělat komplexní dotazy – můžeš načítat vícero typů dat najednou a nemusíš volat server několikrát jako u REST. To je super, když potřebuješ třeba detailní informace o uživateli a k tomu ještě jeho příspěvky. U REST bys musel poslat dva dotazy.

Pokud jde o výkon, tak ano, může to snížit počet dotazů na server. Místo 10 různých endpointů u REST máš jedno GraphQL API, které ti vrátí všechno z jedné šablony.

Oprávnění v GraphQL se řeší často na úrovni resolverů, kde si můžeš nastavit, kdo co může vidět nebo měnit. Je to flexibilnější než u REST.

Integrace do stávajících systémů není zas až tak složitá. Můžeš klidně mít GraphQL jako další vrstvu nad stávajícím REST API. Spousta frameworků jako Apollo nebo Relay to podporuje dobře a mají slušnou dokumentaci.

Pro začátečníky doporučuji projít si tutoriály na oficiálních stránkách a zkusit jednoduché projekty, třeba něco malýho jako blog nebo seznam úkolů. Hlavně si hrajte s dotazy a schématy, to je klíč k pochopení. Takže jo, vyzkoušej to!

221 slov
2.2 minut čtení
6. 9. 2024
Dana Krejčíková
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
Výhody GraphQL oproti REST: Kdy a proč přejít?Objevte klíčové výhody GraphQL oproti tradičním REST API. V článku se dozvíte, kdy a proč je lepší přejít na GraphQL a jaké jsou jeho benefity.
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2022
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky