Jaké jsou hlavní výhody GraphQL oproti REST?
Zajímalo by mě, jaké vlastně jsou ty hlavní výhody GraphQL, když to srovnám s REST. Vím, že REST má svoje plusy a funguje už dlouho, ale slyšel jsem, že GraphQL přináší něco nového a zajímavého. Může mi někdo přiblížit, jak je to s tím dotazováním? Přijde mi, že u GraphQL si můžu říct přesně, co potřebuju a není to tak rigidní jako u REST. Jak to teda funguje v praxi? A co třeba výkon? Je pravda, že GraphQL může snížit počet dotazů na server? Co se stane, když potřebuji hodně různých dat najednou? S REST jsem měl často problém s tím, že jsem musel posílat vícero dotazů nebo jsem dostával zbytečné informace. Mám pocit, že tohle by mohlo být u GraphQL lepší. A co oprávnění a zabezpečení? Jak se to řeší tam? Je toho tolik, co bych rád věděl! Jak se vlastně GraphQL integruje do stávajících systémů s REST API? A co podpora ze strany frameworků nebo knihoven? Třeba jestli to je dobře zdokumentované nebo se používá snadno. Určitě bych ocenil nějaké příklady použití a tipy pro začátečníky. Děkuju moc za všechny postřehy!