GraphQL.cz/Fórum/Jak můžu zrychlit dotazy v GraphQL?

Jak můžu zrychlit dotazy v GraphQL?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké tipy na zrychlení dotazů v GraphQL. Pracuji na projektu, kde se dostávám do situace, kdy dotazy trvají příliš dlouho a já nevím, co s tím. Zkoušel jsem různé techniky jako optimalizaci resolverů, ale pořád to není ono. Myslím, že mám trochu problém i s tím, jak strukturuji schéma. Je lepší mít víc menších dotazů nebo méně větších? A co indexování v databázi? Pomůže to, když mám hodně dat? Také by mě zajímalo, jak funguje caching u GraphQL a jestli se dá nějak efektivně implementovat. Existují nějaké nástroje nebo knihovny, které by mi mohly pomoct s analýzou výkonu? Jaké máte zkušenosti v této oblasti? Měli jste někdy problém s pomalými dotazy a jak jste to vyřešili? Každý tip nebo rada by byly super, díky moc!

133 slov
1.3 minut čtení
14. 3. 2024
Alena Šimůnková

Zrychlení dotazů v GraphQL může být fakt oříšek. Zkus se zaměřit na to, co vlastně dotazy dělají. Optimalizace resolverů je super, ale někdy je lepší přehodnotit celou strukturu schématu. Méně velkých dotazů může být efektivnější, ale pozor, aby to nezpůsobilo příliš složitou logiku. Indexování v databázi rozhodně pomůže, pokud máš hodně dat, tak to neváhej udělat.

Caching je taky dobrá věc - můžeš použít caching na úrovni resolverů nebo i na úrovni HTTP (např. pomocí Apollo Client). Některé nástroje jako Apollo Engine nebo GraphQL Voyager ti můžou pomoct s analýzou výkonu a vizualizací. Před tím, než uděláš nějaké velké změny, zkus profilování dotazů, jestli nevidíš, kde se to zpomaluje. Vždycky se najde něco, co se dá zlepšit, ale často to chce prostě zkoušet a ladit. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
13. 12. 2024
Soňa Moravcová

Zrychlení dotazů v GraphQL může být fakt oříšek. Mně se osvědčilo pár věcí. První je, fakt dbej na optimalizaci resolverů. Pokud ti to trvá dlouho, koukni se, co všechno děláš v resolveru - zkus třeba batchování dotazů nebo zredukovat počet volání na databázi. K tomu je dobrý mít indexy v DB, hlavně když pracuješ s velkými objemy dat. Pomůže to výrazně zrychlit přístup k informacím.

Co se týče schématu, menší dotazy jsou většinou lepší, protože to můžeš lépe cachovat a optimalizovat pro frontend. Ovšem, někdy je to o tom, jak moc jsou ty dotazy složité. Caching v GraphQL může být fajn - můžeš použít nějaké knihovny jako Apollo Client nebo Relay, co mají zabudovaný caching. Další možností je použít caching na úrovni serveru - třeba Redis.

Pro analýzu výkonu zkus nějaké nástroje jako Apollo Engine (pokud používáš Apollo), nebo si můžeš napsat vlastní logiku pro sledování doby odpovědi na dotazy. Taky doporučuji sledovat SQL dotazy a optimalizovat je přímo na úrovni DB.

Zkrátka, optimalizace může být kombinací různých technik – od struktury schématu přes caching po optimalizaci resolverů a databáze.

177 slov
1.8 minut čtení
19. 11. 2024
Denisa Volfová

Zdravím, zrychlení dotazů v GraphQL může být fakt oříšek. Zkus se zaměřit na pár základních věcí. První je optimalizace resolverů, ale to už asi víš. Místo jednoho velkého dotazu zkuste rozdělit na menší, aby se načítalo jen to, co fakt potřebuješ. Taky nezapomeň na indexaci v databázi, to může udělat velký rozdíl, zvlášť u velkých datasetů.

Caching je další silný nástroj – zvaž použití nějakého cache layeru jako Redis nebo Apollo Client caching pro frontend. Můžeš si taky projít query a zjistit, jestli tam nemáš zbytečné dotazy. Nástroje jako Apollo Studio ti mohou pomoct s analýzou výkonu a ukázat, kde máš bottlenecky.

Až to všechno dáš dohromady, tak bys měl vidět zlepšení. Zkus si hrát s různými přístupy a měřit, co funguje nejlíp. Hodně štěstí!

123 slov
1.2 minut čtení
26. 8. 2024
Miroslava Burianová
GraphQL.cz/Články/Optimalizace dotazů
Dynamické dotazy: Jak optimalizovat API pro flexibilní dotazyV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně využívat dynamické dotazy v API, zejména v kontextu GraphQL, a jak přizpůsobit dotazy potřebám uživate...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2023
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky