Je možné udělat API, které se přizpůsobí různým dotazům?
Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné vytvořit API, které by se dokázalo přizpůsobit různým dotazům uživatelů. Mám na mysli něco jako dynamické rozhraní, které by automaticky reagovalo na různé typy požadavků a dokonce by se měnilo v závislosti na specifických parametrech, které uživatelé zadávají. Uvažoval jsem o tom, jak by to mohlo fungovat v rámci GraphQL, protože vím, že tohle rozhraní umožňuje dotazy přesně podle potřeb klienta. Ale je to tak jednoduché? Jak se vlastně dá naprogramovat API, které by umělo identifikovat, co konkrétní uživatel potřebuje a pak mu to poskytlo v optimální podobě? Jaké technologie bych měl použít, abych toho dosáhl? Je pravda, že různé knihovny pro GraphQL nabízejí flexibilitu v dotazech, ale co když chci mít ještě větší volnost a přizpůsobivost? Jak bych měl přistupovat k návrhu takového systému, aby byl skutečně efektivní a uživatelsky přívětivý? Myslíte si, že existují nějaké osvědčené postupy nebo best practices pro vytváření takového API? A co výkonnostní aspekty, které se s tím pojí? Zajímá mě i to, jaké dovednosti bych měl mít a jak dlouho bych mohl očekávat, že mi zabere vytvoření takové aplikace. Je to reálné nebo spíš utopie? Děkuji za jakékoli insighty!