GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když mám příliš velké odpovědi z GraphQL API?

Co dělat, když mám příliš velké odpovědi z GraphQL API?

Nedávno jsem začal používat GraphQL pro svůj projekt a narazil jsem na problém s tím, že odpovědi z API jsou příliš velké. Očekával jsem, že GraphQL mi umožní získat přesně to, co potřebuji, ale místo toho často dostávám obrovské objemy dat, které vůbec nepotřebuji. Zkoušel jsem různá řešení, jako například specifikovat pole, která chci vrátit, ale i tak se mi zdá, že některé odpovědi obsahují spoustu nadbytečných informací. Jak se dá efektivně snížit velikost odpovědí? Existuje nějaký způsob, jak optimalizovat dotazy tak, aby bylo možné lépe manipulovat s daty a vyhnout se načítání velkých objektů? Mám pocit, že se snažím získat jen malou část dat, ale GraphQL mi stále vrací celé objekty a složité struktury. Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás měl podobné zkušenosti a jak jste to vyřešili. Je dobré používat fragmenty nebo nějaké další techniky pro redukci dat? Jaké jsou nejlepší praktiky pro práci s velkými odpověďmi v GraphQL? A co třeba paginace nebo jiné metody, které by mohly pomoci rozdělit data do menších částí? Rád bych slyšel příklady nebo tipy od těch, kteří už s tímto problémem bojovali. Díky moc!

185 slov
1.9 minut čtení
21. 1. 2024
Oldřich Král

Takže, jasně, tohle je fakt častý problém s GraphQL. Většinou se snažíš dostat jen pár polí, ale API ti vrací hromadu dat. V první řadě, když vytváříš dotaz, zkus se zaměřit na to, co opravdu potřebuješ. I když si vybereš konkrétní pole, někdy se stává, že API má defaultní chování a vrací víc než chceš. Takže se podívej na dokumentaci k API, jestli tam nejsou nějaký parametry pro omezování dat.

Pak jsou tu fragmenty. Ty můžou pomoct zjednodušit dotazy a ušetřit místo, když je potřeba používat ty samý struktury víckrát. Ale stejně můžeš narazit na problém s tím, že dostaneš celou strukturu i s vodítky, co nepotřebuješ.

Paginace je další věc, co bys měl zvážit. Místo toho, aby ses snažil načíst všechno najednou, můžeš si rozdělit data na menší části a načítat je postupně. To ti nejen ušetří paměť, ale taky to může urychlit načítání.

Zkus taky upravit serverovou část (pokud máš přístup), třeba přidat možnost filtrace nebo limitace výsledků. Je dobrý mít pod kontrolou, co se vlastně vrací zpátky.

No a nakonec se zeptej vývojářů API, pokud to jde. Měli by ti být schopní poradit jak optimalizovat dotazy nebo jestli mají nějaké specifické triky pro práci s velkými daty.

198 slov
2 minut čtení
28. 4. 2024
Václav Němec

Zní to jako dost běžný problém s GraphQL. Když se ti vrací moc dat, zkus se zaměřit na pár věcí. Určitě si dej pozor na to, co přesně do dotazu posíláš. Měl bys specifikovat jen ty pole, co fakt potřebuješ, a vyhnout se těm zbytečným. Jestli i přesto dostáváš velký objekty, můžeš zvážit použití fragmentů, což ti umožní opakovaně používat části dotazů a tím trochu optimalizovat strukturu.

Další věc, co by mohla pomoct, je paginace – pokud dotahuješ seznamy nebo velký objemy dat, rozdělit to na menší kousky je klíčový. To ti pomůže zmenšit velikost odpovědí a načítat data postupně, což je efektivnější.

A ještě jedna věc: některé API mají možnost filtrování nebo používání parametrů pro omezování dat podle určitých podmínek. Zkus se podívat, jestli to tvé API podporuje. Můžeš získat jen relevantní data a vyhnout se těm nadbytečným. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
29. 10. 2024
Vladimír Kočí

Myslím, že tohle je dost častý problém s GraphQL. I když si můžeš vybrat přesně pole, co potřebuješ, tak občas se ti prostě vrátí víc dat, než bys chtěl. Zkus použít fragmenty, to může pomoct snížit opakování kódu a zaměřit se na specifické části dat. Také záleží na tom, jak je API nastavené. Zkontroluj, jestli nemáš v dotazu nějaké nadbytečné pole.

Paginate určitě zkus! Většina GraphQL API má implementovanou paginaci, což ti umožní rozdělit velké odpovědi do menších kousků. Můžeš zkusit i lazy loading nebo defer, pokud to podporují.

Jinak se podívej na serverovou stranu – pokud ty odpovědi generuješ ty, zvaž optimalizaci resolverů nebo přidání filtrů, aby ses zbavil těch velkých struktur. Jo a někdy pomůže i caching na klientovi, abys nemusel pořád stahovat stejná data.

Zkrátka buď konkrétní v tom, co chceš vrátit a experimentuj s těmi technikami. Hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
14. 6. 2024
Denisa Kolářová
GraphQL.cz/Články/Optimalizace dotazů
Dynamické dotazy: Jak optimalizovat API pro flexibilní dotazyV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně využívat dynamické dotazy v API, zejména v kontextu GraphQL, a jak přizpůsobit dotazy potřebám uživate...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2023
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky