GraphQL.cz/Fórum/Jak na caching v GraphQL? Mám s tím začít?

Jak na caching v GraphQL? Mám s tím začít?

Přemýšlím, jestli se pustit do cachingu v GraphQL, a jaký by to mělo vlastně smysl. Zkoumal jsem, jak funguje caching v REST API a zdá se mi, že tam je to docela jasné. Ale u GraphQL? Vždyť tam se dotazuje na data dost flexibilně a každý dotaz může být jiný, tak jak se to vlastně dělá? Nemá to výhodu, když si každý klient může říct o úplně jiná data? Dávalo by smysl implementovat nějakou strategii pro cachování dat v GraphQL? Jak vlastně funguje ten caching na úrovni serveru a co se používá na úpravu výsledků? Mám vůbec začít s něčím jako je Apollo Client nebo Relay, nebo je lepší mít vlastní řešení? Někde jsem slyšel něco o HTTP cache a TTL, ale nevím přesně, jak to zapadá do GraphQL. Znamená to, že pokud si někdo jednou načte data, tak se pak už nemusí znovu dotazovat a všechno se načte rychleji? A co invalidace cache? Je to složité? Zajímalo by mě i, jak se to všechno integruje s front-endem. Kde začít a co byste doporučili jako nejlepší postupy pro implementaci cachingu v GraphQL? Jaké jsou typické chyby, kterým bych se měl vyhnout? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale téma je pro mě nové a rád bych získal nějaké zkušenosti od vás, kteří už s tím máte praxi.

217 slov
2.2 minut čtení
22. 4. 2024
Milada Vaníčková

Caching v GraphQL má rozhodně smysl, i když to může vypadat složitě. Tím, jak GraphQL umožňuje dotazovat se na data různými způsoby, je důležité mít nějakou strategii, aby se snížila zátěž na server a urychlily odpovědi. Třeba Apollo Client má vestavěný caching, což ti ušetří spoustu práce. Můžeš si určit, jak dlouho se mají data uchovávat (TTL) a třeba i invalidovat cache, když se data změní.

Na serverové straně můžeš použít např. Redis nebo memcached, což jsou populární řešení pro caching. Když klient udělá dotaz, můžeš ho porovnat s tím, co už máš v cache, a pokud je to stejné, tak místo dotazu na databázi vrátíš data z cache. To šetří čas a výkon.

Invalidace cache je trickier, protože musíš mít nějakou logiku na to, kdy data v cache vymazat nebo aktualizovat. Třeba když se něco změní v databázi nebo když máš konkrétní událost na front-endu.

Jestli se do toho pustit? Určitě ano! Jakmile začneš pracovat s daty víc, určitě ti caching ušetří spoustu času a zlepší výkon aplikace. Hlavně si dej pozor na to, abys nezapomněl na ochranu osobních údajů a aby se necache-ovalo něco citlivého. Takže jo, začni s Apollo Client nebo Relay a experimentuj s různými přístupy k cachingu.

199 slov
2 minut čtení
31. 8. 2023
Milan Hrdý

Když se bavíme o cachingu v GraphQL, tak je to trošku jiný šálek kávy než u REST. U REST máš většinou jasně definovaný endpoint a můžeš použít standardní HTTP cache. U GraphQL to tak snadné není, protože dotazy jsou variabilní a každý klient si může říct o úplně jiná data. Ale to neznamená, že caching nemá smysl.

Můžeš začít s Apollo Client nebo Relay, protože ty mají vestavěný caching a hodně ti usnadní práci. Apollo třeba ukládá data do normalizované cache, což ti umožňuje efektivně spravovat dotazy a odpovědi. Co se týče invalidace cache, to je samozřejmě výzva, ale můžeš nastavit TTL (time-to-live) pro jednotlivé objekty nebo používat subscription, aby sis udržel data aktuální.

Cachovat můžeš na úrovni serveru i klienta. Na serveru můžeš použít například Redis nebo nějakou jinou in-memory databázi pro uložení často dotazovaných dat. Na front-endu pak Apollo nebo Relay udělají většinu práce za tebe. Je dobré mít strategii, jak cachovat data podle jejich typu a frekvence dotazování.

Typické chyby? Nezapomínej na správnou invalidaci cache, jinak se může stát, že tvoje aplikace bude zobrazovat stará data. Měj na paměti, že ne všechno se musí cacheovat – některé dotazy by se měly provádět vždy čerstvě. Takže v klidu si vyzkoušej Apollo nebo něco podobného, ať se s tím lépe seznámíš.

210 slov
2.1 minut čtení
5. 8. 2024
Adam Urban

Caching v GraphQL je trochu složitější než u REST, ale rozhodně to má smysl. Hlavní výhoda cachingu je, že můžeš snížit zátěž serveru a zrychlit odpovědi pro uživatele. U GraphQL, kde každý dotaz může být jiný, to chceš udělat chytře. Můžeš třeba cacheovat výsledky na úrovni serveru, což znamená, že pokud někdo udělá stejný dotaz, tak se mu vrátí data rychleji z cache než by se znovu generovala na serveru.

Pokud jde o Apollo Client nebo Relay, oba už mají zabudovaný caching a hodně ti usnadní život. Zvaž to, když neplánuješ vyvíjet vlastní řešení od nuly. Co se týče HTTP cache a TTL – funguje to tak, že můžeš nastavit časový limit pro jak dlouho se má cache uchovávat. Takže když si někdo jednou načte data, nemusí je tahat znovu, pokud cache ještě žije.

K invalidaci cache – to je trochu oříšek. Musíš mít nějakou strategii, jak zjistit, kdy se data změnila a jak to odrazit na cachovaných datech. Obvyklé chyby zahrnují špatnou správu cache, což vede k zastaralým datům pro uživatele.

Z pohledu front-endu začni s Apollo Clientem nebo Relayem a prozkoumej jejich dokumentaci k cachování. Vždycky se ujisti, že víš, co a kdy se má cacheovat. Takže shrnuto – ano, má smysl implementovat caching v GraphQL a začít s osvědčenými knihovnami jako je Apollo Client.

216 slov
2.2 minut čtení
26. 5. 2024
Miroslav Beran
GraphQL.cz/Články/Optimalizace dotazů
Jak implementovat caching v GraphQL pro zrychlení odpovědí?Objevte, jak efektivně implementovat caching v GraphQL pro zrychlení odpovědí a zlepšení výkonu vašich aplikací. Naučte se strategie pro serverové i k...
1000 slov
10 minut čtení
17. 5. 2023
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky