GraphQL.cz/Fórum/Doporučte nějaký caching plugin pro GraphQL?

Doporučte nějaký caching plugin pro GraphQL?

Slyšel jsem, že caching může výrazně zlepšit výkon API, obzvlášť když pracuji s GraphQL, protože to může generovat spoustu dotazů na server. Vím, že existují různé přístupy k cachování dat, ale jsem trochu zmatený ohledně toho, co všechno použít a co by mohlo být nejefektivnější. Existuje vůbec nějaký konkrétní plugin, který by mi mohl pomoci s cachováním v GraphQL? Zkoušel jsem pár věcí, ale pořád to není ono. Zajímal by mě váš názor na nejlepší praktiky, co se týká cachování v tomto kontextu. Jaké máte zkušenosti s různými pluginy, co fungovalo a co ne? Je lepší jít třeba s něčím jako Apollo Client nebo existují i jiné alternativy, které byste doporučili? Jaký máte názor na využití cache v GraphQL a jak to ovlivňuje výkon aplikací? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na nejlepší řešení, které jste vyzkoušeli. Díky za každý příspěvek!

142 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2023
Libor Kubíček

Caching v GraphQL může fakt hodně pomoct s výkonem. Pokud používáš Apollo Client, tak ten má zabudovaný caching a většinou funguje skvěle, takže to bych zkusil jako první. Můžeš si nastavit různé strategie pro cache, což ti umožní lépe kontrolovat, co se ukládá a jak dlouho. Je dobrý mít třeba cache na úrovni dotazu, aby se ti data nebrala znovu, když už je máš.

Další možností je použít Redis jako cache server. To je super, když potřebuješ něco rychlého a efektivního, hlavně pokud máš víc instancí serveru nebo microservices. Většina frameworků má nějakou knihovnu na integraci s Redisem.

Pokud děláš víc s back-endem, tak GraphQL Cache od Apollo Serveru taky stojí za zmínku. Umožňuje ti cachovat odpovědi přímo na serveru.

Z praktických zkušeností jsem narazil na to, že je dobré experimentovat s nastavením expirace cache a invalidací dat podle toho, jak máš API strukturované. Měj na paměti, že pokud moc cacheuješ, můžeš se dostat do problémů s aktuálností dat.

Celkově bych to viděl takhle: začni s Apollem a pak případně do toho zapoj Redis nebo jiný vnější systém pro cachování. Testuj, co ti funguje nejlíp a neboj se přizpůsobit strategii podle potřeb tvého projektu.

191 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2023
Vlastimil Vaculík

Když mluvíš o cachování pro GraphQL, určitě se podívej na Apollo Client. Ten má vestavěný caching mechanismus a dost dobře se s ním pracuje. Můžeš si nastavit, jak dlouho se mají data uchovávat, a máš možnost řídit, co se má cacheovat. Další možnost je Relay, pokud chceš něco víc zaměřený na performance. Je to o něco složitější, ale využívá fragmenty a to může být užitečné pro velké projekty.

Pokud jde o serverový caching, zkus třeba Redis nebo Memcached. Ty se dají snadno napojit na GraphQL server a můžeš si tak cachovat dlouhotrvající dotazy nebo výsledky API. S tímhle přístupem ušetříš spoustu času při opakovaných dotazech.

Co se týká nejlepší praxe, snaž se cachovat co nejvíc dat, která se často mění. Taky je dobrý mít nějakou strategii invalidace cache, aby ses ujistil, že uživatelé vidí aktuální informace. Někdo taky doporučuje kombinaci client-side a server-side caching pro maximální efektivitu.

Takže shrnuto – Apollo Client, Redis nebo Memcached jsou solidní volby. A nezapomeň na strategii invalidace! To ti pomůže udržet výkon tvý aplikace na vysoké úrovni.

171 slov
1.7 minut čtení
8. 11. 2024
Irena Horáková

Pokud hledáš něco na caching pro GraphQL, doporučuji zkusit Apollo Client. Ten má zabudovaný caching a fakt to zlepšuje výkon. Můžeš si nastavit, jak dlouho se mají data uchovávat, což je super, když máš spoustu dotazů. Je taky fajn, že to šetří API volání.

Další možnost je třeba Relay, ale ten je trochu složitější. Pokud děláš víc s front-endem, tak Apollo bude asi jednodušší volba. Měl jsem i zkušenosti s různýma middleware jako Redis, co můžeš použít na serverový úrovni, což je taky efektivní. Záleží, co přesně potřebuješ.

Ohledně nejlepších praktik – snaž se cache invalidovat správně, jinak se ti můžou ukazovat zastaralý data. A hlavně testuj výkon před a po nasazení cache, abys viděl rozdíl. S tímhle přístupem bys měl být v pohodě.

123 slov
1.2 minut čtení
17. 7. 2024
Eliška Svobodová
GraphQL.cz/Články/Optimalizace dotazů
Jak implementovat caching v GraphQL pro zrychlení odpovědí?Objevte, jak efektivně implementovat caching v GraphQL pro zrychlení odpovědí a zlepšení výkonu vašich aplikací. Naučte se strategie pro serverové i k...
1000 slov
10 minut čtení
17. 5. 2023
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky