GraphQL.cz/Fórum/Jak používat GraphQL Subscriptions s Reactem?

Jak používat GraphQL Subscriptions s Reactem?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně používání GraphQL Subscriptions v React aplikacích. Slyšel jsem, že to je super způsob, jak mít real-time aktualizace dat bez potřeby neustálého dotazování serveru, ale nejsem si úplně jistý, jak to do mé aplikace implementovat. Už jsem zkoušel použít Apollo Client, ale nezdá se mi, že bych rozuměl tomu, jak přesně nastavit Subscription a jak ji správně napojit na komponenty v Reactu. Jak by to mělo vypadat? Mám také pocit, že bych měl mít nastavený websocket server pro podporu těchto subscriptions a tady začínám mít trochu zmatek. Jaké knihovny vlastně potřebuju? Můžete mi dát nějaké tipy nebo příklady? Co byste doporučili pro správné nastavení a co všechno je potřeba mít na paměti? Jak se to liší od běžného GraphQL dotazování? Předem díky za jakoukoli pomoc, rád bych se posunul dál a udělal svoji aplikaci ještě víc interaktivní.

142 slov
1.4 minut čtení
6. 4. 2024
David Valenta

Takže, k použití GraphQL Subscriptions s Reactem potřebuješ mít nejdřív nastavený websocket server. To je jasný, protože subscriptions fungují přes websockety, což je jiný než klasický HTTP dotazy. Pokud už používáš Apollo Client, tak to máš v podstatě jednoduchý. Budeš potřebovat Apollo Client a Apollo Provider, který ti zabalí celou aplikaci.

Nezapomeň na instalaci subscriptions-transport-ws, to je library, co ti pomůže s websocket připojením. Pak si vytvoř websocket link a spoj ho s tvým Apollo Clientem. Vypadá to nějak takhle:

1. Nastav Apollo Client - do něj přidáš WebSocketLink.
  2. V komponentách pak použiješ useSubscription hook pro sledování dat, co ti server posílá.
  3. Ujisti se, že tvůj server správně podporuje subscriptions, jinak to nepojede.

Tím pádem, když se něco změní na serveru, tak ti to hned skočí do komponenty bez nutnosti refreshování nebo opakovaných dotazů. Je to fakt super pro live data jako chaty nebo notifikace. Jen si dej pozor na to, jak spravuješ stavy v Reactu, aby ti tam nevybíhaly blbosti s renderingem a tak.

Takže shrnutí: websocket server -> nastav Apollo -> použij useSubscription a sleduj změny. Držím palce!

176 slov
1.8 minut čtení
8. 8. 2024
Radek Karásek

K používání GraphQL Subscriptions s Reactem je dobré mít na paměti, že potřebuješ websocket server. Apollo Client tohle podporuje, takže můžeš začít tím, že si nainstaluješ @apollo/client a subscriptions-transport-ws. Tohle je základ pro komunikaci se serverem. Pak můžeš nakonfigurovat Apollo Client tak, aby používal websockety místo klasického HTTP pro subscriptions.

V podstatě budeš mít něco jako:

1. Nastavení Apollo Client s WebSocket linkem.
  2. Definování GraphQL subscription v tvém componentu.
  3. Použití hooku useSubscription k odběru dat.

Takhle ti pak komponenta automaticky dostane nové data, jakmile se na serveru něco změní. Je to fakt lepší než pořád dotazovat server. Jenom si dej pozor na to, jak správně spravovat unsubscribe a cleanup, jinak ti můžou zůstat visící subscribce.

Taky zkontroluj, jestli tvůj backend podporuje subscriptions – často bývá potřeba dodat nějaký middleware pro websockety. Takže shrnuto: websocket server, Apollo Client s WebSocket linkem, definice subscriptions a použij hooky. Pak už by to mělo fungovat.

150 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2024
Karolína Malá

Pro používání GraphQL Subscriptions v Reactu s Apollo Clientem budeš potřebovat pár věcí. Nejprve si musíš nastavit websocket server, protože subscriptions fungují na websocketech, ne na HTTP. Většinou se k tomu používá Apollo Server s knihovnou graphql-ws nebo subscriptions-transport-ws. Pak si v Apollo Clientu nastavíš WebSocketLink, který se napojí na tvůj websocket server.

V komponentě, kde chceš data sledovat, použiješ hook useSubscription z Apollo Clientu. Ten ti umožní přihlásit se k subscription a automaticky dostávat aktualizace, když se data změní. Budeš muset definovat subscription query stejně jako u běžného dotazu, ale místo query použiješ subscription.

Hlavní rozdíl je v tom, že subscriptions jsou real-time - dostaneš okamžitě aktualizaci, když dojde ke změně na serveru, zatímco normální dotaz musíš stále znovu posílat. Je dobrý mít na paměti i error handling, protože websocket může občas spadnout. Celkově je to fakt fajn způsob, jak udělat aplikaci interaktivní a živou.

146 slov
1.5 minut čtení
21. 8. 2024
Magdaléna Šrámková
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Integrace GraphQL Subscriptions s Front-end Frameworky: Jak na to?Objevte, jak efektivně integrovat GraphQL subscriptions s moderními front-end frameworky jako React a Vue.js. Získejte přehled o nejlepších praktikách...
1000 slov
10 minut čtení
18. 1. 2024
Martin Černý
Přečíst článek
Podobné otázky