GraphQL.cz/Fórum/Rozdíl mezi Swaggerem a GraphQL Playgroundem?

Rozdíl mezi Swaggerem a GraphQL Playgroundem?

Nedávno jsem se začal zajímat o moderní API technologie a narazil jsem na dvě nástroje, které se často zmiňují, a to Swagger a GraphQL Playground. Zajímalo by mě, v čem se tyto dva nástroje liší. Vím, že Swagger se používá pro REST API a má nějaký způsob, jak dokumentovat koncové body, ale co vlastně nabízí GraphQL Playground? Jak funguje a jak se liší v přístupu k dokumentaci? Který z těchto dvou nástrojů je lepší pro dokumentaci API? Mám pocit, že každé z nich má své výhody, ale nevím, který z nich by mohl být pro mé potřeby vhodnější. Může mi někdo vysvětlit, jaký je mezi nimi rozdíl v praktickém použití? Myslím si, že porovnání uživatelského rozhraní a snadnosti použití by také bylo užitečné. Jaké máte zkušenosti s oběma nástroji? Jak se vám s nimi pracovalo? A co je podle vás lepší volba pro dokumentaci API v dnešní době?

148 slov
1.5 minut čtení
2. 7. 2023
Jan Šafařík

Swagger a GraphQL Playground jsou fakt jiný nástroje, i když oba slouží k práci s API. Swagger je víc o REST API, takže je zaměřený na to, jak mít přehled o koncových bodech, co dělají a jak je používat. Je to vlastně taková dokumentace, kde si můžeš prohlédnout, jaké parametry se posílají, jaké jsou odpovědi atd. Hlavně se to hodí, když máš víc endpointů a chceš mít v tom pořádek.

Na druhou stranu GraphQL Playground je cool pro GraphQL API. Tady už nemáš pevně dané endpointy, spíš dotazuješ data podle potřeby. Můžeš si sestavit dotaz přímo v tom Playgroundu a hned vidíš odpovědi, což je super na testování. Je to víc interaktivní a flexibilní než Swagger.

Co se týče uživatelského rozhraní, tak GraphQL Playground vypadá čistěji a líp se s ním experimentuje – můžeš si hrát s dotazy a vidět výsledky naživo. Swagger je spíš formální a klade důraz na strukturu.

Kterej je lepší? Záleží na tom, co používáš. Pokud jedeš na REST API, tak jasně Swagger. Když tě zajímá GraphQL, tak Playground je jasná volba. Oba mají svoje místo v dnešní době a záleží na tvých potřebách.

185 slov
1.9 minut čtení
7. 9. 2023
Petra Kříčková

Swagger a GraphQL Playground jsou fakt dva různé nástroje, i když oba slouží k práci s API. Swagger je super pro REST API, to ti umožní snadno dokumentovat tvoje koncové body, požadavky a odpovědi. Vytvoří ti pěknou UI, kde si můžeš vyzkoušet endpointy přímo v prohlížeči a vidíš tam všechny potřebné informace. Je to hlavně o tom, jak udělat REST API víc přehledný a uživatelsky příjemný.

Na druhou stranu GraphQL Playground se zaměřuje na GraphQL API, což je jiný styl práce. Tady si můžeš napsat dotazy přímo v UI a dostaneš flexibilitu, protože si můžeš říct, co přesně chceš získat. Nemusíš mít předem definované koncové body jako u RESTu. Celkově je to takový modernější přístup, který se hodí, když potřebuješ pracovat s různými daty bez nutnosti měnit API.

Takže pokud děláš REST, jdi do Swaggeru. Když děláš GraphQL, tak GraphQL Playground bude lepší volba. Osobně jsem měl dobré zkušenosti s oběma, ale záleží na tom, co potřebuješ. Možná je dobré zkusit oba a zjistit, co ti víc sedí.

166 slov
1.7 minut čtení
9. 11. 2024
Jan Štěpánek

Swagger a GraphQL Playground jsou fakt různý nástroje, i když oba slouží k práci s API. Swagger je primárně pro REST API, takže ti pomůže dokumentovat koncové body, parametry a odpovědi v krásném formátu. Můžeš si tam i vyzkoušet volání API přímo z dokumentace, což je fajn. Na druhou stranu, GraphQL Playground je víc zaměřený na GraphQL API. Umožňuje ti psát dotazy v reálném čase a hned vidíš odpovědi, což je super pro testování. Taky má skvělou podporu pro auto-dokumentaci, dodává to takový interaktivní prvek. Co se uživatelského rozhraní týče, Swagger působí víc formálně, zatímco GraphQL Playground je víc moderní a intuitivní. Pokud plánuješ používat REST, tak jdi do Swaggeru, ale pokud tě zaujala GraphQL, tak Playground bude lepší volba. Každý má svoje výhody, ale záleží na tom, co chceš dělat.

131 slov
1.3 minut čtení
23. 9. 2024
Bohumil Košťál
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
GraphQL nástroje pro dokumentaci: Swagger vs. GraphQL PlaygroundPodívejte se na výhody a nevýhody dvou populárních nástrojů pro dokumentaci GraphQL API - Swagger a GraphQL Playground, a zjistěte, jak vybrat ten pra...
1000 slov
10 minut čtení
13. 11. 2022
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky