GraphQL.cz/Fórum/Který nástroj je lepší pro dokumentaci GraphQL API?

Který nástroj je lepší pro dokumentaci GraphQL API?

Přemýšlím nad tím, jak nejlépe zdokumentovat naše GraphQL API a narazil jsem na spoustu různých nástrojů, ale nevím, který z nich by byl opravdu ten nejlepší. Možná máte někdo zkušenosti s konkrétními řešeními jako jsou Apollo Server, GraphiQL nebo Swagger? Zajímalo by mě, jaké výhody a nevýhody mají tyto nástroje v kontextu dokumentace GraphQL. Když používáte například Apollo, tak to sice vypadá hezky, ale je to dostatečně flexibilní a snadno se integruje do existujících projektů? A co GraphiQL? Je to pořád ten standard, nebo se už začíná objevovat něco lepšího? Rád bych znal názory těch, kteří mají praktické zkušenosti s dokumentací a ví, co funguje v reálných projektech. A co třeba nějaké tipy na to, jak se vyhnout běžným chybám při dokumentaci GraphQL API? Třeba jestli je něco, co bych měl mít na paměti při výběru nástroje nebo při samotném procesu dokumentace. Díky předem za všechny rady a podněty!

149 slov
1.5 minut čtení
30. 3. 2024
Anna Pernicová

Pokud hledáš dobrý nástroj na dokumentaci GraphQL API, tak Apollo Server je fakt populární volba. Je to dost flexibilní a má dobrou integraci, hlavně pokud už používáš Apollo Client. Můžeš si tam snadno přidávat schémata a popisy přímo do tvého kódu, což se hodí. Na druhou stranu, GraphiQL je super pro rychlé testování dotazů a má hezké uživatelské rozhraní, ale moc toho nezdokumentuje. Už to není tolik v kurzu, spíš se teď doporučuje Apollo Studio nebo jiné moderní klienty, co mají víc funkcí.

Swagger je spíše pro REST, takže na GraphQL to není nejlepší volba. Užitečné může být i zapracování na dokumentaci přímo do kódu pomocí komentářů, aby si měl vše pohromadě. Takže když to shrnu, podle mě je nejlepší kombinace Apollo pro robustnost a GraphiQL pro rychlost testování.

Co se týče běžných chyb, tak nezapomínej pořádně popsat svoje typy a dotazy. Lidi často podceňují důležitost dokumentace a pak mají zmatek. Ujasnit si názvy a strukturu schémat předem ti ušetří hodně času později.

162 slov
1.6 minut čtení
6. 6. 2024
Milan Průcha

No, tak já mám zkušenosti s několika nástroji. GraphiQL je super na rychlé testování a dokumentaci, ale občas mi přijde, že mu chybí lepší možnosti pro organizaci větších API. Na druhou stranu Apollo Server se mi líbí, protože umí generovat dokumentaci automaticky a dobře se integruje do různých projektů. Trochu složitější na nastavení, ale když to máš hotový, tak je to fakt přehledný.

Swagger se sice většinou používá pro REST, ale viděl jsem i jeho implementaci pro GraphQL. Není to úplně ideální, ale pokud jsi na Swagger zvyklý, může to fungovat.

Co je důležitý, tak si dej pozor na typy a popisy v tvém schématu – čím víc informací tam dáš, tím líp se pak dokumentace generuje. A ještě jedna věc – zkus zapojit feedback od ostatních devs, co s API pracují, pomůže ti to odhalit nedostatky ve tvé dokumentaci.

Takže shrnuto - pokud chceš něco rychlého a jednoduchého, GraphiQL je fajn. Pro komplexnější projekty bych šel spíš do Apollo Serveru. Nezapomeň na uživatelskou zkušenost a jak to použijou ostatní.

170 slov
1.7 minut čtení
3. 11. 2024
Bohumil Prokop

Nástrojů je fakt hodně, ale z vlastní zkušenosti bych řekl, že Apollo Server je super volba. Má skvělou integraci s Node.js a dost jednoduchou konfiguraci. Je to dost flexibilní, takže když máš už nějaký projekt, tak se dá celkem v pohodě napojit. Co se týče dokumentace, Apollo má i Apollo Studio, které ti pomůže s vizualizací a správou API, což je docela fajn.

GraphiQL je taky dobrý, ale je to spíš takový základ. Mnoho lidí to používá a je to standard pro testování dotazů. Ale pokud chceš něco víc robustního nebo s hezčími funkcemi, tak bych zkusil třeba Postman nebo Insomnia – ty taky podporují GraphQL a přidávají další funkce jako sledování verzí a podobně.

Swagger je spíš o RESTu, takže tam bych ho pro GraphQL moc neviděl. Je dobré se vyhnout tomu, aby byla dokumentace příliš technická nebo složitá. Udržuj ji jednoduchou a přehlednou, zaměř se na příklady, které usnadní vývojářům práci.

Taky se snaž pravidelně aktualizovat dokumentaci v souladu se změnami API, jinak to bude chaos. No a určitě si dej pozor na to, aby byl endpoint dobře popsanej – lidi ocení jasný názvy a strukturu. Takže zvaž Apollo a GraphiQL jako základ a pak podle potřeby rozšiřuj o další nástroje.

202 slov
2 minut čtení
31. 8. 2024
Helena Hradilová
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
GraphQL nástroje pro dokumentaci: Swagger vs. GraphQL PlaygroundPodívejte se na výhody a nevýhody dvou populárních nástrojů pro dokumentaci GraphQL API - Swagger a GraphQL Playground, a zjistěte, jak vybrat ten pra...
1000 slov
10 minut čtení
13. 11. 2022
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky