GraphQL.cz/Fórum/Můžu používat Swagger s GraphQL nebo jen s REST API?

Můžu používat Swagger s GraphQL nebo jen s REST API?

Zajímalo by mě, jestli je možné využívat Swagger pro dokumentaci GraphQL API, nebo je to nějakým způsobem omezené jen na REST API? Vím, že Swagger je super nástroj pro generování dokumentace a testování RESTful služeb, ale GraphQL má přece jen jinou strukturu. Jak to vlastně funguje, když máme GraphQL? Mám pocit, že v GraphQL máme jednu endpoint adresu a pak si dotazujeme podle toho, co potřebujeme. Takže jak by se to dalo vlastně zpracovat ve Swaggeru? Nenašel jsem moc informací o tom, jak kombinovat tyto dvě technologie. Přemýšlím, jestli je to vůbec vhodné nebo jestli existují alternativy. Všiml jsem si, že existují i jiné nástroje pro dokumentaci GraphQL, ale rád bych věděl, co si o tom myslíte vy. Můžete mi prosím osvětlit, jestli tedy Swagger může nějakým způsobem fungovat s GraphQL a pokud ne, co byste doporučili místo něj? Díky za vaše názory!

143 slov
1.4 minut čtení
26. 2. 2023
Bohumil Vojtěch

Swagger je fakt skvělý pro REST API, ale pro GraphQL to moc nefunguje. GraphQL má totiž ten princip, že máš jeden endpoint a dotazuješ se podle potřeby, což úplně nepasuje do toho, jak Swagger funguje. Swagger je založený na tom, že definujete různé cesty a metody, což u GraphQL nedává smysl.

Existují ale alternativy pro dokumentaci GraphQL, jako třeba Apollo Server nebo GraphQL Playground, co ti umožní hezky vizualizovat dotazy a schémata. Můžeš taky použít nástroje jako Postman nebo Insomnia, které mají podporu pro GraphQL a umožňují ti testovat dotazy přímo. Takže pokud chceš dokumentovat GraphQL, doporučuji se podívat spíš po těchto nástrojích než po Swaggeru.

105 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2024
Michaela Vejvodová

Swagger je fakt hlavně pro REST API, protože to má jasnou strukturu s endpointy a HTTP metodama. GraphQL to má jinak, tam máš jeden endpoint a dotazování probíhá přes query a mutation. To moc nepasuje do Swaggeru, takže není moc praktické to tam dávat. Vlastně se ani nedá dobře dokumentovat, jak to funguje, protože Swagger neví, co všechno můžeš vyžádat.

Ale neboj, jsou jiné nástroje na dokumentaci pro GraphQL jako GraphQL Playground nebo Apollo Studio. Ty jsou na to přímo stavěný a víc ti ukážou možnosti dotazů, schémata a tak. Takže pokud chceš dokumentovat GraphQL API, doporučuju kouknout na tyhle alternativy.

Takže shrnuto: Swagger je fajn pro REST, ale pro GraphQL radši sáhni po něčem jiným.

116 slov
1.2 minut čtení
19. 12. 2024
Viktor Kalous

Swagger je fakt primárně určený pro REST API, tak nějak nepočítá s GraphQL. U Swaggeru se točí kolem definice různých endpointů a metod jako GET, POST atd., což u GraphQL moc nefunguje, protože tam máš jeden endpoint a pak děláš dotazy podle potřeby. Takže to prostě není ideální.

Naštěstí existují nástroje speciálně pro GraphQL, jako třeba GraphQL Playground nebo Apollo Studio, které ti umožní dokumentovat a testovat tvoje GraphQL API přímo. Tyhle nástroje jsou víc přizpůsobené tomu, jak GraphQL funguje. Takže pokud chceš něco na dokumentaci pro GraphQL, doporučuji jít spíš tímhle směrem. Swagger ti v tomhle moc nepomůže.

99 slov
1 minut čtení
14. 1. 2025
David Karásek
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
GraphQL nástroje pro dokumentaci: Swagger vs. GraphQL PlaygroundPodívejte se na výhody a nevýhody dvou populárních nástrojů pro dokumentaci GraphQL API - Swagger a GraphQL Playground, a zjistěte, jak vybrat ten pra...
1000 slov
10 minut čtení
13. 11. 2022
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky