Jak optimalizovat výkon GraphQL dotazů?
Když se člověk pustí do práce s GraphQL, tak se mu hned na začátku dostane do ruky spousta možností, jak si dotazy přizpůsobit. Ale co když začnu mít pocit, že moje dotazy nefungují tak rychle, jak bych chtěl? Mám na mysli situace, kdy dotazy trvají příliš dlouho a načítání dat je prostě pomalé. Zkoušel jsem různé techniky, ale pořád to není ono. Tak mě napadlo, jak vlastně optimalizovat výkon těch GraphQL dotazů? Co všechno se dá udělat pro to, aby byly efektivnější? Myslím tím nejen samotnou strukturu dotazů, ale i to, co se děje na serveru. Jaké jsou nejlepší praktiky pro psaní dotazů? Jaký vliv má například fragmentace nebo použití aliasů? Co takové lazy loading nebo paginace, pomáhá to? A co caching? Jak moc ovlivňuje výkon? Může se mi stát, že když udělám něco špatně, tak si vlastně zhorším výkon ještě víc? Rád bych slyšel nějaké tipy a rady od lidí, kteří už mají zkušenosti s optimalizací. Co fungovalo vám? Jak jste se vypořádali s problémy s výkonem a co doporučíte dalším vývojářům, kteří chtějí své GraphQL API posunout dál?