GraphQL.cz/Fórum/Zpomalení aplikace při používání GraphQL

Zpomalení aplikace při používání GraphQL

Nedávno jsem se začal více zabývat GraphQL a přijde mi to jako skvělá technologie pro práci s API, ale narazil jsem na velký problém. Když jsem začal implementovat GraphQL do své aplikace, všiml jsem si, že se začala hodně zpomalovat. Nejdříve mi to přišlo jako drobnost, ale jak jsem přidával další dotazy a složitější struktury, výkon se výrazně zhoršoval. Zajímalo by mě, co by mohlo být příčinou tohoto zpomalení. Dělám něco špatně při návrhu dotazů? Mám problém s optimalizací datových požadavků? Občas mám pocit, že některé dotazy vrací víc dat, než bych potřeboval. Jak vlastně efektivně využívat GraphQL, aby se předešlo těmto výkonnostním problémům? Mohli byste mi doporučit nějaké osvědčené postupy nebo techniky, které by mohly pomoci zvýšit rychlost aplikace? Taktéž bych rád věděl, jestli existují konkrétní nástroje nebo knihovny pro sledování nebo ladění výkonu GraphQL, které by mi mohly usnadnit práci. V poslední době se snažím porozumět tomu, jak správně nastavit resolvery a minimalizovat počet volání na server. Máte nějaké tipy na to, jak optimalizovat resolvery nebo jak pracovat s fragmenty, abych se vyhnul zbytečným datovým nákladům? Jaké jsou nejlepší praktiky pro paginaci a filtrování dat v GraphQL, které by mohly pomoci snížit zátěž na server? Doufám, že mi někdo poradí, protože už jsem z toho dost frustrovaný a chtěl bych mít svou aplikaci opět svižnou.

217 slov
2.2 minut čtení
26. 9. 2024
Marek Beran

Zpomalení aplikace při použití GraphQL může mít vícero příčin. První věc, co bys měl zkontrolovat, jsou tvé dotazy. Pokud posíláš složité dotazy s velkým množstvím dat, může to být důvod. Zkus optimalizovat strukturu dat, třeba používat fragmenty, aby ses vyhnul načítání zbytečných dat.

Další věc je, jak máš nastavené resolvery. Ujisti se, že neprovádíš zbytečně moc volání na databázi nebo další API. Místo toho můžeš agregovat data do jednoho dotazu, pokud to dává smysl. Taky nezapomeň na paginaci a filtrování – to ti může hodně ulevit od zatížení serveru.

Co se týče nástrojů na sledování výkonu, můžeš zkusit Apollo Client DevTools nebo GraphQL Voyager, které ti ukážou, jak tvé dotazy fungují a živě analyzují data.

Celkově se zaměř na minimalizaci datových požadavků a optimalizaci resolverů. Můžeš si i nastavit caching pro opakovaně načítaná data. Zkus se podívat na dokumentaci k GraphQL a Apollo – je tam spousta tipů, jak zlepšit výkon. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2024
David Duchoň

Zpomalování aplikace při používání GraphQL může být fakt frustrující. Můžeš mít problém s tím, jak designuješ své dotazy nebo resolvery. Zkus se zaměřit na optimalizaci - třeba vracet jen potřebná data, místo toho, aby jsi tahal všechno. Podívej se na fragmenty, ty ti můžou pomoct snížit zbytečné zatížení.

Pokud se ti zvyšuje počet volání na server, možná to chce spojit dotazy dohromady nebo použít batching. Paginace je taky důležitá - místo toho, aby jsi tahal všechny záznamy najednou, vezmi si třeba jen 10 na stránku a načti víc podle potřeby.

Co se týče sledování výkonu, doporučuji podívat se na nástroje jako Apollo Engine nebo GraphQL Voyager. Taky sleduj, kolik dat ti dotazy vrací - pokud ti některé dotazy vrací příliš mnoho dat, můžeš je upravit.

V konečném důsledku je důležitý i caching, zkus využít nějakou strategii pro cachování výsledků dotazů, aby se šetřil čas a výkon serveru.

146 slov
1.5 minut čtení
4. 11. 2024
Jindřiška Buchtová

Hmm, to zpomalení může mít několik příčin. Zkus se podívat na své resolvery, jestli se ti tam netvoří zbytečné dotazy nebo jestli neprovádíš nějakou složitou logiku. Když přidáš víc dotazů, může to i znamenat, že ti to vrací víc dat, než potřebuješ. Ověř si, jestli nepoužíváš fragmenty správně – ty ti můžou pomoct optimalizovat, ale když je to blbě, tak to taky zpomalí.

Co se týče paginace a filtrování, tak na to fakt dej pozor. Místo toho, abys posílal všechny data, radši limituj počet vracených položek a používej offset. A sleduj query, třeba pomocí Apollo Clientu nebo nějakého podobného nástroje – ty ti dají dobrou představu o tom, co se děje a kde bys mohl ubrat.

Celkově zkus zjednodušit dotazy a vyhýbej se zbytečným voláním na server. Mělo by to pomoct.

131 slov
1.3 minut čtení
5. 11. 2024
Robert Vlk
GraphQL.cz/Články/Schema design
Design schématu pro reálné aplikace: Jak zajistit výkonnost a udržovatelnostPraktický průvodce návrhem schématu, které je výkonově optimalizované a snadno rozšiřitelné. Naučte se, jak navrhnout efektivní schéma pro vaše GraphQ...
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2024
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky