GraphQL.cz/Fórum/Jak použít DataLoader k snížení počtu API volání?

Jak použít DataLoader k snížení počtu API volání?

Zajímalo by mě, jak konkrétně můžu využít DataLoader ve svých projektech, abych omezil počet volání na API. Mám pocit, že v poslední době se mi točí spousta dotazů na server a to rozhodně není efektivní. Slyšel jsem, že DataLoader je skvělý způsob, jak optimalizovat načítání dat, ale nikdy jsem ho neimplementoval. Jak to vlastně funguje v praxi? Mohli byste mi prosím přiblížit, jak správně nastavit DataLoader pro GraphQL, abych mohl načítat data efektivněji? Co všechno musím vzít v úvahu, když chci snížit počet API volání? Mám na mysli něco jako batchování dotazů nebo caching – prostě cokoliv, co by mohlo pomoct snížit zátěž na server. Jaké jsou nejlepší praktiky při použití DataLoaderu a co bych měl udělat, abych se vyhnul běžným chybám při jeho implementaci? Díky moc za rady!

129 slov
1.3 minut čtení
9. 6. 2024
František Hůlka

DataLoader je super nástroj, který ti fakt pomůže snížit počet API volání. V podstatě funguje na principu batchování a cachování. To znamená, že když děláš víc dotazů na server (třeba pro načítání uživatelů), DataLoader to zkombinuje do jednoho velkého dotazu, čímž šetří čas a zátěž na server.

Když implementuješ DataLoader pro GraphQL, tak si ho nejdřív vytvoříš a nastavíš si funkci, která ví, jak má data načítat. Například, pokud potřebuješ uživatele podle ID, DataLoader si zapamatuje, která ID jsi chtěl a pak udělá jeden hromadný požadavek místo několika jednotlivých.

Nezapomeň si DataLoader vytvářet na úrovni requestu nebo kontextu, nikoli globálně. To je důležitý detail, jinak ti může cache dost zahltit. A udržuj si přehled o tom, jak dlouho ti trvá načítání dat – někdy se může stát, že se ti to nakonec stejně prodlouží kvůli špatně nastavenému batchování.

Další věc je cachování – DataLoader automaticky cachuje výsledky v rámci jedné požadavku. Ale pokud chceš mít caching i napříč požadavky, musíš to řešit sám. Takže klidně můžeš vracet data z cache, když už tam nějaké máš.

Obecně platí dodržovat jednoduchost. Pokud začneš kombinovat příliš moc logiky do DataLoaderu, může to být matoucí. A ujisti se, že víš, kdy máš DataLoader vyprázdnit – jsi-li například ve websocketovém prostředí nebo v situaci, kdy bys měl znovu načíst všechna data.

212 slov
2.1 minut čtení
24. 8. 2024
Natálie Hrušková

Takže, DataLoader je fakt užitečný pro snížení počtu API volání. V podstatě ti umožní sesbírat víc dotazů do jednoho a pak je poslat najednou. To se děje díky batchování – když máš víc požadavků na stejný typ dat, DataLoader je zabalí do jednoho dotazu na server. Takže místo několika API volání provedeš jedno a tím ušetříš čas i zdroje.

Když implementuješ DataLoader v GraphQL, tak si ho většinou vytvoříš na úrovni resolveru. Můžeš ho inicializovat a pak ho použít pro každé volání, které potřebuješ. Například, když načítáš uživatele a k nim jejich příspěvky, DataLoader ti umožní načíst všechny příspěvky najednou místo toho, abys to dělal jednotlivě pro každého uživatele.

Důležitý je i caching – DataLoader si pamatuje už načtené položky, takže pokud uděláš víc dotazů na stejné ID, vrátí ti už uložené hodnoty místo nového volání na server. Tím se dá ještě víc snížit zátěž.

Co se týče chyb, dej pozor na to, aby ses vyhnul situacím jako víc instancí DataLoaderu v jednom resolveru. To by tě mohlo dost potrápit a způsobit, že místo úspory budeš mít více dotazů než dřív. Takže jedna instance per request je dobrá praxe.

Celkově vzato, když správně nastavíš DataLoader a využiješ batchování a caching, fakt to může výrazně zlepšit výkon tvého API a snížit počet volání. Drž se těchhle tipů a mělo by to fungovat!

217 slov
2.2 minut čtení
2. 1. 2024
Roman Mašek

Jo, DataLoader je fakt super na snížení počtu API volání. V podstatě funguje tak, že vezme všechny dotazy, co bys normálně posílal na server a zabalí je do jednoho batche. Takže místo toho, abys měl 10 samostatných volání na API pro různé ID, DataLoader pošle jen jedno velký volání, kde jsou všechna ID pohromadě.

Pokud jde o implementaci do GraphQL, začni tím, že si vytvoříš instanci DataLoaderu pro každý typ dat, co chceš načítat. Každý loader by měl mít funkci, která vezme pole ID a vrátí sloučená data. Pak na úrovni resolvers použij DataLoader místo přímého volání na API. To znamená, že místo toho, abys volal fetchUser(id), zavoláš userLoader.load(id).

Něco důležitého: nezapomeň DataLoader resetovat po každém requestu (např. v middleware), jinak se ti nahromadí data z různých požadavků a nebude to fungovat jak má. A taky dávej pozor na caching – DataLoader už sám o sobě cacheuje výsledky během aktuálního dotazu, ale pokud bys potřeboval persistovat cache mezi různými requesty, můžeš zkusit nějaké další techniky (např. Redis).

Když to shrnu: 1) nastav správně instance DataLoaderu pro každý typ dat 2) používej je v resolvers 3) resetuj je po každém requestu 4) zvaž pokročilé caching techniky kdyby to bylo potřeba.

Jakmile tohle uděláš, měl bys vidět výrazný pokles v počtu API volání a zátěž na server! Hlavně se vyhni tomu mít víc loaderů pro stejné data najednou – to je častá chyba.

230 slov
2.3 minut čtení
10. 3. 2024
Radek Havelka
GraphQL.cz/Články/Data loader
Optimalizace dotazů s pomocí DataLoader: Jak efektivně snížit počet volání APIObjevte, jak můžete využít DataLoader k optimalizaci dotazů a snížení počtu volání API v GraphQL. Naučte se praktické tipy a triky pro zlepšení výkonu...
1000 slov
10 minut čtení
30. 10. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky