GraphQL.cz/Fórum/Jak efektivně používat DataLoader pro optimalizaci API volání?

Jak efektivně používat DataLoader pro optimalizaci API volání?

Zajímalo by mě, jak správně implementovat DataLoader do mé aplikace, abych snížil počet volání na API při načítání dat. Mám pocit, že moje současné řešení provádí příliš mnoho dotazů, což zpomaluje výkon a zbytečně zatěžuje server. Chtěl bych vědět, jak DataLoader funguje a jak ho mohu použít k hromadnému načítání dat. Jaké jsou nejlepší praktiky pro jeho použití v kombinaci s GraphQL? Mám také obavy ohledně toho, jak se vyhnout problémům s cache nebo s vícenásobným načítáním stejných dat. Mohli byste prosím podělit o nějaké konkrétní příklady nebo případové studie? Jaké jsou běžné chyby, kterých bych se měl vyvarovat při implementaci DataLoader? Děkuji!

103 slov
1 minut čtení
15. 3. 2023
Denisa Hlaváčová

DataLoader je super nástroj na snížení počtu API volání, hlavně když děláš víc dotazů najednou. Funguje to tak, že místo jednoho volání pro každý dotaz, DataLoader sesbírá všechny požadavky a pošle je hromadně. Tím se vyhneš problémům jako N+1 dotazy, což může být fakt problém, pokud máš víc datových zdrojů.

K implementaci DataLoaderu v GraphQL doporučuji vytvořit instance DataLoaderu na úrovni každého resolveru. Můžeš si nastavit batchování a caching hned při jeho inicializaci. Taky je dobrý mít na paměti, že DataLoader cache funguje jen během jednoho requestu, takže pokud máš stejné ID v rámci requestu, použije už nahrané data a neprovádí další volání.

Co se týče problémů s cache – dej si pozor na to, aby ses vyhnul cache invalidaci. Pokud měníš data na serveru, třeba přes mutace, můžeš potřebovat vyprázdnit cache pro určitý DataLoader nebo zavolat novou instanci.

Běžné chyby? No třeba zapomenout na proper batching - když máš moc dotazů, můžeš skončit s tím, že DataLoader udělá víc než by měl. Další věc je nevytvářet nové instance DataLoaderu v každém resolveru bez toho, aby sis ho uchoval pro opětovné použití.

Takže shrnutí: správně nastavené batching a caching = méně API volání a lepší výkon. Dělej si testy a sleduj co ti to přináší. Mohlo by tě to dost posunout.

207 slov
2.1 minut čtení
7. 12. 2024
Emil Rozsypal

DataLoader je super nástroj, co ti pomůže snížit počet API volání, hlavně když pracuješ s GraphQL. Funguje to tak, že místo toho, aby ses na server ptal na každý jednotlivý objekt, DataLoader shromáždí všechny požadavky a pak je pošle na server najednou. To hodně zrychlí načítání dat a uleví serveru.

Když implementuješ DataLoader, měl bys ho vytvořit pro každou GraphQL query nebo resolver. Takže třeba když máš dotaz na uživatelské profily a chceš načíst informace o jejich příspěvcích, DataLoader shromáždí ID uživatelů a pošle je v jednom dotazu. Důležité je používat cache správně – DataLoader automaticky používá in-memory cache během jedné žádosti, takže pokud se pokusíš načíst stejná data víckrát v rámci jednoho requestu, vezme je z cache.

Obecně platí, že bys měl dávat pozor na to, aby ses vyhnul "N+1 query problem". To je ta situace, kdy načítáš data v cyklu a děláš extra dotazy pro každý jednotlivý prvek. Místo toho vždycky zabal statické dotazy do DataLoaderu.

Bacha na chyby jako zapomínání vymazat cache nebo špatná správa životnosti DataLoaderu. Pokud ho budeš mít jako globální instanci, může ti to způsobit problémy s uživatelskými daty napříč různými requesty.

Jako příklad mám projekt, kde jsem zaváděl DataLoader pro načítání komentářů k příspěvkům. Místo toho abych dělal 10 dotazů pro 10 příspěvků, udělal jsem jeden hromadný dotaz a ušetřil spoustu času a zdrojů. Takže dej na něj, rozhodně to stojí za to.

226 slov
2.3 minut čtení
17. 10. 2024
Andrea Sládková

DataLoader je fajn nástroj na snížení počtu API volání. Funguje tak, že si vezme všechny dotazy, co chceš udělat během jedné požadavku, a pak je zabalí do jednoho hromadného volání. Tím pádem můžeš načíst data efektivněji a minimalizovat zátěž na server. Klíčem je používat DataLoader pouze v rámci jednoho požadavku – ne mezi různými operacemi nebo dotazy.

Ideálně bys měl vytvořit nový instance DataLoader pro každý GraphQL resolver. Tím se ti zajistí, že data se budou cachovat jen během jednoho požadavku a vyhneš se problémům s cache mezi různými uživatelskými relacemi.

Pokud se týká nejlepších praktik, dej si pozor na to, abys byl konzistentní v tom, jaké ID používáš pro hromadné načítání. Mělo by být jasný, co všechno chceš načíst a kdy. Další věc je nezapomínat na vyčistit cache před začátkem nového požadavku, jinak bys mohl zbytečně načítat stará nebo nesprávná data.

Co se týče chyb, snaž se neplést instance DataLoader napříč různými resolvery a dej si pozor na případy, kdy bys mohl dvojitě načítat stejný dotaz – to násobí zátěž místo toho, aby ji snižovalo. Ať už děláš cokoliv, testuj výkon před a po implementaci, abys viděl skutečný rozdíl.

188 slov
1.9 minut čtení
31. 8. 2024
Daniel Světlík
GraphQL.cz/Články/Data loader
Optimalizace dotazů s pomocí DataLoader: Jak efektivně snížit počet volání APIObjevte, jak můžete využít DataLoader k optimalizaci dotazů a snížení počtu volání API v GraphQL. Naučte se praktické tipy a triky pro zlepšení výkonu...
1000 slov
10 minut čtení
30. 10. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky