GraphQL.cz/Fórum/Ověření uživatelského vstupu v GraphQL pomocí Zod

Ověření uživatelského vstupu v GraphQL pomocí Zod

Zdravím všechny, mám na vás dotaz ohledně ověřování uživatelského vstupu v GraphQL. Pracuji na projektu, kde bych rád implementoval validaci dat a narazil jsem na knihovnu Zod. Snažím se zjistit, jakým způsobem bych mohl efektivně ověřovat vstupy od uživatelů přímo v GraphQL schématu. Mám nějaké základní znalosti o tom, jak GraphQL funguje, ale co se týče použití Zod pro validaci, jsem trošku ztracený. Jaké jsou nejlepší postupy pro integraci Zod do mého GraphQL serveru? Mám použít Zod schémata přímo ve resolvers nebo je lepší je definovat někde jinde? A co vlastně všechno může Zod zajistit? Jakým způsobem mohu zajistit, aby uživatelské vstupy splnily určité podmínky bez toho, abych musel psát složitou logiku? Je možné s pomocí Zod například ověřit, že uživatelské jméno neobsahuje speciální znaky nebo že email má správný formát? Pokud máte zkušenosti s tímto tématem nebo víte o nějakých dobrých příkladech či tutoriálech, budu moc vděčný za jakoukoliv radu nebo tip. Díky moc!

155 slov
1.6 minut čtení
6. 8. 2024
Daniel Strnad

Jasně, Zod je super na validaci v GraphQL. Můžeš ho použít přímo v resolvers, ale lepší je mít schémata definovaný zvlášť, ať to máš přehlednější. Vytvoříš si třeba Zod schema pro každou entitu, co potřebuješ ověřit – jako uživatelský jméno, email atd. Takhle můžeš lehce zkontrolovat, jestli jméno neobsahuje speciální znaky nebo jestli je email správně formátovanej. Když Zod najde chybu, můžeš vrátit nějakou custom chybu do GraphQL response. Tím pádem ti odpadne psaní složitý logiky pro validaci a všechno je to hezky oddělený. Mělo by to ušetřit spoustu času a úsilí. Hledej nějaký příklady na GitHubu nebo na blogách, lidi už to určitě řešili.

105 slov
1.1 minut čtení
7. 1. 2025
Eliška Vrbová

Pro ověřování uživatelského vstupu v GraphQL s Zod to vidím tak, že je nejlepší mít Zod schémata definovaná někde zvlášť, třeba v samostatném souboru. Takže si vytvoříš schéma pro každý typ vstupu, co potřebuješ validovat, jako třeba uživatelské jméno nebo email. Pak ve svých resolvers prostě zavoláš Zod pro validaci těchto vstupů.

Zod ti pomůže snadno definovat pravidla, jako zakázání speciálních znaků v uživatelském jménu nebo kontrolu formátu emailu. Když vstup neprojde validací, Zod ti vrátí chybu, kterou pak můžeš zpracovat a poslat zpět klientovi. Je to mnohem čistší než psát spoustu podmínek ručně.

Takže celkově bych doporučil udělat si ty schémata a volat je přímo v resolvers s hezkým error handlingem. Takhle budeš mít validaci přehlednou a snadno udržovatelnou. A jo, Zod na tohle fakt sedí skvěle.

126 slov
1.3 minut čtení
9. 12. 2024
Šárka Adámková

Používání Zod pro validaci v GraphQL je super volba. Můžeš klidně definovat Zod schémata mimo resolvery, třeba ve zvláštním souboru, a pak je importovat, což ti udrží kód čistější a přehlednější. V resolverech pak jednoduše zkontroluješ vstupy pomocí schema.safeParse(input), což ti vrátí výsledky validace. To ti umožní snadno ověřit, že uživatelské jméno neobsahuje speciální znaky nebo že email je v dobrém formátu. Zod ti ušetří psaní složitých podmínek a máš tam i spoustu vestavěných validací, takže si nemusíš vymýšlet kolo. Tohle všechno můžeš použít pro všechny typy vstupů, co čekáš od uživatelů. Když něco nebude sedět, Zod ti vrátí chyby, které můžeš pěkně zobrazit klientovi. Je dobrý nápad mít všechno hezky oddělené a využít sílu Zod pro validaci dat na jednom místě. Určitě to vyzkoušej!

125 slov
1.3 minut čtení
17. 11. 2024
Václav Špaček
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Ověření vstupu pomocí Zod a GraphQL: Jednoduchá a efektivní strategieTento článek se zaměřuje na kombinaci knihovny Zod a GraphQL pro ověření vstupu uživatelských dat a přináší jednoduchý návod, jak tuto kombinaci využí...
1000 slov
10 minut čtení
13. 6. 2024
Pavel Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky