GraphQL.cz/Fórum/Co všechno mohu získat z GraphQL pomocí složených dotazů?

Co všechno mohu získat z GraphQL pomocí složených dotazů?

Přemýšlel jsem nad tím, jak vlastně GraphQL funguje a co všechno mi může nabídnout, když začnu používat složené dotazy. Zajímalo by mě, jestli mi to může ušetřit čas při získávání dat z API. Jak to vlastně funguje, když chci načíst víc informací najednou? Například, když mám nějaký model uživatele a chci k němu přidat další informace jako jsou příspěvky, komentáře nebo dokonce i informace o přátelích. Můžu tím pádem napsat jeden dotaz, který mi vrátí všechny tyto informace najednou? A jak moc složité mohou být tyto dotazy? Máte nějaké tipy nebo praktické příklady, jak správně sestavit složené dotazy v GraphQL, aby mi to dalo maximum informací s minimálním úsilím? Jak se liší použití složených dotazů od běžných REST API volání a co bych měl mít na paměti, abych to opravdu využil naplno? Možná jste narazili na nějaké limity nebo výzvy při práci se složenými dotazy? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory.

152 slov
1.5 minut čtení
23. 6. 2021
František Koutný

Jo, složené dotazy v GraphQL jsou fakt super. Můžeš si vytáhnout úplně všechno, co potřebuješ, najednou. Třeba když chceš uživatele a k tomu jeho příspěvky, komentáře a i přátele, tak místo několika API volání napíšeš jen jeden dotaz. To ušetří čas a sníží to zátěž serveru. Složené dotazy jsou dost flexibilní, můžeš je klidně prohlubovat jak chceš – třeba si v příspěvcích ještě vyžádat lajky nebo něco dalšího.

Prakticky to vypadá tak, že si napíšeš dotaz jako:

query \{
  user(id: "1") \{
    name
    posts \{
      title
      comments \{
        text
      \}
    \}
    friends \{
      name
    \}
  \}
\}

Tímhle dostaneš všechno pohromadě a nemusíš čekat na víc odpovědí.

Rozdíl oproti REST API je v tom, že REST ti většinou vrací fixní strukturu dat, ale u GraphQL si určuješ, co chceš konkrétně vidět. Takže jsi víc flexibilní. Ale pozor na složitost dotazu – čím víc dat taháš, tím víc se ti může zpomalit odpověď. A taky záleží na tom, jak má server nastavené limity, což může být problém. Takže radši to testuj a optimalizuj.

Z vlastní zkušenosti – někdy je fajn mít jednodušší dotazy, abys neměl přehnaně složité odpovědi. Ale jinak to je fakt paráda a dá se s tím hodně vyhrát.

239 slov
2.4 minut čtení
30. 4. 2024
Vladimíra Vobořilová

Složené dotazy v GraphQL ti fakt můžou ušetřit spoustu času a práce. Když chceš načíst víc informací najednou, můžeš napsat jeden dotaz, který ti vrátí třeba uživatele i jeho příspěvky, komentáře a přátele v jednom. To je super výhoda oproti REST API, kde musíš dělat více volání na různé endpointy.

Příklad dotazu by mohl vypadat takhle: "uživatel { jméno, příspěvky { text, datum }, přátelé { jméno }}". Tímhle způsobem dostaneš všechno pohromadě, takže ti to šetří bandwidth a zrychlí to frontend.

Jasně, může se to trošku zkomplikovat při psaní složitějších dotazů, zejména když do toho zapojuješ víc relací nebo filtrů. Ale ten flexibilní přístup je fakt skvělý.

Jen si dej pozor na limity serveru – některý servery mají nastavený maximum hloubku dotazu nebo limit na počet položek, co můžeš dostat. Takže si to rozmysli a optimálně to sestavuj. A nezapomeň si pořádně prozkoumat schéma API, abys věděl, co všechno můžeš tahat.

Takže jo, pokud to zvládneš dobře napsat a optimalizovat, GraphQL ti otevře hodně dveří a můžeš získat maximum informací s minimálním úsilím.

173 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2024
Romana Klímová

GraphQL je fakt super na to, jak si můžeš poskládat dotazy, aby sis vytáhnul přesně to, co potřebuješ. Složené dotazy ti umožňují vzít víc dat najednou, což je fakt užitečný, když třeba potřebuješ uživatele a k tomu jejich příspěvky, komentáře a přátele. Místo toho, abys musel dělat několik REST API volání, tak napíšeš jeden dotaz a všechno dostaneš v jednom balíku. To ti ušetří čas a sníží latenci, protože nemusíš čekat na víc odpovědí.

Ty dotazy můžou být docela složité. Můžeš si vytvořit hierarchické struktury, kde vybereš nejenom základní info o uživateli, ale i detaily o jeho aktivitách a vztazích. Např. něco jako \{ user \{ id name posts \{ title comments \{ text \} \} friends \{ name \} \} \} ti vrátí dost informací najednou.

Ale pozor, můžeš narazit na limity jako třeba hloubku dotazování nebo velikost payloadu. Taky se může stát, že když získáš moc dat najednou, tak to začne být neefektivní a pomalý. Takže je dobrý mít rozumnou strukturu a nebrat všechno najednou jen proto, že můžeš.

Celkově platí: čím víc dat chceš, tím víc bys měl přemýšlet o tom, jestli to opravdu potřebuješ. A nezapomeň se podívat na dokumentaci k API, abys věděl, co všechno můžeš vytáhnout. Také je dobrý testovat tvoje dotazy v GraphiQL nebo jiných nástrojích před nasazením.

213 slov
2.1 minut čtení
13. 5. 2024
Elena Černá
GraphQL.cz/Články/GraphQL a SQL databáze
Jak implementovat složené dotazy pomocí GraphQL a SQL: Praktický návod pro efektivní dotazováníZískejte komplexní výsledky ze SQL databází pomocí složených dotazů v GraphQL. Tento praktický návod vás provede krok za krokem.
1000 slov
10 minut čtení
13. 8. 2020
Tomáš Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky