GraphQL.cz/Fórum/Jak správně udělat složený dotaz v GraphQL?

Jak správně udělat složený dotaz v GraphQL?

Mám takový dotaz ohledně GraphQL, konkrétně složených dotazů. Vím, že s GraphQL můžu získat přesně ta data, která potřebuji, ale když se pokouším vytvořit složený dotaz, nějak mi to nejde tak, jak bych si představoval. Zajímalo by mě, jak správně udělat složený dotaz v GraphQL, abych mohl načíst více typů dat najednou bez zbytečných komplikací. Je potřeba nějak speciálně definovat vztahy mezi těmi daty? Narazil jsem na pár příkladů, ale vždycky mám pocit, že něco chybí. Jakým způsobem bych měl strukturovat svůj dotaz, aby mi GraphQL vrátil přesně to, co chci? Měli byste nějaké tipy nebo doporučení, jak se vyhnout častým chybám při skládání těchto dotazů? A co třeba paginace a filtry? Jak se to všechno dá zkombinovat dohromady v rámci jednoho dotazu? Rád bych slyšel i o zkušenostech ostatních, kteří už s tím mají zkušenosti. Děkuji za každou radu!

140 slov
1.4 minut čtení
20. 5. 2022
Daniela Karásková

Když chceš udělat složený dotaz v GraphQL, tak nejlepší je začít tím, co přesně potřebuješ. Můžeš si to představit jako strukturu, kde jeden typ dat může mít vztah k jinému. Například pokud máš uživatele a k nim přiřazené příspěvky, tak dotaz můžeš napsat takhle:

query \{
  users \{
    id
    name
    posts \{
      title
      content
    \}
  \}
\}

Tím pádem dostaneš každého uživatele a k tomu jeho příspěvky. Vztahy mezi daty se většinou definují přímo v API, takže záleží na tom, jak je to udělané z pohledu serveru.

Co se týká paginace a filtrů, to se dá zapojit přímo do dotazu. Například:

query \{
  posts(page: 1, limit: 10) \{
    title
    content
  \}
\}

Nebo pokud chceš filtrovat podle nějakého kritéria:

query \{
  users(filter: \{ age: 25 \}) \{
    name
    email
  \}
\}

Důležitý je taky ten nestavěný vztah – když dotazuješ víc úrovní, buď opatrnej na to, co všechno taháš dolů. Každý úroveň zvyšuje nároky na výkon. A častá chyba je zapomenout na správné názvy polí nebo typy – co jsi si definoval v schématu, to musí sedět.

Taky nezapomeň testovat dotazy v GraphQL playgroundu nebo jiném nástroji. Někdy stačí malá chyba a data se nevrátí. Zkus si hrábnout do různých variant a uvidíš, co funguje nejlíp. Každopádně kudos za snahu!

239 slov
2.4 minut čtení
24. 2. 2024
Milan Průcha

Složený dotaz v GraphQL uděláš tak, že si prostě naplánuješ, co všechno chceš získat. Můžeš posílat dotaz na víc typů dat najednou, to je vlastně jedna z hlavních výhod GraphQL. Třeba když chceš informace o uživateli a zároveň jeho příspěvcích, tak to dáš do jednoho dotazu. Vlastně si vytvoříš strukturu, kde každá položka bude mít svoje poddotazy, což ti umožní dostat přesně to, co potřebuješ bez zbytečného načítání. Vztahy se definujou v schema, takže pokud máš uživatele a příspěvky spojené nějakým ID, tak to bude fungovat automaticky.

Důležitý je se vyhnout tomu, že bys chtěl vše najednou. Místo toho si rozmysli, co skutečně potřebuješ. U paginace a filtrů to obvykle vypadá tak, že si do dotazu přidáš argumenty jako limit nebo offset, a pak je použiješ v tvých poddotazech. Takže třeba pro příspěvky bys mohl mít něco jako posts(limit:10), abys dostal jen prvních 10.

Takže shrnuto, plánuj dopředu, použij poddotazy a nezapomeň na argumenty pro paginaci a filtry. Je to trošku o praxi, ale jakmile se do toho dostaneš, uvidíš, že je to docela straightforward.

173 slov
1.7 minut čtení
17. 3. 2024
Natálie Hrušková

Složený dotaz v GraphQL se dělá tak, že prostě spojíš jednotlivé části do jednoho dotazu. Třeba když chceš načíst uživatele a k tomu jejich příspěvky, tak to vypadá nějak takhle: query \{ users \{ id name posts \{ title content \} \} \}. Všimni si, jak to je hezky zanořené, každá úroveň může mít další podúrovně. Když chceš filtrovat nebo paginovat, většinou se to dělá přes parametry, které se předávají přímo do dotazu. Můžeš mít třeba users(first: 10), což ti vrátí prvních 10 uživatelů. Jo a klidně si můžeš udělat i víc dotazů dohromady, ale pozor na výkon a serverové limity. Hlavně si dej bacha na typy dat a jejich vztahy, to je docela klíčový. A pokud narazíš na nějaké chyby, tak často pomůže kouknout na dokumentaci ke konkrétnímu API, nebo si prozkoumat GraphiQL (pokud je k dispozici). To ti ukáže, co všechno můžeš dotazovat a jak to správně napsat.

150 slov
1.5 minut čtení
31. 10. 2023
Ladislav Matoušek
GraphQL.cz/Články/GraphQL a SQL databáze
Jak implementovat složené dotazy pomocí GraphQL a SQL: Praktický návod pro efektivní dotazováníZískejte komplexní výsledky ze SQL databází pomocí složených dotazů v GraphQL. Tento praktický návod vás provede krok za krokem.
1000 slov
10 minut čtení
13. 8. 2020
Tomáš Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky