Jak řešit problémy s bezpečností uživatelských dat v GraphQL API?
V poslední době se stále více zabývám implementací GraphQL do našich projektů a narazil jsem na otázku, jak správně zabezpečit uživatelská data. Myslím, že je to téma, které je pro každého vývojáře nesmírně důležité, protože bezpečnost dat je na prvním místě. Mám strach, že naše API může mít slabá místa, která by mohla vést k úniku citlivých informací. Zajímalo by mě, jaké metody a techniky jsou nejlepší pro ochranu těchto dat při práci s GraphQL? Jak zajistit, aby naše API bylo odolné vůči různým typům útoků, jako jsou SQL injekce nebo skriptování mezi doménami? Také jsem slyšel o různých přístupech k autentizaci a autorizaci uživatelů v GraphQL, ale nejsem si jistý, co je opravdu efektivní. Je lepší používat JWT tokeny nebo jiné metody? Jak se vyhnout problémům s příliš širokými dotazy, které by mohly vystavit citlivé informace? A co šifrování dat – má smysl šifrovat uživatelská data i na úrovni API? Určitě bych ocenil příklady z praxe a tipy od těch, kteří už mají zkušenosti s bezpečností GraphQL API. Jaké jsou vaše názory na tohle téma? Co vám fungovalo a co ne?