Jaké jsou nejčastější bezpečnostní chyby u GraphQL a SQL?
Bezpečnostní otázky kolem databází a API technologií mě poslední dobou zajímají čím dál víc. Mám pocit, že s rostoucí popularitou GraphQL se objevují nové výzvy, které mohou ohrozit naše aplikace. Všichni víme, že SQL injekce je jedním z nejčastějších problémů u klasických SQL databází, ale co takhle GraphQL? Jaké jsou ty nejběžnější bezpečnostní díry, kterých bychom se měli vyvarovat? Zajímalo by mě, jestli někdo narazil třeba na problémy s autentifikací nebo autorizací při použití GraphQL, nebo jak se bránit proti nadměrnému dotazování, které může zatěžovat server. Také mě napadá, zda je nějaký rozdíl v přístupu k zabezpečení mezi REST a GraphQL, protože to se často zmiňuje. Jak je to s validací vstupů u GraphQL? Jsou tam nějaké specifické techniky nebo frameworky, které se doporučují používat? Na druhou stranu u SQL, jaké další slabiny kromě injekcí považujete za významné? Co třeba správa přístupových práv nebo špatné konfigurace serveru? Jaké máte zkušenosti s těmito problémy a jakým způsobem jste je řešili ve svých projektech? Děkuji předem za rady a tipy, protože jak říkáme v oboru – lepší prevence než léčba!