Sledování dotazů v GraphQL
Nedávno jsem se začal více zajímat o GraphQL a jeho možnosti, ale narazil jsem na takový problém. Chtěl bych zjistit, jak mohu sledovat, kolik dotazů uživatelé na mém API provádějí. Mám nějaké základní nastavení a chci mít přehled o tom, kolik vlastně dat se z mého serveru načítá. Nechci být zavaleno otázkami o výkonu, ale zároveň mě zajímá, jak analyzovat chování uživatelů a optimalizovat API. Existují nějaké nástroje nebo techniky, které mi mohou pomoci sledovat počet dotazů? Jaké knihovny bych měl použít pro logování těchto událostí? Mám pocit, že to bude důležité pro zlepšení uživatelského zážitku a zpětnou vazbu. Co všechno byste doporučili? A co třeba nějaké metriky nebo statistiky, které by měly být součástí analýzy? Zajímalo by mě i, jak je to s výkonem – jestli se dá pak nějakým způsobem optimalizovat dotazy na základě těchto sledování? Jsem si vědom, že GraphQL umožňuje různé úrovně dotazů a variabilitu dat, takže sledování může být docela složité. Jaké máte zkušenosti s touto problematikou? Jakými metodami jste to řešili vy? Jaké best practices byste doporučili pro monitoring a analýzu v GraphQL?