GraphQL.cz/Fórum/Jak poznám, kdy dostanu chybovou hlášku a kdy úspěšnou odpověď?

Jak poznám, kdy dostanu chybovou hlášku a kdy úspěšnou odpověď?

Když pracuji s GraphQL, často se setkávám s tím, že nevím, jestli dostanu úspěšnou odpověď nebo nějakou chybovou hlášku. Jak to vlastně funguje? Mám pocit, že někdy mi vrátí data a jindy se objeví nějaká chyba, ale nejsem si jistý, jak to poznat hned na první pohled. Existují nějaké konkrétní indikátory, podle kterých bych mohl rozlišit mezi úspěchem a chybou? Mám sledovat nějaké specifické kódy nebo strukturu odpovědi? Vím, že většina API vrací nějaký status nebo kód, ale u GraphQL mi to přijde trochu zmatené. Navíc když řeším komplikovanější dotazy s více poli a relacemi, tak se mi často stává, že nedokážu odhadnout, zda je problém v dotazu samotném nebo je chyba na serverové straně. Jak se mám tedy naučit správně interpretovat odpovědi z GraphQL? Každý tip nebo zkušenost by mi hodně pomohly! Děkuji!

134 slov
1.3 minut čtení
17. 6. 2024
Josef Málek

Když děláš s GraphQL, tak je dobrý sledovat strukturu odpovědi. Většinou dostaneš objekt s klíčem "data" a když je všechno v pohodě, tak tam najdeš výsledky. Když ale dojde k nějaké chybě, najdeš místo toho klíč "errors". Takže pokud vidíš "errors", je to jasný signál, že něco nefunguje. Můžeš mít chybu v dotazu nebo na serveru.

Taky si dej pozor na to, co je v "data". Někdy ti může vrátit prázdné hodnoty i když není chyba, prostě jen není co vracet. A pokud děláš složitější dotazy, zkus rozdělovat na menší kusy a testovat postupně, abys zjistil, kde je problém. Je dobrý se podívat i na logy serveru, pokud máš přístup, to ti hodně napoví.

Celkově sleduj tu strukturu odpovědi a nebuď nervózní, to chce čas se to naučit.

128 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Antonín Macek

No, v GraphQL je to dost specifický. Většinou, když pošleš dotaz, dostaneš objekt s daty a případně chybama. Pokud je všechno OK, tak máš ve vrácených datech pole "data" a tam by měly být výsledky. Jakmile se něco pokazí, tak se ti objeví pole "errors", které ti říká, co bylo špatně. Ale je dobrý vědět, že i když dostaneš chybu, může se vrátit i část dat, takže to může být matoucí.

Zkus se kouknout na strukturu odpovědi: pokud tam máš pole "errors", tak to znamená, že něco nefungovalo. Pokud jen "data", tak je to v pohodě. Občas se ti může stát, že problém je v dotazu samotném – třeba jsi špatně napsal název pole nebo něco podobného. Takže když něco nefunguje, zkontroluj dotaz a jestli to odpovídá schématu API.

Jinak jo, sledovat stavové kódy jako u REST API není tady úplně relevantní. Musíš spíš koukat na tu strukturu JSONu. Někdy je pro začátečníky těžký pochopit, co se děje, ale čím víc s tím budeš pracovat, tím snazší to bude. Mně pomohlo hodně experimentovat a číst dokumentaci.

174 slov
1.7 minut čtení
6. 10. 2024
Matěj Dvořák

Když pracuješ s GraphQL, tak jo, to může být trochu zmatený. Hlavní věc, co si pamatuj, je, že GraphQL ti vlastně vždycky vrátí odpověď v nějakém JSON formátu. Pokud je vše v pořádku, tak dostaneš data v objektu "data". Ale pokud nastane chyba, tak máš objekt "errors", kde najdeš detaily o tom, co se pokazilo. Takže první věc, co udělej, je kouknout na strukturu odpovědi – jestli tam máš "data", nebo "errors". Když máš obojí, tak většinou se neberou v potaz data a řeší se chyby.

Můžeš mít taky situace, kdy ti dotaz vrátí část dat a chybu zároveň. To je běžný u složitějších dotazů. Třeba když máš relace a něco selže při získávání jedný části dat. V takovým případě si projdi errors a zjistíš, co přesně nefungovalo.

A ohledně toho, jestli je problém v dotazu nebo na serveru – to chce trošku praxe. Pokud víš, že tvůj dotaz fungoval předtím a teď ne, asi bys měl zkontrolovat backend. Jinak začni testovat jednodušší dotazy a postupně přidávej komplikace.

Hlavně se neboj experimentovat a hodně testuj! To je nejlepší způsob, jak se to naučit.

180 slov
1.8 minut čtení
7. 11. 2024
Karel Kovář
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Chybová hlášení vs. úspěšné odpovědi: Jak je správně odlišitPrůvodce tím, jak rozlišit mezi úspěšnými odpověďmi a chybovými stavy v API, zejména pro GraphQL.
1000 slov
10 minut čtení
24. 9. 2023
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky