GraphQL.cz/Fórum/Jak zrychlit načítání JSON odpovědí v GraphQL?

Jak zrychlit načítání JSON odpovědí v GraphQL?

Mám takový problém, trápím se s tím už nějakou dobu. Používám GraphQL pro získávání dat a všiml jsem si, že načítání JSON odpovědí je poměrně pomalé, což negativně ovlivňuje uživatelskou zkušenost v mé aplikaci. Zkouším různé věci, ale pořád to není ono. Mám pocit, že by se to dalo nějak optimalizovat, ale nejsem si jistý, jakým směrem se vydat. Napadlo mě několik možností, jako například efektivnější dotazy nebo možná nějaké techniky caching. Taky jsem slyšel o fragmentaci dotazů nebo o tom, že by se dalo použít batching pro snížení počtu požadavků na server. Co myslíte? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Je něco konkrétního, co byste doporučili vyzkoušet? Třeba nějaké best practices nebo tipy, které vám fungovaly? Omlouvám se, jestli je to moc obecná otázka, ale opravdu bych rád zjednodušil a zrychlil načítání dat pro mé uživatele. Děkuji předem za jakoukoli pomoc.

142 slov
1.4 minut čtení
25. 3. 2023
Věra Dubská

Zrychlení načítání JSON odpovědí v GraphQL může být fakt tricky, ale pár věcí, co ti můžou pomoct, určitě mám. Začni optimalizací dotazů – omez to, co fakt potřebuješ. Místo všech dat si vyber jen ty relevantní pole. Pak zkus fragmenty, což ti ušetří opakování kódu a zrychlí to dotazy.

Caching může být super. Můžeš použít caching na úrovni serveru nebo i klienta, pokud tě zajímají zkušenosti uživatelů. Zvaž taky batching – sloučení víc dotazů do jednoho může snížit latenci.

Pokud máš možnost, zkontroluj výkon backendu a optimalizuj databázi. Indexy na tabulkách a rychlejší dotazy můžou udělat divy. Nezapomeň taky na limit a offset pro pagination, aby ses vyhnul dotazům s obrovským množstvím dat najednou.

Zjednodušeně řečeno, hraj si s těmahle technikama a sleduj, co funguje nejlíp. Každá aplikace je jiná, takže testuj a optimalizuj podle potřeby.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 3. 2021
Bohuslav Kotek

Zrychlení načítání JSON v GraphQL můžeš dosáhnout několika způsoby. Zkus optimalizovat dotazy, aby ses vyhnul nadbytečným datům, co třeba použít fragmenty? To ti pomůže se zaměřit jen na potřebné pole. Dále by ses mohl podívat po caching technikách – třeba využít Apollo Client cache nebo nějaký reverse proxy jako Varnish, co umí cachovat odpovědi.

Batching je další dobrá volba – spojování víc dotazů do jednoho požadavku může snížit latenci. Jestli jsi ještě nezkoušel datové loader, můžeš to zkusit, zjednoduší ti to načítání dat a zlepší výkon. A nezapomeň optimalizovat backend, kontroluj, jestli nemáš pomalé resolvery nebo dotazy na databázi.

Jestli používáš nějaký ORM, zkontroluj, zda nedělá víc dotazů, než je nutné. Když tak zkus raw SQL pro složitější operace. Nakonec se podívej na monitorování výkonu, jestli uvidíš nějaké úzké hrdlo. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
28. 3. 2023
Pavla Kratochvílová

Když se snažíš zrychlit načítání JSON v GraphQL, tak bych určitě doporučil zaměřit se na pár věcí. První je optimalizace dotazů. Zkus si projít, jestli nevoláš víc dat, než potřebuješ. Méně je někdy víc, takže se zamysli nad tím, co fakt chceš vrátit. Potom je tu caching – využij nějaký caching mechanismus na serveru i klientovi, ať ti to neservíruje pořád znovu. Fragmenty dotazů taky můžou pomoct, protože si tak můžeš rozdělit velký dotaz na menší části a ty pak používat opakovaně. A batched requests jsou super – pokud můžeš sloučit víc dotazů do jednoho, tak tím snížíš počet HTTP požadavků a to by mělo urychlit celou komunikaci. Je dobrý taky sledovat výkon pomocí nástrojů jako Apollo Client devtools nebo něco podobnýho. Jo a nezapomeň na lazy loading, když máš spoustu dat – načti jen to, co musíš hned, a ostatní až později. To by mohlo udělat hodně pro uživatelskou zkušenost.

151 slov
1.5 minut čtení
30. 8. 2021
Milada Vaníčková
GraphQL.cz/Články/Práce s JSON response
Optimalizace JSON odpovědí v GraphQL: Rychlost a Efektivita na Prvním MístěObjevte metody pro zrychlení načítání JSON odpovědí a zvýšení výkonu aplikací postavených na GraphQL.
1000 slov
10 minut čtení
23. 4. 2020
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky