Jak optimalizovat GraphQL dotazy pro efektivnější JSON odpovědi?
Zaujal mě nedávno trend v optimalizaci API, zejména pokud jde o GraphQL. Mám takový pocit, že mnozí z nás se potýkají s tím, jak z dotazů vytěžit co nejvíce, a přitom minimalizovat zátěž na server. Uvědomuji si, že správně strukturované dotazy mohou mít velký vliv na výkon a rychlost načítání dat. Všiml jsem si, že když dotazy nejsou dobře napsané, výsledné JSON odpovědi mohou být zbytečně objemné a obsahovat data, která vlastně nepotřebujeme. Zajímalo by mě, jaké konkrétní tipy byste doporučili pro optimalizaci těchto dotazů? Například, má smysl používat fragmenty pro opakující se položky? Jak to funguje s parametry a filtrováním dat? Mohli byste sdílet nějaké best practices pro minimalizaci velikosti odpovědí nebo pro efektivní práci s relacemi mezi entitami? Taktéž jsem slyšel o lazy loadingu a dalších technikách, které by mohly pomoci. Chtěl bych se dozvědět víc o tom, jak zajistit, aby JSON odpovědi byly co nejefektivnější a co nejrychlejší při načítání. Jaké máte zkušenosti nebo doporučení v této oblasti?