Jak chránit citlivá data v GraphQL API?
Nedávno jsem začal pracovat na projektu, který využívá GraphQL API a čím dál víc se zaobírám otázkou zabezpečení. Zjistil jsem, že při práci s citlivými daty, jako jsou osobní údaje uživatelů nebo finanční informace, je potřeba mít na paměti několik aspektů, aby bylo vše v bezpečí. Děsí mě představa, že bych mohl nechtěně odhalit nějaké důležité informace. Jaké nejlepší postupy byste doporučili pro ochranu těchto dat? Je potřeba mít nějaké konkrétní mechanismy ověřování uživatelů, jako jsou tokeny nebo API klíče? A co třeba řízení přístupu ke konkrétním datům ve schématu – existují nějaké osvědčené praktiky, jak to správně nastavit? Jak se dá zajistit, aby se citlivá data nepřenášela v otevřeném formátu? Zajímalo by mě také, jestli má smysl používat šifrování a jakým způsobem by to mělo fungovat v rámci GraphQL API. Je možné nějakým způsobem preventivně chránit aplikaci před útoky typu SQL injection, i když GraphQL používá jinou strukturu dotazů? Budu rád za jakékoli rady a zkušenosti, které mi pomohou lépe porozumět tomu, jak správně zabezpečit citlivá data v tomto moderním prostředí.