GraphQL.cz/Fórum/Jak invalidovat cache v Apollo Clientu?

Jak invalidovat cache v Apollo Clientu?

Přemýšlím, jaký je ten nejlepší způsob, jak invalidovat cache v Apollo Clientu, protože se mi zdá, že se mi občas data neaktualizují, když bych je potřeboval mít čerstvé. Často používám Apollo pro práci s GraphQL a jeden z problémů, které mě trápí, je, že když provedu nějakou akci, jako je například přidání nového záznamu nebo aktualizace existujícího, tak se mi nedostanou tyto změny okamžitě na UI. Uvědomuji si, že Apollo má nějaké možnosti pro práci s cache, ale nejsem si jistý, jak to nejlépe udělat. Vím, že existují různé metody jako refetchQueries nebo update, ale nevím přesně, kdy která z těchto možností je ta pravá. A co třeba použití cache.evict? Jak to funguje a je to efektivní způsob? Zajímalo by mě také, jestli byste doporučili nějaké osvědčené praktiky při práci s cache v Apollo Clientu, protože jakmile se do toho víc ponořím a snažím se optimalizovat způsob zobrazení dat ve své aplikaci, potřeboval bych mít jasno v tom, co všechno bych měl vzít v úvahu. Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem. Jaké metody používáte vy? Jaké úskalí jste zažili? Zkrátka, jak na to invalidování cache jdeme co nejefektivněji? Děkuji za všechny rady!

196 slov
2 minut čtení
9. 2. 2022
Patrik Hampl

Když se bavíme o invalidaci cache v Apollo Clientu, tak je dobrý vědět, že máš víc možností, jak to udělat. Nejčastěji asi používám refetchQueries, když něco přidáš nebo aktualizuješ, což ti vrátí čerstvá data. To je super, když chceš vidět změny hned. Další možnost je update, kde si můžeš upravit cache přímo po provedení mutation. Tohle je užitečný, když víš přesně, co chceš změnit v cache a nemusíš se spoléhat na refetching.

Pak tady máme cache.evict, což ti dovolí odstranit konkrétní položky z cache. To je fajn, když víš, že nějaká data jsou už neplatná a nechceš, aby se zobrazovala. Můžeš třeba evictovat konkrétní ID nebo typ objektu.

Během práce s cache je dobrý mít na paměti, jak často potřebuješ data aktualizovat. Pokud máš často měnící se data, možná budeš chtít nastavit nějakou strategii pro pravidelný refresh nebo refetch. Další tip je používat fetchPolicy, pokud potřebuješ vždycky čerstvá data, můžeš zkusit network-only nebo no-cache.

Takže shrnuto, záleží na tom, co ti vyhovuje víc - jestli preferuješ jednoduchost s refetchQueries, nebo detailnější kontrolu s update a cache.evict. Zkoušel jsem všechno a většinou to fungovalo jak mělo, ale chce to zkusit a vidět, co sedí tvému projektu.

193 slov
1.9 minut čtení
10. 1. 2023
David Duchoň

Invalidace cache v Apollo Clientu je fakt důležitá, zvlášť když chceš mít data pořád čerstvá. Můžeš použít několik přístupů. Nejjednodušší je asi refetchQueries, což udělá to, že po nějaké akci znovu dotáhne data z GraphQL serveru. To se hodí, když chceš mít jistotu, že máš aktuální informace.

Další možnost je update, kde můžeš přímo manipulovat s cache a přidat nebo aktualizovat data, aniž bys musel znovu dotahovat vše. To je super pro rychlejší reakce UI, ale musíš si dávat pozor na to, aby ses netrefil do špatných dat.

Cache.evict je další cesta – tímhle můžeš vymazat konkrétní položky z cache. Je to efektivní, ale zase to závisí na tom, jakých dat se to týká. Někdy je lepší nechat cache a jen ji aktualizovat než vymazávat.

Co se týče osvědčených praktik, snaž se být konzistentní v tom, jak pracuješ s daty. Drž se jednoho přístupu a nezkoušej všechno dohromady. A hlavně testuj! Každá aplikace je jiná a co funguje pro někoho, nemusí fungovat pro tebe. Jinak buď opatrný s refetchingem – může ti to zpomalit aplikaci, pokud máš moc velké dotazy.

179 slov
1.8 minut čtení
10. 8. 2023
Nikola Tichá

Když chceš invalidovat cache v Apollo Clientu, máš na výběr z několika možností. Jedna z nejjednodušších je použít refetchQueries po mutaci. Tím se zajistí, že se dotaz znovu provede a data se načtou čerstvé. Další možností je update funkce, kde můžeš přímo pracovat s cache a upravit ji podle potřeby, což může být efektivní, když víš, co měníš.

Pokud jde o cache.evict, to je super pro odstranění konkrétních položek z cache, což můžeš použít, když víš, že nějaká data už nejsou platná. Je to užitečné třeba při mazání nebo aktualizaci záznamů. Ale pozor, můžeš takhle snadno vymazat víc, než chceš.

Osobně doporučuji mít jasnou strukturu dotazů a mutací a sledovat, co se mění. Pokud ti data pořád neaktualizují, můžeš zkusit povolit fetchPolicy: 'network-only', což by mělo vždy tahat nová data ze serveru.

Také jsem narazil na problémy s tím, že se mi neaktualizovaly komponenty po změně dat. V tomhle případě je dobrý mít na paměti použití useQuery s notifyOnNetworkStatusChange, což ti pomůže sledovat stav načítání.

Každopádně si dej pozor na to, jak moc toho invaliduješ a jestli nepotřebuješ optimalizovat výkon aplikace. Není dobré pořád všechno refetchovat, to může zpomalit aplikaci. Takže si to všechno dobře promysli.

192 slov
1.9 minut čtení
11. 10. 2024
Milada Rybářová
GraphQL.cz/Články/GraphQL caching techniky
Využití Apollo Client pro správu cache v GraphQL aplikacích: Pokročilé tipy a trikyObjevte, jak efektivně využít Apollo Client jako caching layer ve vaší GraphQL aplikaci. Tento článek přináší pokročilé tipy a triky pro optimalizaci ...
1000 slov
10 minut čtení
25. 12. 2021
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky