GraphQL.cz/Fórum/Problémy s neaktualizovanou cache v Apollo Client

Problémy s neaktualizovanou cache v Apollo Client

V poslední době se mi stává, že se potýkám s problémem ohledně cache v Apollo Client. Mám pocit, že když provádím změny na serveru, tak se tyto změny neprojeví okamžitě v aplikaci, a to mě dost frustruje. Zkoušel jsem různé metody, jak vynutit aktualizaci, ale nic moc nezabírá. Přemýšlel jsem nad tím, jestli je možné nějakým způsobem vyprázdnit nebo resetovat cache, aby se data načetla čerstvá. Občas mám dojem, že Apollo Client si prostě pamatuje stará data a nezohledňuje nové odpovědi ze serveru. Také mě zajímá, jestli existují nějaké best practices pro práci s cache a jak efektivně spravovat změny v datech, které se často aktualizují. Je lepší používat query s fresh data policy nebo mám zkusit refetch? Dále bych rád věděl, co byste doporučili na optimalizaci výkonu při práci s velkým množstvím dat a jestli existují nějaké tipy pro ladění těchto problémů. Jaké máte zkušenosti s podobnými situacemi? Jak jste je vyřešili? Jaký vliv má nastavení cache na celkovou uživatelskou zkušenost? Děkuji za jakékoliv rady a osobní zkušenosti.

169 slov
1.7 minut čtení
30. 8. 2022
Olga Kovářová

Tak já ti můžu říct, že s tou cache v Apollo Clientem jsem měl taky problémy. Hlavně když jsem dělal nějaké změny na serveru, tak se mi občas stávalo, že to prostě neaktualizovalo. Zkusil jsem resetovat cache pomocí client.resetStore() nebo client.clearStore(), což pomohlo. Ale je to takové drsné, občas je lepší jen refetchnout dotaz s parametrem fetchPolicy: 'network-only', aby ses ujistil, že máš čerstvá data. Jinak se snažím používat writeQuery nebo writeFragment po mutacích, aby se cache aktualizovala lépe bez nutnosti vyprázdnění. Když máš hodně dat, zkus lazy loading nebo pagination, ušetří ti to přenos a zrychlí načítání. No a k výkonu – sleduj si optimistické aktualizace a dobře nastav cache TTL, aby jsi minimalizoval stale data. Jo a nezapomeň na důsledné testování a ladění – pomáhá ti to odhalit tyhle problémy dřív, než se dostanou do produkce.

138 slov
1.4 minut čtení
28. 2. 2024
Vlastimil Vaculík

Mám stejný problém s Apollo Client. Někdy se data prostě neaktualizují, i když uděláš změny na serveru. Zkusil jsem pár věcí: nastavení cache policy na "no-cache" nebo "network-only" u query, to občas pomůže, ale není to ideální řešení. Můžeš taky použít refetchQueries po mutaci, aby ses ujistil, že se data znovu načtou.

Další možnost je vyprázdnit cache pomocí client.resetStore(), ale to bys měl použít opatrně, protože to vymaže všechny cache a může to ovlivnit výkon.

Pokud máš hodně dat, zkus optimalizovat pomocí fragmentů a lazy loadingu. Taky si můžeš nastavit pollInterval pro pravidelnou aktualizaci dat, což by mohlo vyřešit problémy s čerstvostí.

Ale obecně, jakmile začneš mít složitější scénáře s cache, je dobré si projít dokumentaci Apollo a zjistit, jak funguje normalizace dat a proč se některé věci chovají tak, jak se chovají. Celkově hodně záleží na tom, jak moc chceš mít kontrolu nad tím, co se ve store děje. Dobré ladění a monitorování ti může dost pomoct.

158 slov
1.6 minut čtení
25. 8. 2024
Michaela Vyskočilová

Když se setkáváš s tím, že Apollo Client neaktualizuje data, tak to může být fakt frustrující. Mnoho lidí má podobné problémy a většinou to souvisí s cache. Pokud chceš okamžitě vidět změny ze serveru, zkus použít refetch po provedení nějaké mutace nebo změny dat. To většinou donutí Apollo Client načíst data znovu a ignorovat cache.

Další věc, co můžeš zkusit, je nastavit fetchPolicy na network-only, což vždycky zavolá server a ignoruje cache. Sice to může znamenat trochu nižší výkon, ale aspoň dostaneš čerstvá data.

Pokud pracuješ s velkým množstvím dat, tak je dobrý mít na paměti paginaci a lazy loading. To může výrazně zlepšit výkon aplikace.

A pokud chceš mít víc kontroly nad cache, můžeš použít cache.reset() nebo dokonce zcela přenastavit Apollo Client, ale to je spíš poslední možnost.

Takže shrnuto: refetch nebo network-only fetch policy by měly pomoct. Ladění cache je běh na dlouhou trať, ale jakmile se do toho dostaneš, uvidíš, že to stojí za to!

156 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2024
Jaroslav Nečas
GraphQL.cz/Články/GraphQL caching techniky
Využití Apollo Client pro správu cache v GraphQL aplikacích: Pokročilé tipy a trikyObjevte, jak efektivně využít Apollo Client jako caching layer ve vaší GraphQL aplikaci. Tento článek přináší pokročilé tipy a triky pro optimalizaci ...
1000 slov
10 minut čtení
25. 12. 2021
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky